Μετά από έκκληση του γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες

Ελάχιστη ανταπόκριση βρήκε η έκκληση του γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για παγκόσμια εκεχειρία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. «Τώρα είναι η στιγμή να επικεντρωθούμε στην πραγματική μάχη στη ζωή μας», έγραψε ο επικεφαλής του ΟΗΕ στο Twitter, αλλά οι ονομαζόμενες μεγάλες δυνάμεις αδιαφόρησαν πλήρως.

Μονάχα Καμερούν και ΚολομβίαΔύο φωτεινές εξαιρέσεις, τις οποίες επισημαίνει το BBC, είναι:
• Στο Καμερούν, μία οργάνωση αυτονομιστών ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη δράση της, για δύο εβδομάδες, ώστε «να μπορούν οι άνθρωποι ειρηνικά να επισκεφθούν τους γιατρούς και να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις». Καμία άλλη, από τις πολλές ομάδες ανταρτών που δρουν στη χώρα δεν την ακολούθησε.
• Στην Κολομβία, εκπρόσωπος του ELN ανακοίνωσε ότι «λαμβάνοντας υπ’ όψιν την τρέχουσα κατάσταση, διακόπτει για ένα μήνα, που μπορεί να επεκταθεί, κάθε επαναστατική ενέργεια». Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι η οργάνωση είναι πρόθυμη να επαναληφθούν οι συνομιλίες με την κυβέρνηση, οι οποίες είχαν οδηγηθεί σε αδιέξοδο.
Αν κάποιος θελήσει να δει τα πράγματα από την αισιόδοξη πλευρά τους, μπορεί να συνυπολογίσει και την ανακοίνωση της γαλλικής κυβέρνησης, η οποία δήλωσε ότι αποσύρει τους περίπου 100 στρατιωτικούς που υπηρετούν στο Ιράκ επιφορτισμένοι με την εκπαίδευση στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας.

Κατά τα άλλα…

Από κανένα άλλο μέτωπο δεν έχει ανακοινωθεί εκεχειρία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Το ίδιο ισχύει και για άλλες ανοικτές συγκρούσεις, πέρα από τις στρατιωτικές, όπως είναι οι διπλωματικές και οι οικονομικές. Την περασμένη εβδομάδα , οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν και πάλι τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολά Μαδούρο, καθώς και 14 στενούς συνεργάτες του για διακίνηση ναρκωτικών, διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση Τραμπ, ανακοίνωσε αμοιβή, που πλησιάζει τα 15 εκατ. δολάρια, για πληροφορίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη σύλληψη και τη δίκη του Μαδούρο. Επίσης, οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες κυρώσεις κατά του Ιράν, για τρίτη φορά σε μερικές εβδομάδες, κατηγορώντας πέντε εταιρείες της χώρας και 15 στελέχη τους για στενές σχέσεις με τους Φρουρούς της Επανάστασης.
Ο ΟΗΕ θεωρεί ότι θα είναι καταστροφική για τον άμαχο πληθυσμό η εξάπλωση του κορωνοϊού σε περιοχές όπως η Συρία, η Λιβύη και το Αφγανιστάν.
Μόνο στη Συρία, υπολογίζεται ότι από τον Δεκέμβριο, όταν ξανάρχισαν οι εχθροπραξίες στο Ιντλίμπ, περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι εγκατέλειψαν την περιοχή. Η εύθραυστη κατάπαυση του πυρός επετεύχθη, πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, μετά από συμφωνία του Ερντογάν με τον Πούτιν.
Στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης, παρατηρητές θεωρούν ότι και οι δύο πλευρές προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το γεγονός ότι το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινής γνώμης είναι επικεντρωμένο στο θέμα του κορωνοϊού, για να προωθήσουν τις θέσεις τους.
Στο Αφγανιστάν, η πρωτεύουσα Καμπούλ έχει κλείσει λόγω του ιού, που σημαίνει ότι δεν προχωράει καμία ειρηνευτική συνομιλία, ενώ την κατάσταση την κάνουν ακόμα χειρότερη οι περίπου 100.000 Αφγανοί που επέστρεψαν από το Ιράν. Θεωρείται βέβαιο ότι θα μεταφέρουν τη λοίμωξη, γεγονός θα υπονομεύσει περαιτέρω τη όλη κατάσταση.
Η πανδημία δεν έχει αλλάξει καθόλου τη συμπεριφορά του Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστίνιους και χαρακτηρίζεται «δραματική» η κατάσταση που επικρατεί στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ζουν εγκλωβισμένοι και χωρίς τα απολύτως απαραίτητα δύο εκατομμύρια άνθρωποι.
Στις 18 Μαρτίου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν μετέβη στην Κριμαία για να γιορτάσει την έκτη επέτειο της προσάρτησης της ουκρανικής χερσονήσου στη Ρωσία. Ούτε εκεί ούτε στις ελεγχόμενες από τη Ρωσία περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουάνσκ, η πανδημία έχει επηρεάσει τις συγκρούσεις.

Ν.Σ.
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet