Το μέτρο αυτό συνεπάγεται την έκδοση προσωρινής άδειας και έτσι αποφεύγεται ο συνωστισμός στην Υπηρεσία Μετανάστευσης και Συνόρων, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η βουλευτής του Μπλόκο Πορτογαλίας Μπεατρίς Ντίαζ χαιρετίζει την απόφαση αυτή που διασφαλίζει τη πρόσβαση σε κοινωνικά αγαθά για πολλούς «μετανάστες που εργάζονται και εισφέρουν στις υπηρεσίες κοινωνικής ασφάλισης».
Τα γραφεία της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Συνόρων έκλεισαν και οι εκκρεμείς υποθέσεις διευθετήθηκαν κατά τη διάρκεια της επιδημίας του νέου κορωνοϊού. Την Παρασκευή 27 Μαρτίου, η κυβέρνηση ικανοποίησε ένα αίτημα που κατέθεσαν μία βδομάδα νωρίτερα είκοσι οργανώσεις για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών.
Με την εντολή που συνυπέγραψαν η Μαριάνα Βιέρα ντα Σίλβα (υπουργός Προεδρίας), ο Εντουάρντο Καμπρίτα (υπουργός Εσωτερικών), η Άνα Μέντες Γκοντίνχο (υπουργός Εργασίας, Αλληλεγγύης και Κοινωνικής Ασφάλισης) και η Μάρτα Τεμίδο (υπουργός Υγείας), όλοι οι μετανάστες που αιτήθηκαν άδειας παραμονής μέχρι την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, στις 18 Μαρτίου, θεωρούνται πλέον νόμιμοι κάτοικοι της χώρας.
Αυτό τους διασφαλίζει πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας και σε κοινωνικές υπηρεσίες, τους αναγνωρίζει το δικαίωμα στην εργασία και στην κατοικία, τους επιτρέπει να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό. Επιπλέον, ανανεώθηκαν αυτόματα μέχρι τις 30 Ιουνίου όσων τα έγγραφα είχαν λήξει.
Από την 1η Ιούλη 2020, προβλέπεται να επαναπρογραμματιστούν τα ραντεβού «με χρονολογική σειρά, διασφαλίζοντας ίση μεταχείριση στους αλλοδαπούς πολίτες». Στις περιπτώσεις αιτούντων άσυλο, η κυβέρνηση αποφάσισε πως η Υπηρεσία Ασύλου και Προσφύγων θα παραμείνει ανοιχτή για όσους θέλουν να αιτηθούν διεθνή προστασία, αλλά αναβάλλονται οι προθεσμίες. Επομένως, οι αιτούντες άσυλο νοούνται επίσης ως νομίμως διαμένοντες στη χώρα.
Αυτά τα μέτρα, ικανοποιούν αιτήματα που κατέθεσαν στην Προεδρία το προηγούμενο διάστημα, μέσω ανοιχτής επιστολής, είκοσι μεταναστευτικές οργανώσεις, προειδοποιώντας την για την ευαλωτότητα των κοινοτήτων των μεταναστών σε αυτή τη συγκυρία. Οι ΜΚΟ στόχευαν στη διασφάλιση διαδικασιών νομιμοποίησης για τους μετανάστες, οι οποίοι –λόγω της πανδημίας Covid 19- δεν θα είχαν πρόσβαση στις διαδικασίες νομιμοποίησης, στις αιτήσεις για οικογενειακή επανένωση, για φοιτητική βίζα, για οικογενειακά επιδόματα, για επιδόματα ανεργίας και άλλες κοινωνικές υπηρεσίες.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2025 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet