Επιμέλεια: Κατερίνα Αναστασίου
catana@freemail.gr

Ταυτο-ετερό-τητα


Μια έκθεση, ένα συμπόσιο και μία περφόρμανς συγκροτούν τον κορμό της Ταυτο-ετερό-τητας, οι βασικές διερευνήσεις της οποίας αφορούν το φύλο, το δικαίωμα του έμφυλου προσδιορισμού και την εθνότητα. Σημαντικοί καλλιτέχνες, όπως ο David Hockney από το Ηνωμένο Βασίλειο και η Lynda Benglis από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και πολλοί νέοι δημιουργοί συνομιλούν πάνω σ’ αυτή τη βάση. Στόχος της διοργάνωσης, την οποία έχει αναλάβει η Συραγώ Τσιάρα και ο Θοδωρής Μάρκογλου, είναι να ανιχνευτούν οι διαφορετικές εικαστικές μορφοποιήσεις των ζητημάτων του νεο-συντηρητισμού, των ρατσιστικών, ομοφοβικών, λεσβιοφοβικών και τρανσφοβικών συμπεριφορών αλλά και των επιθέσεων στα δικαιώματα των γυναικών. Η Ταυτο-ετερό-τητα εντάσσεται στο πλαίσιο του κεντρικού προγράμματος της 5ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και διαρκεί έως τις 31 Ιουλίου, Ωράριο: Τρίτη έως Κυριακή 10π.μ. – 6μ.μ., ξεναγήσεις: κάθε Σάββατο στη 1μ.μ.
Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310589414)

πλοĩον < πλέω

Ενας από τους σημαντικότερους έλληνες διευθυντές φωτογραφίας αλλά και εικαστικός, ο Συράκος Δανάλης, παρουσιάζει έως τις 30 Ιουλίου την καινούργια του δουλειά, η οποία –όπως πάντα– βασίζεται στο ξύλο ως πρώτη ύλη. Η επιμελήτρια της έκθεσης, Ήρα Παπαδοπούλου, αναφέρει ότι οι αφοπλιστικές διαστάσεις των πολύχρωμων πλοίων–γλυπτών του καλλιτέχνη τα μετατρέπει «σε μεγάλα παιχνίδια που επιχειρούν να μας ταξιδέψουν και να μας επαναφέρουν στη ζωντάνια και την ελευθερία της ξεχασμένης μας παιδικότητας». Ωράριο: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11.30π.μ. – 3μ.μ. και 6 – 8.30μ.μ., Τετάρτη, Σάββατο 11.30π.μ. – 3μ.μ.
Αίθουσα Τέχνης Τεχνοχώρος (Λεμπέση 4 & Μακρυγιάννη, Αθήνα, metro Ακρόπολη, τηλ.: 2111823818)

Objets Trouves

Η κορεάτισσα εικαστικός Hijo Nam στην έκθεσή της με τίτλο Objets Trouvès συλλέγει και επαναχρησιμοποιεί παλιοσίδερα, ξύλα, αποκόμματα από χαρτί και περιτυλίγματα, παλέτες, κορδόνια και άλλα αποκαλούμενα άχρηστα αντικείμενα, δίνοντάς τους νέα ζωή και ενσωματώνοντάς τα σε ένα έργο τέχνης. Αυτά τα επαναπροσδιορισμένα ως προς τη χρήση τους υλικά περιέχουν το αποτύπωμα του χρόνου, καθώς και τις μεταγενέστερες ενέργειες που η ανθρωπότητα έχει εντυπώσει πάνω τους. Όπως λέει χαρακτηριστικά η επιμελήτρια της έκθεσης, Θάλεια Βραχοπούλου, η καλλιτέχνης πιστεύει «ότι όλες οι χρωματικές αξίες αποκτούν υπόσταση μόνο κατά τη μεταξύ τους αλληλεπίδραση καθώς και ότι ο περιορισμός σε ένα μοναδικό υλικό είναι μονόπλευρος και μικρόνους». Η έκθεση διαρκεί έως τις 26 Σεπτεμβρίου. Ωράριο: καθημερινά 10π.μ. – 1μ.μ. και 5 – 7μ.μ.
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης (Μεσολογγίου 32, Ρέθυμνο, Κρήτη, τηλ.: 2831052530)


Τὰ Εἰς Ἐμαυτόν

Ζώντας σε έναν κόσμο όπου όλα αλλάζουν, στην ουσία όμως τίποτα δεν αλλάζει, η Αλεξάνδρα Μυρεσιώτη επιχειρεί να κάνει μια ελεύθερη κατάδυση στην πραγματικότητα μέσα από τον ίδιο της τον εαυτό. Χρησιμοποιώντας «ψηφιακά θραύσματα του εαυτού της», απλοποιεί την ίδια της την εικόνα σαν να πρόκειται για μια εικόνα από υπολογιστή, διατηρώντας τις «ατέλειες» της ανθρώπινης γραφής. Με τον τρόπο αυτό, διερευνά τα όρια του τέλειου και του ατελούς, του ψεύτικου και του αληθινού’ και τα αποτελέσματα αυτής της διεργασίας τα αποτυπώνει στον καμβά. Η έκθεση διαρκεί έως τις 31 Ιουλίου. Ωράριο: Τρίτη έως Παρασκευή 11π.μ. – 8μ.μ.
έκφραση γιάννα γραμματοπούλου (Βαλαωρίτου 9Α, Αθήνα, τηλ.: 2103607598)

 
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet