Από το αρχείο των ΑΣΚΙ, τίτλος τεκμηρίου: Δίκη με Μανώλη. Στη φωτογραφία παρίστανται οι Βασιλάτος Γεράσιμος, Χαραλαμπίδης Γιάννης, Παπασπύρου Δημήτρης, Κύρκος Λεωνίδας, Γλέζου Τασία, Ηλιού Ηλίας, Γλέζος Μανώλης


Ο Μανώλης Γλέζος με τίμησε με τη φιλία του. Προτιμώ να μιλήσω σε πρώτο πρόσωπο σ’ αυτές τις λίγες γραμμές -γιατί μόνο η Ιστορία θα μπορεί απρόσωπα, αμερόληπτα, απέναντι στο μέγεθος της εμβληματικής του μορφής, κρίνοντάς τον από τη δική της σκοπιά, αποφεύγοντας τόνους εύκολης δοξολόγησης- ή δονούμενος από τη γενική συγκίνηση, που προκάλεσε η εκδημία του. Προσωπικά διακατέχομαι από μεγάλη συγκίνηση. Ήταν μεγάλο δώρο η τύχη μου να τον γνωρίσω από κοντά, ιδίως το τελευταίο διάστημα, εδώ στο ερημητήριο του Ωρωπού, τόπο ιστορικής μνήμης του λαού και του έθνους.
Ο Μανώλης Γλέζος ήταν άνθρωπος σπάνιος. Τον χαρακτήριζε ένας εξαιρετικός συνδυασμός αξιών της αριστεράς, πολύτιμων αρετών και προτερημάτων, που απλώνονταν σε ένα ευρύτατο φάσμα –από τη σχέση του με την ποίηση, έως την ενασχόλησή του με την ορυκτολογία, την υδρονομία, τη γλωσσολογία. Η παλικαριά που έδειξε με την πρώτη πράξη αντίστασης στο χιτλεροφασισμό, ήταν σύμφυτη με την παλλόμενη από ανθρωπιά στάση του απέναντι στους συναγωνιστές του. Αδύνατο να λησμονήσω την αγαλλίαση που εξέφρασε ξαφνικά η όψη του, όταν του ζήτησα να σταματήσουμε τη φιλονικία μας γύρω από την πολιτική της αριστεράς για τα μνημόνια, επειδή –του είπα– δεν θέλω να μαλώνουμε, γιατί τον αγαπώ. Η στάση του δεν έπαυε να είναι βαθύτατα πολιτική, ακόμα κι όταν ορισμένες ενέργειές του μαρτυρούσαν ένα επί μέρους «αβαθές» πολιτικό κριτήριο, όπως η συμμετοχή του σε σχήματα που δεν του ταίριαζαν. Το στίγμα της πολιτικής του διαδρομής, ασχέτως αυτών, καθορίζει η ιδιότητα του μέλους και στελέχους του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Η πεποίθησή του στην αξία της δημοκρατίας ήταν αξεπέραστη –από αυτήν απέρρεαν και οι ιδέες του για την αμεσότητα της δημοκρατίας. Ο Μανώλης Γλέζος θα στέκει πάντα δίπλα μας στο δρόμο της πάλης για την έξοδο από τους σκοτεινούς καιρούς προς ένα φωτεινό μέλλον.

Τάσος Τρίκκας
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet