Ο ρόλος του Παναγή Βρυώνη στα πρώτα βήματα του ελληνικού ποδοσφαίρουΗ προβολή της εξαιρετικής σειράς «Τhe English Game» στο Netflix, όπου εξιστορείται στα τέλη του 1800 η ζωή δυο ποδοσφαιριστών, του Arthur Kinnaird ενός γόνου αριστοκρατικής οικογένειας που ήταν και πολυνίκης του αγγλικού κυπέλλου με την Old Etonians F.C. και του Fergus “Fergie” Suter (αγωνίστηκε αρχικά στην Darwen και στη συνέχεια στην Blackburn Rovers) που ήταν γιος ενός βιομηχανικού εργάτη και ποδοσφαιριστή που έγινε γίνει μαζί με τον Jimmy Love οι δυο πρώτοι αμοιβόμενοι ποδοσφαιριστές στην Αγγλία, στάθηκε αφορμή να ανατρέξουμε στο παρελθόν του ελληνικού ποδοσφαίρου και να δούμε τους πρώτους, τους… πιονέρους του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Ενας από αυτούς ήταν ο Παναγής Βρυώνης που συνέβαλε καθοριστικά στην εξέλιξη του ελληνικού ποδοσφαίρου κατά τα πρώτα του βήματα στις αρχές του 20ου αιώνα. Ο Βρυώνης σπούδασε στη Γενεύη της Ελβετίας και εκτός από ποδοσφαιριστής ήταν και αξιόλογος κωπηλάτης. Ο Βρύωνης αγωνίστηκε στη θέση του τερματοφύλακα μαζί με τον αδερφό του Γρηγόρη στη Λα Σατελαίν Φουτμπόλ-Κλαμπ ντε Ζενέβ και στη συνεχεία στη Σερβέτ Γενεύης. Στην Ελλάδα επέστρεψε το 1900 και πέντε χρόνια μετά ανέλαβε την ευθύνη και την αρχηγία του ποδοσφαιρικού τμήματος του Εθνικού ΓΣ. Από την ιστορία του συλλόγου διαβάζουμε: «Το φθινόπωρο του 1905 την ευθύνη και την αρχηγία του ποδοσφαιρικού τμήματος ανέλαβε ο Παναγής Βρυώνης ο οποίος είχε διδαχθεί το ποδόσφαιρο στην Ελβετία κατά τη διάρκεια των σπουδών του. Ο ίδιος ασχολούταν με την κωπηλασία και επέλεξε συναθλητές του, αλλά η πλειονότητα των αθλητών της ομάδας αποτελούνταν από δρομείς του Εθνικού ΓΣ. Το Μάρτιο του 1906 επικράτησε με 7-0 επί του Πειραϊκού Συνδέσμου στο Ποδηλατοδρόμιο.»

Πρώτο διεθνές ματς

Στα τέλη του Μαρτίου του 1906 η ομάδα του Εθνικού ΓΣ υπήρξε η πρώτη ελληνική ομάδα που αγωνίστηκε ενάντια σε ξένη ποδοσφαιρική ομάδα. Στην προετοιμασία των ποδοσφαιριστών του Εθνικού για να αγωνιστούν στην Μεσολυμπιάδα του 1906, αντιμετώπισαν ομάδα του αγγλικού στόλου που έπλεε στο Φάληρο. Οι Άγγλοι ήταν έμπειροι ποδοσφαιριστές και επικράτησαν με 18-0. Μετά από αυτή την εμφάνιση, οι Άγγλοι ανέλαβαν τις προπονήσεις του Εθνικού για τους αγώνες της Μεσολυμπιάδας. Τον Απρίλιο για τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1906, ο Εθνικός αντιμετώπισε την ομάδα της Δανίας Dansk Idraets Forbund, την ομάδα της Σμύρνης (στην οποία αγωνίζονταν 5 Άγγλοι, 2 Γάλλοι και Έλληνες της Σμύρνης) και τον Ομιλο Φιλομούσων Θεσσαλονίκης (ο προπάτορας του Ηρακλή).
Στον πρώτο αγώνα ο Εθνικός επικράτησε του Ομίλου Φιλομούσων με 5-0 και οι Δανοί των Σμυρναίων με 5-2. Την επόμενη ημέρα, διεξήχθη ο τελικός ανάμεσα στον Εθνικό και τη Dansk Idraets Forbund. Στο ημίχρονο το σκορ ήταν 9-0 υπέρ των Δανών με τους αθλητές του Εθνικού να διαμαρτύρονται για τη διαιτησία. Ακολούθησε επεισόδιο ανάμεσα στο Γρηγόρη Βρυώνη και τον αρχηγό της δανέζικης ομάδας Καρλ Άντερσεν. Οι παίκτες του Εθνικού αποχώρησαν με συνέπεια να τιμωρηθούν και να αποκλειστούν από το τουρνουά.
Τον Οκτώβριο του 1906, ο Βρυώνης αποχώρησε από τον Εθνικό ΓΣ και αρκετούς συμπαίκτες του ίδρυσε στην περιοχή του Αγίου Θωμά τον Π.Σ. Γουδί με ιδιόκτητο γήπεδο και οικονομική ευρωστία για την εποχή. Ο Βρυώνης εκτός από παίκτης ήταν και πρόεδρος της ομάδας. Η ομάδα του Π.Σ. Γουδί γνωστή και ως Old Boys κατέκτησε το πρωτάθλημα του ΣΕΓΑΣ το 1908 και το 1910.

Η συγχώνευση με τον ΠΟΑ

Το 1912, ο Π.Σ. Γουδί συγχωνεύτηκε με τον Ποδοσφαιρικό Όμιλο Αθηνών (από τον οποίο είχε αποχωρήσει ο Καλαφάτης για να δημιουργήσει τον Πανελλήνιο Ποδοσφαιρικό όμιλο προπάτορα του Παναθηναϊκού Α.Ο.) και δημιουργήθηκε ο Αθηναϊκός Σύλλογος Ποδοσφαιρίσεως ή Νέον Γουδί με τον Παναγή Βρυώνη να αποτελεί επίτιμο μέλος.
Ο ιδρυτής του Παναθηναϊκού Γιώργος Καλαφάτης αναγνώρισε στο πρόσωπο του Παναγή Βρυώνη την προσωπικότητα που όχι μόνο εισήγαγε το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα αλλά και πρωτοστάτησε στην εξάπλωσή του. «Κατά τη διάρκεια ενός αγώνα με την ομάδα του Γουδί, του Βρυώνη, η ομάδα μας υπέστη πανωλεθρία και ηττήθηκε με περισσότερα από 10 τέρματα. Σε αυτό τον αγώνα, ο Παππάς, ένας άλλος και εγώ, που είμεθα και οι καλύτεροι ποδοσφαιριστές δεν λάβαμε μέρος δυσαρεστημένοι με την διοίκηση του Συμβουλίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα μήνα πριν, με πλήρη σύνθεση είχαμε επιβληθεί επί του Γουδί, και μάλιστα με ευρύ σκορ. Η αποτυχία μας αυτή οδήγησε τη διοίκηση του Πανελληνίου στην απόφαση κατάργησης του ποδοσφαιρικού τμήματος και εμείς τότε υπό την προεδρεία του αδερφού Αλέξανδρου, ιδρύσαμε τον Ποδοσφαιρικόν Όμιλον Αθηνών», θα πει το 1955.
Ο Παναγής Βρυώνης το 1923 αναδείχθηκε πρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ελλάδος, ενώ ανέλαβε την προεδρία της ΕΠΟ τις χρονιές 1927, 1928, 1940-1941, 1954.

Μ. Διόγος
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet