Τη στιγμή που οι ΗΠΑ ζουν τη σκληρή πραγματικότητα ότι πάνω από 16.000 υπολογίζονται οι νεκροί λόγω της πανδημίας του COVID-19, ο Ντόναλντ Τραμπ έστειλε τελεσίγραφο στη Βενεζουέλα για να εκδιωχθεί ο Νικολάς Μαδούρο από την προεδρία της χώρας του. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σε συνέντευξη Τύπου που έγινε στις αρχές του μήνα, αντί να μιλήσει για τη δύσκολη κατάσταση που βρέθηκε η χώρα του λόγω της δικής του τακτικής να αγνοήσει τις επισημάνσεις των επιστημόνων της χώρας του για τον επερχόμενο κίνδυνο και να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για την οικονομική και κοινωνική
Κατάσταση, προτίμησε να μιλήσει αποκλειστικά για τα πολεμικά του σχέδια, δηλαδή τη νέα επίθεση κατά της Βενεζουέλας. Έχοντας στο πλάι του τον υπουργό Άμυνας και τον αρχιστράτηγο των Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε «ένα μεγάλο σχέδιο αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος και του ναρκοτράφικ στη Λατινική Αμερική». Ο στόχος του ήταν μια χώρα, η Βενεζουέλα, και ένα πρόσωπο, ο Νικολάς Μαδούρο. Το παράδοξο είναι ότι αυτή η ανακοίνωση έγινε λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του Μάικ Πομπέο περί «πλαισίου για τη δημοκρατική μετάβαση της Βενεζουέλας». Το σχέδιο βέβαια δεν αποσκοπούσε σε τίποτα άλλο παρά στη διάλυση των θεσμών της Βενεζουέλας...

Το σχέδιο μετάβασης προβλέπει ένα: «συμβούλιο του κράτους» μεταβατικό χωρίς τον Ν. Μαδούρο -ούτε και τον Χουάν Γκουίντο έκπτωτο και από τους φίλους του πρώην αρχηγό της αντιπολίτευσης-, χωρίς μέλη του κοινοβουλίου και χωρίς καμία νομοθετική δυνατότητα. Η μόνη του αποστολή θα ήταν η οργάνωση των προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών σε διάστημα έξι έως δώδεκα μηνών. Στο διάστημα αυτό δεν αναφέρεται τίποτα σχετικό με τη δράση του κοινοβουλίου αφήνοντας έτσι χώρο ελεύθερο για τον Χουάν Γκουίντο...
Με το σχέδιο αυτό οι ΗΠΑ επιδιώκουν την απομάκρυνση του Ν. Μαδούρο από την προεδρία, το κεφάλι του «ζωντανός ή νεκρός», σύμφωνα με αναλυτές των λατινοαμερικανικών εξελίξεων. Στο σχέδιο δεν προβλέπεται η εκκίνηση κάποιας διαπραγμάτευσης. Αντίθετα, έγιναν προσπάθειες να ανακοπούν σχετικές συζητήσεις που είχαν αρχίσει στο εσωτερικό της χώρας μεταξύ των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων. Ήταν ένα σχέδιο -καλυμμένο πολεμικό τελεσίγραφο- που συνοδεύτηκε και από τη μετακίνηση στρατιωτικών μονάδων των ΗΠΑ και πολεμικού υλικού στα σύνορα Βραζιλίας - Βενεζουέλας και Κολομβίας - Βενεζουέλας χωρίς να λείπουν τα επεισόδια και οι επικίνδυνες προκλήσεις.

Αντόνιο Γκουτέρες: Να αρθεί το εμπάργκο

Η περικύκλωση αυτή της Βενεζουέλας δεν είναι τυχαία. Γίνεται σε μια στιγμή που ο γ.γ. του ΟΗΕ και εκτελεστικός γραμματέας της GEPAL (Οικονομική Επιτροπή για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική), Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησαν την άρση του εμπάργκο κατά των χωρών της περιοχής, Κούβας και Βενεζουέλας, καθώς και την κατάπαυση των πολεμικών συγκρούσεων παντού στον κόσμο, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στα κράτη να αντιμετωπίσουν την πανδημία του COVID-19. Στο αίτημα αυτό του ΟΗΕ είχε συμφωνήσει και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στη συνέχεια, όμως, οι ηγέτες των χωρών της Ε.Ε., όπως ο Εμανουέλ Μακρόν, ευθυγραμμίστηκαν με τις αποφάσεις των ΗΠΑ.

Γράμμα του Μαδούρο στο λαό των ΗΠΑ

Μπροστά σε αυτή την επικίνδυνη κατάσταση, έχοντας να αντιμετωπίσει και την πανδημία με τη βοήθεια της Κούβας, της Κίνας και της Ρωσίας -γεγονός που εξόργισε ακόμη περισσότερο τον Τραμπ- ο Ν. Μαδούρο απηύθυνε επιστολή προς τον αμερικανικό λαό που τον καλεί να σταματήσει αυτή την «τρέλα του πολέμου». Στην επιστολή του, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «ο κόσμος όλος βρίσκεται σε καραντίνα, επιχειρώντας να ελέγξει την πανδημία, η οποία χωρίς καμία αμφιβολία είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Δεν μπορεί να την καταπολεμήσει ένας μόνος του, παρά μόνο ολόκληρη η διεθνής κοινότητα μαζί. Ο αγώνας αυτός είναι προτεραιότητά μας, καθώς και του αμερικανικού λαού». Στη συνέχεια περιγράφει τις προσπάθειες της Βενεζουέλας στον τομέα της υγείας και ανατρέπει τα επιχειρήματα του Τραμπ: «Είναι σαφές ότι ο πρόεδρος Τραμπ έχει δημιουργήσει ένα προπέτασμα καπνού για να καλύψει τις ταλαντεύσεις του στην αντιμετώπιση της πανδημίας». Και καταλήγει: «Οι λαοί των ΗΠΑ και της Βενεζουέλας δεν έχουν διαφορές όπως ισχυρίζεται ο πρόεδρος Τραμπ. (...) Εμείς αφήνουμε στο περιθώριο αυτά με τα οποία προσπαθούν να μας διχάσουν. (...) Γιατί, όπως έλεγε και ο ηγέτης μας Ούγκο Τσάβες, έχουμε το ίδιο όνειρο. Το όνειρο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ είναι και δικό μας, της Μπολιβοριανής Επανάστασης και σας καλώ να αγωνιστούμε όλοι μαζί για να γίνουν τα όνειρα πραγματικότητα».

Ο Μπολσονάρο, πρόεδρος χωρίς εξουσίες

Η κατάσταση στην περιοχή είναι τόσο εκρηκτική, ώστε εκφράζεται φόβος ότι μπορεί να συμβεί ένα ατύχημα και να έχουμε στη Λατινική Αμερική ένα Ιράκ και για άλλους ένα νέο Βιετνάμ. Το ερώτημα που τίθεται είναι ποιος θα σταματήσει τον Τραμπ; Τα σχέδια του κάθε φορά κάπου σκοντάφτουν. Αυτή τη φορά καθοριστικό ρόλο, αναφέρουν αναλυτές, έπαιξε ότι ο πιο πιστός σύμμαχος του στη Λατινική Αμερική, με τον οποίο είχε συναντηθεί στο Μαϊάμι την 1η Αυγούστου και είχαν συμφωνήσει τον οδικό χάρτη που θα ακολουθούσαν, φαίνεται να ματαιώνεται. Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρο δεν ασκεί πλέον τα προεδρικά του καθήκοντα, σύμφωνα με το ραδιόφωνο El des Tape.
Ο Μπολσονάρο, που είχε αφήσει έκπληκτη τη διεθνή κοινότητα με τη διαχείριση της πανδημίας, προκάλεσε την οργή όχι μόνο των αντιπάλων του αλλά και των δικών του ανθρώπων, των στρατιωτικών. Αυτοί αποφάσισαν «να του αφαιρέσουν την πραγματική εξουσία» αφήνοντάς τον στην προεδρία «σαν μονάρχη χωρίς τα ουσιαστικά του καθήκοντα». Αυτά θα τα ασκεί ο στρατιωτικός Βάλτερ Μπάρκα Νέττο, αρχηγός του πολιτικού του οίκου, ενώ συνεχίζει να κατέχει υψηλόβαθμη θέση στο στρατό. Αυτή η διαρρύθμιση για τα καθήκοντα του καθενός έγινε μεταξύ δύο φίλων, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ραδιόφωνο El des Tape.
Όλα αυτά θα μπορούσαν να θεωρηθούν και σαν μια πρωταπριλιάτικη φάρσα. Οι εξελίξεις όμως αυτές ήρθαν στο φως της δημοσιότητας στις 4 Απριλίου και δεν είναι τυχαίες. Στη Βραζιλία η κατάσταση έχει εκτροχιαστεί με τις αντιπαλότητες και τις αλλοπρόσαλλες ενέργειες του Μπολσονάρο που είχε αποφανθεί πως δεν πρόκειται για πανδημία αλλά για «γριπούλα». Μετά από όλα αυτά ο εισαγγελέας Μάρκο Μέλο του ανώτατου δικαστηρίου ζήτησε να ανασταλεί η προεδρία Μπολσονάρο για 18 μήνες, ώστε να διευκολυνθεί η ανάκριση για τις ενέργειές του που είχαν εκθέσει σε κίνδυνο την υγεία του λαού.
Οι επικεφαλής των βασικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, Κόμμα των Εργαζομένων, (του Λούλα), Δημοκρατικό Εργατικό Κόμμα και Κόμμα του Σοσιαλισμού και της Ελευθερίας, προσέφυγαν στο λατινοαμερικανικό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που λειτουργεί υπό την αιγίδα του αντίστοιχου οργανισμού του ΟΗΕ», καταγγέλλοντας σοβαρές παραβιάσεις και παραλείψεις που είχαν βαρύτατες συνέπειες για το λαό της Βραζιλίας. Οι εξελίξεις αυτές ακύρωσαν εκ των πραγμάτων το σύμφωνο που είχε υπογράψει ο Τραμπ με τον Μπολσονάρο στο Μαϊάμι. Ένα σύμφωνο συνεργασίας και άσκησης πίεσης στα σύνορα Βραζιλίας - Βενεζουέλας και γιατί όχι στρατιωτικής επέμβασης στη Βενεζουέλα.

Μπάμπης Κοβάνης
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet