
Η πρωτοφανής απειλή από τον κορωνοϊό οδήγησε την κυβέρνηση σε μια στρατηγική λήψης μέτρων για την υγεία και την οικονομία, της οποίας ο κοινός παρονομαστής είναι το «βλέποντας και κάνοντας». Μια σειρά ελλείψεων και αστοχιών καλύπτονται, συνήθως, εκ των υστέρων. Όμως, εκεί που υπάρχει σχεδόν πλήρης κυβερνητική αφωνία, είναι στην προστασία της πρώτης κατοικίας.
Σύμφωνα με το σχέδιο «Ηρακλής», που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη τον Δεκέμβριο του 2019 για την «εξυγίανση και την ενίσχυση των τραπεζών», από 1η Μαΐου του 2020 αίρεται οποιαδήποτε προστασία της πρώτης κατοικίας και απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί. Με τον ίδιο νόμο δίνεται η δυνατότητα πώλησης των δανείων σε ποικιλώνυμα funds, εγχώρια και διεθνή, γεγονός που ήδη έχει συντελεστεί κατά μεγάλο μέρος. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και δεν έχουν διαψευστεί, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει σε γενναία χρηματοδότηση των τραπεζών, με περίπου 12 έως 14 δισ. ευρώ από το «μαξιλάρι» των 37 δισ. που άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Εντείνεται η αβεβαιότηταΟ χρόνος μετράει αντίστροφα μέχρι τις 30 Απριλίου για εκείνα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να κάνουν χρήση της πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, από την οποία –έτσι κι αλλιώς- εξαιρούνται δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες, καθώς τα κριτήρια δεν τους περιλαμβάνουν. Αλλά και για όσους έχουν υποβάλει αίτηση σε αυτή την πλατφόρμα, που δεν ξεπερνούν τις 70.000, παραμένει άγνωστο πόσοι τελικά θα ενταχθούν.
Με την ανεργία να καλπάζει, τα εισοδήματα να μειώνονται δραματικά και την αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα να εντείνεται, κυρίως λόγω του κορωνοϊού, η συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών βρίσκεται σε απόγνωση. Ο γνωστός Άδωνις λέει πως διαπραγματεύεται με τους θεσμούς για μια κάποια ρύθμιση, για την οποία οι «εταίροι» δεν θέλουν ούτε να ακούσουν, ο δε κ. Σταϊκούρας μιλάει αμήχανα και αόριστα για κάποιο νέο σχέδιο ιδιωτικού πτωχευτικού δικαίου.
Ανάμεσα στα άμεσα μέτρα που εξήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της πανδημίας και της επερχόμενης κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, μια από τις πρώτες προτεραιότητες είναι η «Επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας μετά τον Απρίλιο του 2020 και απαγόρευση πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του έτους».
Ερώτηση και τροπολογία από τον ΣΥΡΙΖΑΣτην κατεύθυνση αυτή, 43 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλαν σχετική Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Συγκεκριμένα, αναφέρουν: «Σύμφωνα με το Δίκτυο Καταπολέμησης της Φτώχειας, το 40% των Ελλήνων δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τις δαπάνες στέγης. Αυτό δεν συνεπάγεται ότι πρόκειται για ένα σύνολο στρατηγικών κακοπληρωτών συμπολιτών μας, αλλά ότι υφίστανται θεμελιακές δυσκολίες στην εξυπηρέτηση και κάλυψη αυτών των δαπανών».
Στην Ερώτηση, αναφέρεται ότι θα εφαρμοστεί το νέο θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης χρεών και πτώχευσης φυσικών και νομικών προσώπων, το οποίο ισχυρίζεται η κυβέρνηση πως θα καταργήσει και θα ενσωματώσει όλα τα επιμέρους εργαλεία ρύθμισης οφειλών που υπάρχουν σήμερα (υπερχρεωμένα νοικοκυριά, προστασία πρώτης κατοικίας, εξωδικαστικός μηχανισμός κ.α.). Σημειώνεται ότι η ΝΔ, τον Απρίλη του 2019, είχε υπερψηφίσει στη Βουλή τη διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Σημειώνεται, επίσης, ότι η ρύθμιση των δανείων με υποθήκη στην πρώτη κατοικία περιλαμβάνει διαγραφή οφειλής (στο ποσό που υπερβαίνει το 120% της εμπορικής αξίας του σπιτιού), μακροχρόνια αποπληρωμή έως 25 έτη, χαμηλό επιτόκιο 2%, καθώς και Κρατική επιδότηση (20-50%) των μηνιαίων δόσεων».
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι «επειδή, με αφορμή τη συζήτηση για το νέο πτωχευτικό δίκαιο, οι θεσμοί έκαναν σαφές ότι το νέο πλαίσιο που θα καλύπτει και τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει κανενός είδους προστασία σε εφαρμογή κοινοτικής οδηγίας. Επειδή, κανένας δανειολήπτης δεν θα μπορεί να ενταχθεί σε οποιαδήποτε ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων οφειλών του, ούτε θα έχει οποιαδήποτε προστασία από τις κινήσεις των τραπεζών και των Funds, τα οποία έχουν αγοράσει τα “κόκκινα” δάνεια. Επειδή, η κατάργηση κάθε περιορισμού στους πλειστηριασμούς ακινήτων θα ισχύει καθολικά για όλους τους οφειλέτες, ακόμη και αν πρόκειται για την πρώτη κατοικία του οφειλέτη, ανεξαρτήτως εμβαδού και ανεξαρτήτως του αν πρόκειται για δανειολήπτες με χαμηλά εισοδήματα. Επειδή, όλες οι πολιτικές δυνάμεις που απαρτίζουν τη σημερινή σύνθεση της Βουλής των Ελλήνων έχουμε υποχρέωση να διαφυλάξουμε την επιβίωση της λαϊκής οικογένειας, γεγονός που κάνει σαφές ο ΣΥΡΙΖΑ με το πρόγραμμα των κοστολογημένων μέτρων που κατέθεσε στις 06.04.2020 και τις συνολικές του προτάσεις για την κοινωνία και την οικονομία εν μέσω υγειονομικής κρίσης».
Σε αυτό το πλαίσιο, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς:
«Έχουν την πολιτική βούληση να ανανεώσουν την ισχύουσα διάταξη νόμου που είχε υπερψηφίσει η Ν.Δ τον Απρίλιο του 2019 για την προστασία της πρώτης κατοικίας και μετά την 30η Απρίλη του 2020; Πότε σκοπεύουν να ανακοινώσουν την παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας, μπροστά στον κίνδυνο των οριζόντιων κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού και πως θα διασφαλίσουν την απαγόρευση των πλειστηριασμών έως το τέλος του χρόνου;».
Σε δηλώσεις υποστήριξης των δανειοληπτών έχουν προβεί το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και το ΜΕΡΑ25, εκφράζοντας την ανάγκη έγκαιρης λήψης των κατάλληλων μέτρων.
Τέλος, το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε την περασμένη Πέμπτη σε κατάθεση τροπολογίας στην Ολομέλεια της Βουλής για την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2020, η οποία όμως δεν υπερψηφίστηκε από την κυβέρνηση, αφήνοντας την προστασία της πρώτης κατοικίας στον αέρα.
Μαρίνος Μουζακίτης