Την ώρα που η κοινωνία υπακούει στο «μένουμε σπίτι», κάποιοι δεν μένουν άπραγοι, αλλά αντιθέτως κάνουν την πανδημία ευκαιρία, με την αμέριστη αρωγή του κράτους. Πρόσφατο παράδειγμα, η απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης να εντάξει στον αναπτυξιακό νόμο (ΦΕΚ 923/Β΄/18-03-2020) ξενοδοχειακή μονάδα. Η εταιρεία VASACO AΕΚΕ επιδοτείται με 3,37 εκατομμύρια ευρώ για την ανέγερση πολυτελούς ξενοδοχείου 299 κλινών στην οδό Μισαραλιώτου 9-11, στην περιοχή της Ακρόπολης.
Απορίας άξιο είναι πώς το υπουργείο προβαίνει σε αυτή την πράξη, ενώ έχουν ανακληθεί όλες οι διοικητικές πράξεις (Υ.Α. του υπουργείου Πολιτισμού και προέγκριση οικοδομικής άδειας του δήμου Αθηναίων) που αφορούν στην ανέγερση της συγκεκριμένης ξενοδοχειακής μονάδας,
Μετά από αίτηση ακύρωσης της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με αίτημα τον χαρακτηρισμό ως αντισυνταγματικών των όρων δόμησης και χρήσεων γης στου Μακρυγιάννη-Κουκάκι, η αδειοδότηση της εν λόγω ξενοδοχειακής μονάδας κατέπεσε τον Νοέμβριο του 2019 στην Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, με πρόεδρο μάλιστα τη σημερινή πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.
Σύμφωνα με την απόφαση, η ανάγκη ελέγχου της δόμησης κρίθηκε επιτακτική, διότι η διοίκηση, παρά την πάροδο μακρού χρόνου από την ένταξη της περιοχής, η οποία βρίσκεται στις παρυφές του Ιερού Βράχου, δεν μερίμνησε για τη θέσπιση ειδικών όρων δόμησης, με αποτέλεσμα την ελλιπή προστασία του μνημείου, του σημαντικότερου του κλασικού πολιτισμού. Επομένως, μετά την απόφαση του ΣτΕ, οι όροι δόμησης και χρήσεις γης στου Μακρυγιάννη-Κουκάκι δεν είναι σε ισχύ, λόγω της 14μηνης αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (από 12/03/2019 έως και 05/05/2020).

Απορία και έκπληξη

Η δημοτική κίνηση Ανοιχτή Πόλη, με ανακοίνωσή της, εκφράζει «απορία και έκπληξη» για την απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης, τονίζοντας μάλιστα ότι αυτή πάρθηκε εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η Ανοιχτή Πόλη, επισημαίνοντας ότι έχει παρακολουθήσει το θέμα από την αρχή και έχει συμβάλει καθοριστικά -και με ερωτήσεις στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας-για να αποτραπεί αυτή η καταστροφή, ζητεί απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:
• Πώς έχει εκτιμηθεί το κόστος επένδυσης για την ξενοδοχειακή μονάδα στα 11,2 εκατ. ευρώ, από τη στιγμή που οι όροι δόμησης και οι χρήσεις γης για την περιοχή βρίσκονται σε αναστολή ισχύος μέχρι τον Μάιο 2020;
• Με ποια λογική θα επιδοτηθεί με δημόσιο χρήμα μια επένδυση με τέτοιο βεβαρημένο ιστορικό;
• Θα ορίσει το υπουργείο Περιβάλλοντος ένα πλαίσιο προστατευτικών όρων για την περιοχή της Ακρόπολης, που αποτελεί παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και τοπόσημο για την πόλη των Αθηνών, όπως ορίζει η απόφαση του ΣτΕ και η κοινή λογική, και μάλιστα με Προεδρικό Διάταγμα, όπως προβλέπεται;
• Θα συμμορφωθεί το υπουργείο Πολιτισμού με την απόφαση του ΣτΕ να προστατευθούν τα μνημεία και η φυσιογνωμία της ευρύτερης περιοχής;
«Πέρα από τις ερωτήσεις προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του κεντρικού κράτους, καλούμε τη δημοτική αρχή να δεσμευτεί ότι θα αναλάβει κάθε νόμιμη ενέργεια για τη διασφάλιση της ήπιας χωροταξικής και πολεοδομικής ανάπτυξης, με όρους προστασίας και προσβασιμότητας της περιοχής πέριξ του αρχαιολογικού χώρου της Ακροπόλεως», αναφέρει η Ανοιχτή Πόλη και ερωτά αν «ο δήμος Αθηναίων σκοπεύει να επικαιροποιήσει τις πολεοδομικές μελέτες που έχει στη διάθεσή του για την περιοχή Μακρυγιάννη-Ακρόπολη».

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2025 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet