Εν μέσω της πανδημικής κρίσης του κορωνοϊού, ο -γενικά «αόρατος»- δήμαρχος της Κύμης-Αλιβερίου αποφάσισε να κάνει ένα «δώρο» στους αλλοδαπούς εργάτες, που ξεκίνησαν να απασχολούνται στην αγροτική παραγωγή του δήμου μας, ιδιαίτερα της δημοτικής ενότητας Δυστίων, με την έναρξη της καλλιεργητικής σεζόν. Με ιδιαίτερη σπουδή, και από το πουθενά, απέστειλε έγγραφο αίτημα (6953/03-04-2020) στο ΑΤ Αλιβερίου, λαϊκίζοντας και κινδυνολογώντας, ζητώντας από την αστυνομία να ελέγξει από πού ήρθαν, πού διαμένουν, αν νόμιμα βρίσκονται εδώ και άλλα πολλά. Ενδιαφέρον δήθεν για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και για να καθησυχαστούν οι πολίτες του δήμου.
Με το έγγραφο αυτό, ο δήμαρχος δεν κάνει τίποτε άλλο από το να διχάζει την τοπική κοινωνία σε «επικίνδυνους» αγρότες και στους υπόλοιπους. Ουσιαστικά εκβιάζει την αστυνομία να μεταβεί στον κάμπο του Δύστου και να διώξει - απελάσει τους αλλοδαπούς εργάτες, που κάθε χρόνο βοηθούν τους αγρότες της περιοχής στο μεγάλο όγκο της αγροτικής παραγωγής! Διασπά το εσωτερικό μέτωπο, σπέρνοντας αβάσιμες ανησυχίες και υποψίες.
Ο δήμαρχος -ωσεί παρών και ταυτόχρονα οιονεί απών από τη διοίκηση του δήμου– φαίνεται πως επέλεξε να «ψαρέψει σε θολά νερά». Φαίνεται να διατυπώνει το συγκεκριμένο αίτημα, έχοντας ανάγκη ένα ιδεολόγημα που θα τον βοηθήσει να καλύψει τις ανεπάρκειες του εν γένει και ιδιαίτερα όσον αφορά θέματα κοινωνικής πολιτικής -στη σημερινή ευαίσθητη συγκυρία– αλλά και ταυτόχρονα να συσπειρώσει το δεξιό και ενίοτε ακροδεξιό κομμάτι της δημοτικής του παράταξης. Ας σκεφτεί πως τελικά έτσι αφήνει χώρο να επωαστεί το αυγό του φιδιού, να φουντώσουν εθνικιστικές, ρατσιστικές και ακροδεξιές αντιλήψεις… Όταν τους μετανάστες τους έχουμε να μας κόβουν το χορτάρι, να μας καθαρίζουν τα σπίτια και να δουλεύουν στα χωράφια μας, και μάλιστα ανασφάλιστοι και με πενιχρή αμοιβή, είναι καλοί και χρήσιμοι;
Πραγματικά μέτρα για τη δημόσια υγείαΑν ο δήμαρχος ενδιαφέρεται για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας όλων των πολιτών του δήμου εν μέσω πανδημικής κρίσης:
• Να πιέσει την πολιτεία να υπάρχει πλήρης επάρκεια εξοπλισμού και υλικών στις δομές Υγείας του δήμου μας και να αντιμετωπίσει το πώς η δημοτική αρχή από πλευράς της θα συνδράμει αυτόνομα…
• Να φροντίσει να παρέχει καθημερινά τα απαιτούμενα μέσα ατομικής προστασίας σε όλους τους εργαζόμενους του δήμου που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης
• Να φροντίσει να καταβάλλει τους μισθούς των εργαζομένων στην ώρα τους…
• Να φροντίσει κάθε φορά που επισκέπτεται τον υπουργό Εσωτερικών να τον πιέζει να προχωρήσει την προκήρυξη του διαγωνισμού ΑΣΕΠ του Δεκέμβρη του 2018, ώστε να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι του «Βοήθεια στο Σπίτι» και να μην τελούν υπό εργασιακή ομηρία και ανασφάλεια για 18 χρόνια τώρα…
• Να φροντίσει να επιβλέπει σε κάθε χώρο κοινόχρηστο (π.χ. λαϊκές αγορές) αν τηρούνται τα μέτρα προστασίας και να συντονίζει την τήρησή τους
• Να ενδιαφερθεί να συναντηθεί με τους αγρότες της περιοχής, να τους ενημερώσει για τα ειδικά μέτρα που πρέπει να τηρούν στην άσκηση των επαγγελματικών τους υποχρεώσεων. Να ενδιαφερθεί για το πού και πώς διαβιούν οι εν λόγω μετανάστες-εργάτες γης και να τους ενημερώσει για τα μέτρα. Όπου χρειάζεται να επέμβει απολυμαντικά όπως –θετικά και μπράβο του– κινήθηκε ο πρόεδρος του δημ. συμβουλίου με τις κοινότητες των Ρομά… Και όχι πρώτο μέλημα του να είναι πως θα τους εκδιώξει σαν «λεπρούς»…
Όχι άλλη μισαλλοδοξία και καταστολή στα θύματα του ιμπεριαλισμού, των πολέμων και της φτώχειας. Η ουσιαστική έγνοια και το αυθεντικό ενδιαφέρον για διαφύλαξη της δημόσιας υγείας αυτή τη δύσκολη ειδικά περίοδο που διανύουμε, θα ήταν καλό να έχει ως πυξίδα την αλληλεγγύη (κυρίως προς όσους είναι μόνοι, ηλικιωμένοι και αβοήθητοι) την ανθρωπιά, το σεβασμό της διαφορετικότητας, την τήρηση των μέτρων προστασίας από όλους και την ενημέρωση. Ο αυταρχισμός, οι εκδιώξεις και «εσωτερικές απελάσεις», τα πρόστιμα, ο ρατσισμός, η διάσπαση της λαϊκής ομοψυχίας απέναντι στον πραγματικό αόρατο ιό-εχθρό, δεν έχουν θέση στη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης εν γένει και στις δημοκρατικές παραδόσεις της περιοχής μας.
Αλεξάνδρα Θαλασσινού, επικεφαλής της παράταξης «Δήμος για όλους»