χωρίς να βγούμε από το σπίτι μας



χουν γραφτεί πολλές σελίδες σε ημερολόγια καραντίνας αυτή την περίοδο. Είναι βέβαιο πως η δημιουργία που ανθίζει και μέσα σε αυτή τη δυσκολία θα αφήσει μερικές όμορφες στιγμές, ακόμα και μερικά αριστουργήματα.
Σε πολλά ημερολόγια καραντίνας όμως θα γράφει ότι στις 12 Απριλίου 2020, στην Ελλάδα (και όχι μόνο αν κρίνω από μένα) πολλοί άνθρωποι πέρασαν την βραδιά τους «πηγαίνοντας» στην ίδια συναυλία. Ψηφιακή βέβαια, πώς αλλιώς εν μέσω social distancing (κοινωνική απόσταση); Μοιράστηκαν όμως την ίδια μουσική για δυόμιση ώρες και τη σκέψη πως δεν είναι μόνες και μόνοι. Έτσι αρκετές χιλιάδες σαλόνια, μπαλκόνια, κρεβατοκάμαρες, κουζίνες ενώθηκαν ακούγοντας ωραίες μουσικές «για να ξορκίσουμε το φόβο, για να νιώσουμε πιο δυνατοί και δυνατές, για να μην μείνει κανείς μόνος – καμία μόνη, για να νικήσει η ζωή!». Πάνω από 100.000 προβολές σημειώθηκαν εκείνο το βράδυ, ενώ το βίντεο είναι ακόμα διαθέσιμο (βλέπε λινκ στο τέλος).

Για μια καμπάνια από τα κάτω

Περισσότερα από 30 σχήματα και καλλιτέχνες μπήκαν στον κόπο να ετοιμάσουν 1-2 τραγούδια και να τα στείλουν γεμίζοντας μας με έντεχνη, παραδοσιακή, χιπ χοπ, ροκ, σκα και πανκ μουσικές. Ντόπιοι, μετανάστες, καθώς και καλλιτέχνες από την γειτονική Τουρκία που συνεργάστηκαν με τους JazzMatazz με ένα υπέροχο αποτέλεσμα.
Ήταν εντυπωσιακό ότι κάποιοι καλλιτέχνες, όπως η Νένα Βενετσάνου, ο Φοίβος Δεληβοριάς και ο Αλέξανδρος Κτιστάκης εμπιστεύτηκαν τη συναυλία για να παρουσιάσουν ακυκλοφόρητα τραγούδια τους.
Και τι σημασία έχουν όλα αυτά; Έχουν μεγάλη σημασία. Έχει σημασία που καλλιτέχνες μπήκαν σε όλο αυτόν τον κόπο, όχι για λογαριασμό κάποιου τηλεοπτικού σταθμού, κάποιου πλούσιου ιδρύματος ή κυβερνητικού κόμματος. Το έκαναν για μια καμπάνια από τα κάτω που αναδεικνύει την σκοπιά των εργαζομένων και της νεολαίας, προκαλώντας ρωγμές στις γενικές «αλήθειες» της πανδημίας.
Έχει σημασία, επίσης, επειδή μια τόσο διεκδικητική καμπάνια δεν υποτιμάει την ανάγκη της κοινωνίας να την παλέψει περνώντας όμορφα, την ανάγκη όλων μας να νιώσουμε ότι είμαστε μαζί με χιλιάδες άλλες και άλλους, την ανάγκη να νιώσουμε αισιόδοξα.
Έχει σημασία, όμως, και γιατί όλες και όλοι υποψιαζόμαστε ότι τίποτα δε θα είναι ίδιο, πολλά πράγματα που ήταν αυτονόητα πριν την πανδημία, αμφισβητούνται ήδη και κάποια θα αντικατασταθούν από νέες ιδέες και πρακτικές. Αρχίζουν να επερωτώνται συνήθειες και να εφευρίσκονται νέες προτεραιότητες.
Όμως κανείς δεν μπορεί να προκαταβάλει τι θα επικρατήσει, τελικά επειδή αυτή θα είναι μια μεγάλη μάχη που διαρκέσει τους επόμενους μήνες και χρόνια. Για αυτό έχει σημασία από σήμερα πως στεκόμαστε απέναντι στα μικρά και τα μεγάλα. Για αυτό έχει σημασία σήμερα η ενίσχυση της συλλογικής αίσθησης και της αλληλεγγύης στον αντίποδα του κανιβαλισμού και του αυταρχισμού. Άλλωστε αποτελούν οξυγόνο και για το αύριο.

Με συντροφικότητα και μεράκι

Η καμπάνια «Covid19: Κανένας Μόνος/Καμία Μόνη» με τα δικά της λόγια ισχυρίζεται πως «Σε μια τέτοια κρίσιμη στιγμή μπορεί να μένουμε σπίτι, αλλά κανείς δεν πρέπει να μείνει μόνος και μόνη. Είναι σημαντικό να κινηθούμε με αίσθημα συλλογικής ευθύνης(…)» και έχει απόλυτο δίκιο.
Οργανώσεις και κόσμος της αριστεράς έδειξε άμεσα αντανακλαστικά και δίχως χορηγίες, χρηματοδότηση και προβολή από τα ΜΜΕ, αλλά με συντροφικότητα και μεράκι δημιούργησε και συμμετέχει σε πρωτοβουλίες όπως αυτή, όπως και η «Μένουμε Ενεργοί - υγεία, συλλογικότητα, αλληλεγγύη». Και έτσι θέλουν να ταρακουνήσουν όσους και όσες πιστεύουν ότι τα πράγματα θα πάνε όπως τώρα. Ή όπως πριν. Ή όπως λίγο πιο πριν. Να τους ταρακουνήσουν λέγοντας πως αν θα επικρατήσει η λογική του κέρδους με τους πιο αδύναμους να πληρώνουν την καταστροφή κεφαλαίου ή λογική της αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης, είναι για μια ακόμα φορά ανοιχτό και για αυτό αντί για νέους συμβιβασμούς, χρειάζεται η οργάνωση νέων αντιστάσεων, νέων διεκδικήσεων, νέων πρακτικών.
Ίσως πιο πολύ από ποτέ στην πρόσφατη ιστορία δίνεται η ευκαιρία να αναδειχθεί πως το πρόβλημα δεν είναι ο κορωνοϊός, αλλά όπως και με την περιβαλλοντική κρίση, όπως και με τις τεράστιες κοινωνικές ανισότητες, το πρόβλημα είναι ο καπιταλισμός.
Στη συναυλία πήραν μέρος: Στάθης Αραμπατζής, Νένα Βενετσάνου, Άγγελος Βλαϊκούδης, Κάτια Γέρου, Φοίβος Δεληβοριάς, Δρομολάγνοι, Ζαχαριουδάκης Δημήτρης, Δάφνη Ζουρνατζή, Κέρινες Ζωές, Νικηφόρος Κοσμάς, Τάσος Κοφοδήμος (Λάργκο), Αλέξανδρος Κτιστάκης, Βασίλης Λαμπράκης, Μακαβού Κατερίνα, Μεράντζας Γιώργος (Μουσικοί: Δημήτρης Σίντος, Μανώλης Πάππος, Dasho Kurti, Δέσποινα Σπανού), Μόνιμος Κάτοικος, Πάνος Μπούσαλης -, Νατάσα Μποφίλιου, Δημήτρης Μυστακίδης, Ξάνθος Παπανικολάου (Bazooka), Κατερίνα Πολέμη, Φώτης Σιώτας, Ρήγας Σκεπετάρης, Γιώργος Φουντούκος, Μάρθα Φριντζήλα, Alex K (The Last Drive), Bailemos, CHICKN, JazzMatazz 3 w/ Güneş Demir, Fulya Özlem, Ozan Çoban (İstanbul), Magic De Spell, Mc Yinka, Moa Bones, Renovatio, Tiny Jackal
Δείτε τη συναυλία εδώ: https://www.facebook.com/AntiviruSolidarityGR/videos/570004733625045 και εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=Af_8OOSadtc

Ηλίας Χρονόπουλος
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet