Μ’ αυτά τα λόγια αρχίζει η απάντηση του Πάπα Φραγκίσκου στην επιστολή που έλαβε προ ημερών από τη ΜΚΟ Mediterrana Saving Humans, με την υπογραφή του Λούκα Καζαρίνι, του γνωστού ακτιβιστή no global των κοινωνικών κέντρων, που αγωνίζεται για τη διάσωση των προσφύγων και των μεταναστών στη Μεσόγειο.Ο Καζαρίνι εξέφρασε την πικρία του, εκπροσωπώντας όλους τους εθελοντές, για τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα διασωστικά σκάφη, αλλά, πάνω απ’ όλα, για την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης χιλιάδων ανθρώπων στα στρατόπεδα της Λιβύης και στους καταυλισμούς στην Ελλάδα, όπου τώρα υπάρχει και η απειλή του κορονοϊού.
«Λούκα, αγαπημένε αδελφέ μου, σ’ ευχαριστώ πολύ για την επιστολή σου, αλλά και για το ανθρώπινο έλεος που δείχνεις μπροστά σε τόσο πόνο. Ευχαριστώ για τη μαρτυρία σου, που μου κάνει πολύ καλό. Είμαι κοντά σε εσένα και στους συντρόφους σου. Ευχαριστώ για όλα όσα κάνετε. Είμαι στη διάθεσή σας για να βοηθήσω πάντα. Να υπολογίζετε τη βοήθειά μου».
Ο Πάπας Φραγκίσκος, στην πασχαλινή του ομιλία για το καθολικό Πάσχα, ζήτησε από τον Θεό «να χαρίζει προστασία στους μετανάστες και πρόσφυγες, που πολλοί από αυτούς είναι παιδιά, που ζουν σε απαράδεκτες συνθήκες, ιδιαίτερα στη Λιβύη και στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας». «Δεν θέλω να ξεχάσω το νησί της Λέσβου», πρόσθεσε. Είναι γνωστές οι θέσεις του Πάπα σχετικά με τη μετανάστευση και την προστασία των προσφύγων, αλλά και για την προστασία της φύσης. «Δεν μπορούμε να παραιτηθούμε», λέει, «ή να είμαστε αδιάφοροι απέναντι στην απώλεια της βιοποικιλότητας και στην καταστροφή των οικοσυστημάτων, που συχνά προκαλούνται από τις ανεύθυνες και εγωιστικές συμπεριφορές μας, καθώς συμμετέχουμε σε ένα σύστημα που επέβαλε τη λογική του κέρδους με κάθε κόστος, χωρίς να σκεφτόμαστε τον κοινωνικό αποκλεισμό και την καταστροφή της φύσης».
Δεν παύει να αναφέρεται, όπως στην ομιλία του Urbi et Orbi, στους πολέμους, ζητώντας να σταματήσει η παραγωγή όπλων, αλλά και στους φτωχούς, στους φυλακισμένους, στις κακοποιημένες γυναίκες. Το μήνυμά του απευθύνεται και στην Ευρωπαϊκή Ένωση που μαστίζεται από την επιδημία: «Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει μια ιστορική πρόκληση, από την οποία εξαρτάται το μέλλον της. Χρειάζεται αλληλεγγύη, διαφορετικά μένει μόνο ο εγωισμός των ιδιαίτερων συμφερόντων και ο πειρασμός της επιστροφής στο παρελθόν, με κίνδυνο να τεθεί σε σκληρή δοκιμασία η ειρηνική συμβίωση και η ανάπτυξη των επόμενων γενεών. Δεν είναι τώρα η στιγμή των διαχωρισμών».
Οι εθελοντές της Mediterranea Saving Humans δηλώνουν πανευτυχείς και συγκινημένοι «για την εγγύτητα του Πάπα –για άλλη μια φορά– με εκείνους που υποφέρουν γιατί κινδυνεύουν να εγκαταλειφθούν αβοήθητοι χωρίς διάσωση στη θάλασσα ή να υποστούν βασανιστήρια και βία στα λιβυκά στρατόπεδα. Καθώς και για την αγάπη και τη στήριξη της Mediterranea και των πλοίων της κοινωνίας των πολιτών που διασώζουν ανθρώπους στη θάλασσα».
Και καταλήγουν: «Ας ελπίσουμε ότι τα λόγια του Αγίου Πατέρα θα φθάσουν στην καρδιά και των κυβερνώντων, που σ’ αυτές τις ώρες έχουν κλείσει τα λιμάνια της Ευρώπης και της Ιταλίας στην ανθρωπιά».
Αμήν.

Τόνια Τσίτσοβιτς
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet