Οι δράσεις των οργανωμένων οπαδών στη Γαλλία στο καιρό της πανδημίαςΜακριά από τις εξέδρες και τα γήπεδα, αλλά μέσα στη κοινωνία, οι οργανωμένοι οπαδοί σ‘ όλη την Ευρώπη καταθέτουν τη δική τους συμβολή στον αγώνα ενάντια στη πανδημία του κορωνοϊού. Ο συγγραφέας Σεμπαστιάν Λουί γράφει* στη Le Monde για τις δράσεις των ultras στην Γαλλία. Στην Γκρενόμπλ, οι Red Kaos έχουν συστήσει ένα ταμείο αλληλεγγύης για το νοσηλευτικό προσωπικό του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της πόλης. «Οι οργανωμένοι της Γκρενόμπλ δεν είναι πρωτάρηδες στο θέμα, καθώς έχουν πάρει πολλές πρωτοβουλίες από την ίδρυσή τους το 1994», υπογραμμίζει ο Λουί, ενώ ο Ζερμπί ένας από τους υπεύθυνους του συνδέσμου τονίζει: «Υπάρχουν δύο ειδών κοινωνικές δράσεις που οργανώνουν οι Red Kaos τις μέρες των αγώνων στις κερκίδες. Από τη μια, έχουμε τις συλλογές τροφίμων σε συνεργασία με την τράπεζα τροφίμων της Ισέρ και, από την άλλη, τις συλλογές ρούχων σε συνεργασία με την οργάνωση “Grenoble solidarité”. Το κάνουμε αυτό μία φορά τον χρόνο. Τις καλές χρονιές, καταφέρνουμε να κάνουμε δύο δράσεις. Συμμετέχουμε επίσης εδώ και πολλά χρόνια σε μια εκστρατεία κατά της λευχαιμίας. Τέλος, διοργανώνουμε δράσεις κατά του ρατσισμού, με προκηρύξεις και χορογραφίες στις κερκίδες».

Απήχηση στον κόσμο

Στη συνέχεια, ο Λουί καταγράφει τις απόψεις του Πιερ από τους Red Tigers της Λανς: «Για να είναι πετυχημένες οι δράσεις, εμπλέκουμε όλα τα μέλη του συνδέσμου και εξηγούμε αναλυτικά τους λόγους των δράσεων». Συνεχίζει λέγοντας: «Αν οι δράσεις είναι πετυχημένες, ο λόγος είναι ότι αφοσιωνόμαστε σε αυτές όπως όταν υποστηρίζουμε την ομάδα μας, τη Λανς. Όταν κάνουμε μια ενέργεια αλληλεγγύης, δίνουμε το 200% του εαυτού μας. Σήμερα, είμαστε ένας σύνδεσμος που χαίρει εκτίμησης σε όλη την περιοχή, ξέρουμε ότι εδώ έχουμε μια απήχηση που μπορεί να αγγίξει πολύ κόσμο». Όπως οι ομόλογοί τους της Λανς, έτσι και οι οργανωμένοι της Γκρενόμπλ εργάζονται στη πόλη τους: «Ανέκαθεν υπήρχε η θέληση να βάλουμε ένα λιθαράκι έξω από το γήπεδο, σε κοινωνικά θέματα. Να έρθουμε κοντά στους ανθρώπους, να ζήσουμε την πόλη, λιγάκι όπως κάνουν οι Ιταλοί. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι του κινήματος, να έχουμε μια κουλτούρα εντοπιότητας, μέλη που ενδιαφέρονται γι’ αυτό», λέει ο υπεύθυνος των Red Kaos. Στην Ντιζόν, οι οργανωμένοι παρεμβαίνουν επίσης σε τοπικό επίπεδο. «Εδώ και τέσσερα χρόνια, συμμετέχουμε στην οργάνωση Croq’ Diabète (http://www.croq-diabete.fr/). Αυτή συνδέεται με το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Ντιζόν και φροντίζει διαβητικά παιδιά. Κάθε χρόνο οργανώνουμε συγκέντρωση παιχνιδιών και χρημάτων την περίοδο των γιορτών. Είναι σαν το χριστουγεννιάτικο δέντρο τους, κάθε φορά πάνε μέλη μας στη γιορτή για να τους προσφέρουν τα δώρα. Οργανώνουμε επίσης πολλά ματς ποδοσφαίρου σάλας ανάμεσα στα διαβητικά παιδιά και πιτσιρικάδες του συνδέσμου μας, για να χτίσουμε δεσμούς μεταξύ τους», μου λέει ο Τεό από τους Lingon’s Boys.

Οι δράσεις αλληλεγγύης

«Για μας είναι κάτι φυσικό, έτσι ζούμε. Το κάνουμε αυθόρμητα. Είναι κάτι ριζωμένο στο κίνημα των οργανωμένων. Τα παραδείγματα είναι πολλά: μαζεύουμε χρήματα μεταξύ μας για να χρηματοδοτήσουμε τη μετακίνηση ενός μέλους που δεν έχει να πληρώσει, ή για κάποιο μέλος που έχει φάει πρόστιμο επειδή άναψε καπνογόνο και εμείς το βοηθάμε να πληρώσει τα δικαστικά έξοδα. Και δεν περιοριζόμαστε μόνο σε τέτοια: κάποιοι έχουν βρει δουλειά χάρη σε μέλη του συνδέσμου, ενώ άλλοι που είχαν στεγαστικό πρόβλημα βασίστηκαν σε μέλη μας», θα πει ο Πιερ από τους οπαδούς της Λανς ενώ στη συνέχεια αναφέρει: «Οι Red Tigers, όπως και κάθε σύνδεσμος οργανωμένων, θεωρεί πως είναι μια οικογένεια. Αν έχεις ανάγκη από βοήθεια, θα βρεις αλληλεγγύη, ανάλογα με τις ικανότητες του καθενός. Όταν κανείς έχει ανάγκη, ο σύνδεσμος δίνει το παρών και βοηθά όπως μπορεί». Αλλά και στην Γκρενόμπλ, τα κίνητρα είναι παρόμοια. «Στην οργάνωση του συνδέσμου σου και του πετάλου σου, αναπτύσσεις μια μορφή αλληλεγγύης, και δεν είναι σπάνιο να βλέπουμε πανό για γεννήσεις ή θανάτους. Πρέπει να βοηθάς κάποιον που έχει οικονομική ανάγκη, να βάζεις ένα χεράκι για κάποιον που μετακομίζει, που είναι άρρωστος, που ψάχνει δουλειά», λέει ο Ζερμπί των Red Kaos. «Ως σύνδεσμος, έχουμε αλληλεγγύη απέναντι στην κοινή προσπάθεια. Όταν είναι να οργανώσεις ένα απαιτητικό θέαμα, μια μετακίνηση, ή όταν έχεις απέναντι σου την καταστολή. Έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους με εθελοντικό πνεύμα, που δεν μετρούν χρόνο ή χρήμα όταν πρόκειται για τον σύνδεσμο, το πέταλο και την ομάδα», λέει ο υπεύθυνος των Red Kaos.

*Ολόκληρο το κείμενο του Σεμπαστιάν Λουί, δημοσιεύθηκε στο σάιτ του αγαπημένου μας Humba (www.humbazine.gr) όπου μπορείτε και να το διαβάσετε.

Μ. Διόγος

Πηγή: Humba (τριμηνιαίο περιοδικό για το κοινωνικό και πολιτικό νόημα των σπορ, την εμπειρία του γηπέδου, την οπαδική κουλτούρα και τον κόσμο της κερκίδας)
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet