Ανασφάλεια και στο βάθος ανεργία φαίνεται να επιφυλάσσει το άμεσο μέλλον για χιλιάδες εργαζόμενους στον τουρισμό, καθώς το τοπίο για την τρέχουσα τουριστική περίοδο παραμένει θολό, ενώ οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη στήριξη των εργαζομένων δεν ξεπερνούν τον πήχη του πενιχρού επιδόματος ανεργίας.
Μέρα με τη μέρα η αβεβαιότητα για τη φετινή πορεία του τουρισμού μεγαλώνει και το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες σε παγκόσμιο επίπεδο: από την έξαρση ή την υποχώρηση της πανδημίας στις μεγάλες τουριστικές αγορές κι από το αν έχουν την οικονομική δυνατότητα και τη διάθεση οι πολίτες αυτών των χωρών να ταξιδέψουν, μέχρι την επανέναρξη των διεθνών πτήσεων, τη στάση των ασφαλιστικών εταιρειών και τον προσδιορισμό των προδιαγραφών φιλοξενίας των επισκεπτών στα ξενοδοχεία και τα καταλύματα. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, οι εκτιμήσεις που γίνονται μέχρι στιγμής από παράγοντες του τουρισμού τοποθετούν τη σταδιακή έναρξη της νέας περιόδου σε δύο μήνες, δηλαδή στις αρχές Ιουλίου.
Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες εποχικά εργαζόμενοι, που υπό κανονικές συνθήκες τον Απρίλιο θα είχαν ξεκινήσει να εργάζονται σε ξενοδοχεία, αυτή τη στιγμή βρίσκονται στον «αέρα» ή για την ακρίβεια έχουν ως μόνο «δίκτυ» ασφαλείας την επέκταση για δύο μήνες (μέχρι τα τέλη Μαΐου) του επιδόματος ανεργίας των 399 ευρώ. Μια επέκταση που θέσπισε η κυβέρνηση καθώς οι εργαζόμενοι στον τουρισμό έμεναν ουσιαστικά ακάλυπτοι από το επίδομα των 800 ευρώ για 45 ημέρες –την περασμένη Τρίτη η κυβέρνηση ενέταξε σε αυτή την κατηγορία μόνο όσους εργάζονται στον κλάδο του τουριστικού επισιτισμού, όπως μάγειρες και σερβιτόροι.
Ωστόσο, ακόμα κι αυτή η υποτυπώδης οικονομική ενίσχυση τους επιδόματος ανεργίας για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους δεν έχει δοθεί ακόμα σε όλους, όπως σε όσους είχαν ξεκινήσει να εργάζονται πριν το ξέσπασμα της κρίσης και σταμάτησαν, σε όσους το ταμείο έληξε τον Δεκέμβριο αλλά και σε αυτούς που δεν κατάφεραν να μπουν στο ταμείο γιατί δεν είχαν συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων. Επιπλέον, για ανεξήγητους λόγους, οι εποχικά εργαζόμενοι που ήταν στο ταμείο δεν συμπεριλήφθηκαν στο συμπληρωματικό μέτρο της μείωσης του ενοικίου κατά 40%.
Από εκεί και πέρα, τα ζητήματα και τα ερωτήματα που τίθενται είναι πολλά: Πρώτα από όλα, όπως ζητούν οι εργαζόμενοι, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην επέκταση του επιδόματος ανεργίας για τον ερχόμενο Ιούνιο, ο οποίος θεωρείται από τώρα «καμένος» τουριστικά. Επίσης, υπάρχουν μια σειρά από θέματα που αφορούν την επόμενη ημέρα, για παράδειγμα οι εργαζόμενοι διεκδικούν μείωση του αριθμού των ενσήμων που απαιτούνται για την ένταξη στο ταμείο ανεργίας, από τα 101 που είναι σήμερα. Αίτημα απολύτως λογικό καθώς η περίοδος, αν και όποτε ανοίξει αυτή, θα είναι «κουτσουρεμένη».
Ακόμα όμως κι αν όλα τα παραπάνω γίνουν το ερώτημα που ζητά επιτακτικά απάντηση είναι τι θα γίνουν οι χιλιάδες εργαζόμενοι που θα μείνουν άνεργοι είτε γιατί οι επιχειρήσεις που εργάζονταν δεν θα ανοίξουν καθόλου, είτε γιατί θα πέσουν θύματα περικοπών ξενοδόχων και επιχειρηματιών του τουριστικού κλάδου. Άραγε σε αυτό το ερώτημα έχει απάντηση η κυβέρνηση ή θα αφήσει το «αόρατο χέρι» της αγοράς να (μην) το ρυθμίσει;
Δημήτρης Μαριδάκης