Στις 6 το απόγευμα κάθε μέρα, ακούγεται από την τηλεόραση η επίσημη ενημέρωση: «Τόσα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο, τόσοι ανέρρωσαν, τόσοι θάνατοι. Αυτά είναι τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα…».
Κι εκεί που λέγαμε πως φύγαμε από τα μνημόνια, εκεί που πήγαμε να πιστέψουμε ότι στη χώρα θα έρθουν επενδύσεις και ανάπτυξη, δουλειές για περισσότερους και καλύτερα εισοδήματα, ο κορωνοϊός έφερε τα πάνω – κάτω. Φόβος απλώθηκε παντού, καθώς ξέραμε όλοι καλά ότι το δημόσιο σύστημα υγείας, όντας το ίδιο ταλαιπωρημένο από την προηγηθείσα οικονομική κρίση, δεν θα άντεχε μια εκτεταμένη πανδημία. Το lockdown ήταν μια λύση για να σωθούν τουλάχιστον οι ζωές μας. Αλλά οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά βρέθηκαν στον αέρα, με το νεοφιλελεύθερο επιτελικό κράτος να μετατρέπεται σε προβληματισμένο τσιγκούνη που έπρεπε κάπως να βάλει το χέρι στην τσέπη, για να αποφύγει μια γενικευμένη καταστροφή. Με κίνδυνο φυσικά να χάσει την ψυχή του που αγαλλιάζει μπροστά στα κέρδη και την αίγλη των αγορών.

Η αλληλεγγύη ξαναγεννήθηκε

Όμως, το όποιο δίχτυ προστασίας που στήθηκε δειλά και πρόχειρα, δεν προσέφερε τα εχέγγυα πως οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού θα μπορούσαν να αποφύγουν μια νέα ανθρωπιστική κρίση, ανάλογη και πιθανόν βαρύτερη από εκείνη στα χρόνια των μνημονίων. Η αλληλεγγύη ξαναγεννήθηκε. Ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις κινητοποιήθηκαν, οι δομές αλληλεγγύης από τα κάτω μπήκαν ξανά και γερά στη μάχη, πολλές νέες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στήνονται καθημερινά. Γιατί τον φτωχό, τον άνεργο χωρίς επίδομα, τον ηλικιωμένο, τον ανήμπορο, τον άστεγο, το κράτος δεν τον βλέπει. Τον ξέρει όμως ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας, ο γείτονας. Και αν δεν το ξέρει, ψάχνει για να τον βρει.

Στην Πάτρα

Στην Πάτρα, σύμφωνα με τον Ανδρέα Ριζούλη, γνωστή για τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας, το στέκι αλληλεγγύης και πολιτισμού του Νοτίου Διαμερίσματος, το οποίο στήθηκε από ομάδα πρωτοβουλίας αλληλέγγυων το 2013, πραγματοποίησε καμπάνια συλλογής τροφίμων προκειμένου τις μέρες του Πάσχα οικογένειες χωρίς εισόδημα να μπορέσουν να σταθούν με αξιοπρέπεια. Η δράση έγινε από κοινού με το στέκι αλληλεγγύης Ζαβλανίου Πατρών, το οποίο δραστηριοποιείται στη στήριξη ευάλωτων ομάδων από το 2014.

Στην Θεσσαλονίκη

Στην Θεσσαλονίκη, όπως δηλώνει η Μαρία Τοποαλίδου: «Όπως και στην οικονομική κρίση του 2012 - και σε ό, τι επακολούθησε, όλοι μαζί βοηθήσαμε την κοινωνία να σταθεί όρθια έτσι και τώρα, μπροστά σε αυτήν την πρωτοφανή πανδημία, δημιουργήσαμε ένα δίκτυο μεταξύ των δομών αλληλεγγύης. Συνεχίσαμε να στηρίζουμε τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε ένδεια, τους άστεγους, τους πρόσφυγες στα σπίτια ή τα ξενοδοχεία όπου βρίσκονται αλλά και στα καμπ. Κόντρα στις αδυναμίες που υπάρχουν, κυρίως οικονομικές, γιατί είμαστε δομές αυτοοργανωμενες, δώσαμε και δίνουμε ρούχα, κλινοσκεπάσματα, τρόφιμα, βρεφικά είδη, φάρμακα κλπ. Έχουμε καταγράψει τις ανάγκες στις γειτονιές της πόλης μας αλλά και σε άλλες πόλεις στην Βόρεια Ελλάδα, όπως πχ στην Κατερίνη με το κοινωνικό παντοπωλείο και το φαρμακείο, στο Κιλκίς με την ΟΜΝΕΣ και το κοινωνικό φαρμακείο, τη Δράμα, Σέρρες, Έδεσσα, Γιάννενα, Καστοριά. Παντού δημιουργήθηκαν δομές αλληλεγγύης που στο προηγούμενο διάστημα η κύρια ασχολία τους ήταν οι πρόσφυγες και οι άστεγοι! Συνεχίζουμε έτσι δυνατά παντού!».

Στο Ηράκλειο Αττικής

Στο Ηράκλειο Αττικής, η Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ, έχει δραστηριοποιήσει την ήδη υπάρχουσα Ομάδα Αλληλεγγύης. Γίνεται χαρτογράφηση και έρευνα, κατ’ αρχήν των ίδιων μας των συντρόφων, ξεκινώντας από τους μοναχικούς και τους αδύναμους για έξοδο για τις καθημερινές τους ανάγκες και στη συνέχεια τους ευρισκόμενους σε οικονομική δυσπραγία . Η Μάρα Τσελεπή αναφέρει ότι συγκεντρώνονται τρόφιμα και δωροεπιταγές από καταστήματα τροφίμων, χρήματα για την αγορά τροφίμων, την πληρωμή γιατρού, ή αποκλειστικής νοσοκόμου. Έχουμε δημιουργήσει μια μικρή αλυσίδα διανομής έτοιμων γευμάτων που παρασκευάζουμε και μοιράζουμε. Επικοινωνούμε, όσο πιο συχνά μπορούμε, με μοναχικούς, ή υπερήλικες, προσφέροντάς τους έτσι κάποια συντροφιά, επικοινωνία και ψυχική τόνωση. Αξιοποιείται παράλληλα η δημοτική παράταξη, και είμαστε στη διάθεση της δημοτικής αρχής για δράσεις όπως είναι το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι και το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου.

Στον Πειραιά

Στον Πειραιά, όπως δηλώνουν ο Νίκος Μπελαβίλας και ο Παναγιώτης Βουτυράκος, λειτουργεί το Δίκτυο Αλληλεγγύης «Αόρατος Πειραιάς» (βλ. σελ. 2) Παράλληλα, η ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά, όπως δηλώνει ο συντονιστής της Χρήστος Φωτιάδης, έχει δημιουργήσει Τοπικό Παρατηρητήριο για όλο τον Πειραιά και τα νησιά του Αργοσαρωνικού, με στόχο: την αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών, την παρακολούθηση της κατάστασης στην πρωτοβάθμια υγεία και τα νοσοκομεία της περιοχής, την καταγραφή των προβλημάτων στους εργασιακούς χώρους καθώς και την καταγραφή των προβλημάτων στο χώρο της εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο αυτό, ενεργοποιούνται όλα τα μέλη της οργάνωσης, έχει οργανωθεί Δίκτυο Αλληλεγγύης για την προστασία των πολιτών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και έχει δημιουργηθεί ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας και συνεργασίας με τους φορείς του ευρύτερου Πειραιά και τις δημοτικές αρχές της περιοχής. Σε εξέλιξη βρίσκεται η Καμπάνια Αλληλεγγύης, με τη συγκέντρωση χρημάτων για την αγορά τροφίμων και υγειονομικού υλικού, ενώ τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξουν την πρωτοβουλία του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας στις 29 και 30 Απριλίου.

Στην Αθήνα

Ανάλογες πρωτοβουλίες και δράσεις αναπτύσσονται και από τη ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄ Αθήνας. Ο Συντονιστής Νίκος Κούτσης αναφέρει πως, εκτός όλων των άλλων, με την Αλληλεγγύη για Όλους, την «Ανοιχτή Πόλη» και το Κοινωνικό Ιατρείο Αθήνας συγκεντρώθηκαν από τις Οργανώσεις Μελών ποσότητες τροφίμων, που παραδόθηκαν στο Γηροκομείο. Σχεδιάζεται επίσης, μαζί με το Τμήμα Δικαιωμάτων και την ΟΜ Παγκρατίου, επίσκεψη στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής για την για προσφορά ειδών υγιεινής και τρόφιμα, στα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα που φιλοξενούνται προσωρινά εκεί. Ο Νίκος Κούτσης, υπογραμμίζει πως οι δομές φιλοξενίας ανηλίκων έχουν μειωθεί με ευθύνη της κυβέρνησης.
Τέλος, η «Αλληλελεγγύη για όλους», σε συντονισμό και συνεργασία με ένα ευρύτατο δίκτυο δομών αλληλεγγύης, συνεχίζει την πολυσχιδή και εξαιρετικά επιτυχημένη δράση της για τις ευπαθείς ομάδες, στους τομείς της υγείας και της παιδείας, στην εξασφάλιση στέγης και τροφής, στη στήριξη του πολιτισμού και των φορέων της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας. Όπως δηλώνει ο Μιχάλης Υδραίος, η «Αλληλεγγύη για Όλους» διεξάγει, από την αρχή της πανδημίας, την καμπάνια «Και σε αυτή την κρίση απαντάμε με Αλληλεγγύη».

Μένουμε όρθιοι

«Μένουμε σπίτι, αλλά μένουμε άνθρωποι, χωρίς να αφήνουμε κανέναν μόνο στην κρίση», «Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας», «Μένουμε όρθιοι, συμπαραστεκόμαστε, αγωνιζόμαστε» είναι μερικά από τα συνθήματα με τα οποία οι οργανώσεις αλληλεγγύης και πολίτες της ριζοσπαστικής αριστεράς, δίνουν τη μάχη για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και τις επιπτώσεις της στους ευάλωτους συμπολίτες μας.
Όλοι, και όχι μόνον οι προαναφερόμενοι στο ρεπορτάζ - καθώς ήταν αδύνατο να καταγράψουμε το σύνολο των φορέων αλληλεγγύης πανελλαδικά – δηλώνουν παρόντες και για την επόμενη μέρα. Η υγειονομική κρίση έχει ήδη μετατραπεί σε κρίση οικονομική, προκαλώντας προβληματισμό, ανασφάλεια και φόβο. Η σκυτάλη περνάει αναπόφευκτα στο πεδίο της πολιτικής δράσης, με στόχο – ξανά και ξανά: την κοινωνική δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη, τη συμμετοχή και τη δημοκρατία, την προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, την ανάκτηση των συλλογικών και των ατομικών δικαιωμάτων.

Μαρίνος Μουζακίτης
Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet