**Ο χορός των κερδοσκόπων με τα αμνοερίφια*
**«Ελεύθερη αγορά» του Μ. Βορίδη και ελλείψεις κρεάτων μερικές ημέρες πριν την Ανάσταση

«Αυτό που έγινε (φέτος), είναι κατάφωρη εξαπάτηση των κτηνοτρόφων και των καταναλωτών και δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητο», αναφέρει σε κείμενο - ανακοίνωση που απηύθυνε προς τον υπουργό Αγροτικής Οικονομίας (ΥΠΑΑΤ) η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας.
Η ανακοίνωση αυτή υπογράφεται από τον πρόεδρό της, κ. Ιωάννη Γκουρομπίνο, και δημοσιεύτηκε στις 21.4.2020. Η ανακοίνωση της ομοσπονδίας καταλήγει: «κ. κ. υπουργοί και κυρία υφυπουργέ το φετινό Πάσχα διαπράχθηκε ένα ακόμα έγκλημα με θύμα τον πολυπόθητο κτηνοτροφικό κλάδο και πρέπει να βρεθούν οι ένοχοι και να τιμωρηθούν. Δεν δύναται να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, να πλουτίζουν άλλοι στις πλάτες τις δικές μας». Η Ομοσπονδία είχε έγκαιρα και επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία της «για τις τιμές που θα πωλούνταν τα αμνοερίφια ενόψει του Πάσχα και είχαμε να ζητήσει να ληφθούν μέτρα, ώστε να υπάρξει μια έντιμη κα βιώσιμη τιμή, είδαμε ακριβώς το αντίθετο. Ο κτηνοτρόφος να πουλάει πάμφθηνα και ο καταναλωτής να αγοράζει πανάκριβα. Από 3,80 ευρώ το κιλό μέχρι 4,20 πούλησαν οι κτηνοτρόφοι τα αμνοερίφια και στα κρεοπωλεία έφθασε και ξεπέρασε τα 12 ευρώ το κιλό. Αν αυτό δεν είναι αισχροκέρδεια, τότε ποια είναι;», ρωτάει η Ομοσπονδία.
Οι τιμές που αναφέρει η Ομοσπονδία ήταν οι καλύτερες για τους κτηνοτρόφους, γιατί, όπως θα δούμε στη συνέχεια, οι κτηνοτρόφοι των νησιωτικών και ορεινών περιοχών πούλησαν με πολύ μικρότερες τιμές, σχεδόν τις μισές, τα αμνοερίφια τους.

Και η κυβέρνηση τι έκανε;

Αλλά ας δούμε πώς αντέδρασε η κυβέρνηση, και πιο συγκεκριμένα τα αρμόδια και τα συναρμόδια υπουργεία. Ο κ. Μ. Βορίδης καθησύχαζε μέσω των δημοσιογράφων τους καταναλωτές ότι θα υπάρχει επάρκεια κρεάτων και ικανοποιητικές τιμές, κι από την άλλη τους κτηνοτρόφους να μην ανησυχούν, γιατί δεν έγιναν εξαγωγές αμνοεριφίων προς την Ιταλία, αλλά δεν πρόκειται να γίνουν και εισαγωγές (εκτός από ελάχιστες) και επομένως δεν θα μείνουν απούλητα τα αμνοεριφία. Την ίδια στιγμή, η υφυπουργός ΥΠΑΑΤ, κ. Φ. Αμπατζή, πραγματοποίησε σύσκεψη με τους άλλους συναρμόδιους υπουργούς και γ.γ. υπηρεσιών για τον έλεγχο των παράνομων εισαγωγών, χωρίς όμως να αναφερθεί τίποτα νεώτερο.
Όσο για τις αντιδράσεις των άλλων συναρμοδίων υπουργών, αξίζει να αναφέρουμε αυτή του κ. Άδωνι Γεωργιάδη, στον οποίο είχαν απευθυνθεί οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι. Ιδού τι αναφέρουν: «αναρωτιόμαστε θα δούμε κάποιον στα μανταλάκια αυτή τη φορά; Γιατί εδώ και 10 μήνες δεν είδαμε κανέναν. Όπως περιμένουμε κι από τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, που φημίζεται για τις τοποθετήσεις του και για τα γρήγορα αντανακλαστικά του, ενώ στην περίπτωσή μας έχει περιοριστεί να καλέσει την παρέμβαση εισαγγελέα και της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τα αίσχη που έλαβαν χώρα τη Μεγάλη Εβδομάδα σε βάρος των κτηνοτρόφων με τις σφαγές των αμνοεριφίων και τις πωλήσεις».

Η λειτουργία της αγοράς

Το αποτέλεσμα της παρέμβασης του κ. υπουργού θα αργήσουν μάλλον να το δουν οι κτηνοτρόφοι. Αυτό, όμως, που είδαν και έζησαν σε όλο της το μεγαλείο «ήταν η ελεύθερη λειτουργία της αγοράς και του ανταγωνισμού», όπως υποστήριξε ο υπουργός ΥΠΑΑΤ. Έτσι απέφυγε να πάρει κάποια θέση, να εκφράσει έστω κάποια ευχή για την τήρηση ορισμένων βασικών κανόνων...

Το πάρτι των χονδρεμπόρων

Έτσι οι χονδρέμποροι - κρεοπώλες βρήκαν ελεύθερο το πεδίο και έδρασαν. Επισκέφθηκαν ποιμνιοστάσια οργανωμένα και μαντριά, συζήτησαν και διαπραγματεύτηκαν. Δηλαδή, δήλωσαν πως αυτές οι είναι οι τιμές, μέχρι 2,20 ή 2,50 ευρώ και θα δούμε... τι θα πει η αγορά. Έτσι ακριβώς διαπραγματεύτηκαν τη στιγμή που οι κτηνοτρόφοι είχαν τεράστιες δυσκολίες να μετακινηθούν και να αναζητήσουν άλλες ευκαιρίες. Όσοι κτηνοτρόφοι είχαν μια μορφή οργάνωσης και συνεννόησης, μπόρεσαν στοιχειωδώς να αντισταθούν, όπως στην περίπτωση της Λάρισας. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις οι χονδρέμποροι επέστρεψαν και δήλωσαν ότι αυτές είναι οι τιμές, διαφορετικά τα ζωντανά τους θα μείνουν στο μαντρί.
Σε αυτό τον εκβιασμό τους, γιατί περί εκβιασμού επρόκειτο, είχαν και τη συνδρομή του Τύπου, και κυρίως της τηλεόρασης που έδειχνε στα τσιγκέλια κρεμασμένα τα κρέατα με τις εντελώς εξευτελιστικές τιμές των 3,4 ευρώ, μέχρι 5 στις κεντρικές αγορές.

Τα πάθη της Μεγάλης Εβδομάδας

Τη στιγμή αυτή, δηλαδή τη Μ. Δευτέρα, βγήκε και ο πρόεδρος του Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, κ. Β. Κροκίδης, ο οποίος προφανώς θέλοντας να καθησυχάσει τους καταναλωτές, είπε «φέτος το πασχαλινό τραπέζι θα είναι στα ίδια επίπεδα και το αρνάκι θα κυμανθεί στα 4 ευρώ». Ο κ. Κροκίδης δεν περιορίστηκε μόνο στο πασχαλινό τραπέζι συνέχισε δίνοντας ορισμένα στοιχεία, λέγοντας πως «υπάρχουν 700.000 αμνοερίφια στα ψυγεία κι άλλο 1,5 εκατ. ζωντανά στα μαντριά, με την εκτίμηση πως 500.000 θα μείνουν απούλητα λόγω της μείωσης των εξαγωγών κατά το 1/3 από πέρυσι. Και η εγχώρια αγορά δεν έχει υποκαταστήσει τις εισαγωγές τροφίμων. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας των καταναλωτών, αφού η αγροτική μας παραγωγή και η διάθεση των τροφίμων είναι διαρκής, επαρκής και ασφαλής».
Πόσο ασφαλής, όμως, μπορεί να είναι η αγροτικής μας παραγωγή, όταν κάθε χρόνος είναι και χειρότερος; Οι παραγωγοί - κτηνοτρόφοι βλέπουν όχι μόνο να μειώνεται το εισόδημά τους, αλλά να χρεώνονται όλο και περισσότερο, γιατί δεν μπορούν ούτε στις πιο στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους να ανταποκριθούν. Αν κάποιος αμφιβάλλει, ας ρίξει μια ματιά στα στοιχεία του ΕΦΚΑ και στα χρέη που αυξάνονται για να διαπιστώσει ότι ο κλάδος αυτός καταστρέφεται συστηματικά.

Για να σταματήσει ο κατήφορος

Για να σταματήσει αυτή η κατηφορική πορεία, χρειάζεται μια άμεση παρέμβαση όλων όσων γνωρίζουν το πρόβλημα. Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να το γνωρίζει, ούτε να έχει την πολιτική βούληση για να χαράξει μια άλλη πολιτική, που θα την έφερνε σε σύγκρουση με τους κατά τόπους εκλογικούς της μηχανισμούς.
Όλοι, λοιπόν, που γνωρίζουν, οι ίδιοι κτηνοτρόφοι με τις οργανώσεις τους, αλλά και οι τοπικές οργανώσεις και φορείς, καθώς και οι προοδευτικές δυνάμεις, θα πρέπει να συμβάλουν αποφασιστικά, ώστε το πρόβλημα της κτηνοτροφίας να έρθει στην επιφάνεια και να δοθούν άμεσες λύσεις. Γιατί μετά τα αμνοερίφια, έρχεται η τιμή (ποια τιμή;) του γάλακτος. Η εξεύρεση λύσεων είναι μια άμεση αναγκαιότητα και, από αυτή την άποψη, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι προτάσεις του προέδρου της ΕΔΟΚ, κ. Ελευθερίου Γάκη, να ενισχυθούν άμεσα οι πληγέντες από τη ληστρική επιδρομή των εμπόρων κτηνοτρόφοι. Προς την ίδια κατεύθυνση είναι και οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν αρκούν, όμως, τα άμεσα μέτρα, απαιτείται μια ολοκληρωμένη πρόταση, ώστε η αιγοπροβατοτροφία να καταστεί μοχλός ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα, τόσο αναγκαία σήμερα μετά την πανδημία του κορωνοϊού για την κάλυψη της διατροφικής επάρκειας της χώρας.
Θα μπορούσε κάποιος να αναφέρει πολλούς ακόμα λόγους για τη στήριξη και ενίσχυση της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγικής δραστηριότητας. Μιας δραστηριότητας που έχει μέλλον και γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί νέοι, μεταξύ αυτών επιστήμονες, κτηνίατροι, γεωπόνοι κ.λπ., αποφάσισαν τα τελευταία χρόνια να γυρίσουν στα χωριά τους και να ασχοληθούν συστηματικά με την κτηνοτροφία. Πώς, όμως, να συνεχίσουν όταν δεν βρίσκουν καμία ανταπόκριση από την πολιτεία; Ή μήπως έχουν κάτι καλύτερο να τους προτείνουν σήμερα σε αυτόν τον κόσμο, που παραμένει συνειδητά σιωπηλός -όχι γιατί του το επέβαλαν, αλλά γιατί έβλεπαν τις εικόνες με τους νεκρούς στην Ιταλία και τους ομαδικούς τάφους στις ΗΠΑ. Είναι έτοιμοι, ωστόσο, μόλις του δοθεί η δυνατότητα να εκραγεί.

Μ. Αρβανίτης
Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet