Εικόνες στα κύματα του Αιγαίου


Επιμέλεια: Στράτος Κερσανίδης

Ωλίαρος, είναι το αρχαίο όνομα της Αντιπάρου. Σύμφωνα με μία εκδοχή το όνομα προέρχεται από τη λέξη «αύλαξ» (αυλάκι), μάλλον λόγω του στενού περάσματος που υπάρχει ανάμεσα στην Πάρο και την Αντίπαρο. Σύμφωνα με τη μυθολογία, στο σπήλαιο της Ωλιάρου ζούσε ο Κύκλωπας Πολύφημος, τον οποίο τύφλωσε ο Οδυσσέας, στην Οδύσσεια.
Ωλίαρος ονομάζεται ένας θερινός κινηματογράφος (Cine Oliaros), ο οποίος βρίσκεται στη Χώρα της Αντιπάρου κι όπου από χθες φιλοξενείται μια πολύ σημαντική εκδήλωση. Πρόκειται για τις Ημέρες Κινηματογράφου, που διοργανώνονται για δεύτερη χρονιά και θα διαρκέσουν μέχρι την Τρίτη 21 Ιουλίου.
Η εκδήλωση, η οποία πραγματοποιείται μέσα σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου και με την υποστήριξη του δήμου Αντιπάρου και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.
Ένα πολύ ενδιαφέρον τετραήμερο το οποίο περιλαμβάνει κινηματογραφικά εργαστήρια για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου και προβολές ταινιών.
Στη φετινή εκδήλωση έχουν προσκληθεί και θα συμμετάσχουν οι σκηνοθέτες Μαργαρίτα Μαντά, Πέτρος Σεβαστίκογλου, Θάνος Αναστόπουλος και ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ, σκηνοθέτης, Απόστολος Καρακάσης. Τα παιδιά που θα πάρουν μέρος στο πρόγραμμα, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το έργο τους και με την καθοδήγησή τους να δημιουργήσουν ντοκιμαντέρ μικρού μήκους.
Οι επαγγελματίες του σινεμά θα μεταδώσουν τις γνώσεις τους και θα αποκαλύψουν τα μυστικά της δουλειάς τους στους μαθητές, οι οποίοι μέσα από τα εκπαιδευτικά εργαστήρια να έρθουν σε επαφή με τη διαδικασία δημιουργίας μιας ταινίας καθώς και να παρακολουθήσουν προβολές πρόσφατων ελληνικών ταινιών μεγάλου και μικρού μήκους. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται, από τη μια, η ανάπτυξη της κινηματογραφικής παιδείας κι, από την άλλη, η δημιουργία ενός νεότερου κοινού για τον κινηματογράφο.
Οι Ημέρες Κινηματογράφου Αντιπάρου φέρνουν σε επαφή τους νέους με αναγνωρισμένους Έλληνες δημιουργούς, προσφέροντάς τους μια πλατφόρμα για να συζητήσουν τις τάσεις και εξελίξεις στον σύγχρονο κινηματογράφο, να μάθουν τους βασικούς άξονες της κινηματογραφικής γλώσσας και να εξοικειωθούν με τα ψηφιακά μέσα. Για την παρακολούθηση των σεμιναρίων δεν απαιτούνται ιδιαίτερες κινηματογραφικές γνώσεις, αλλά διάθεση για μάθηση και ομαδικό πνεύμα.
Κατά τη διάρκεια του κινηματογραφικού αυτού τετραημέρου θα προβληθούν ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους. Συγκεκριμένα οι φίλοι του κινηματογράφου στην Αντίπαρο θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις ταινίες μεγάλου μήκους «Για πάντα» της Μαργαρίτας Μαντά, «Ηλέκτρα» του Πέτρου Σεβαστίκογλου, «Στο σπίτι» του Αθανάσιου Καρανικόλα και το ντοκιμαντέρ «Εθνικός Κήπος» του Απόστολου Καρακάση. Επίσης, έγινε μια επιλογή από βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες, οι οποίες είναι: «Βόλτα» της Στέλλας Κυριακοπούλου, «Maasai» του Χάρη Λαγκούση, «Ανεπιθύμητος» του Φοίβου Κοντογιάννη, «Τρεις αυγουλιέρες, παρά λίγο τέσσερις» του Κωνσταντίνου Σαμαρά, «Προσευχή» του Θανάση Νεοφώτιστου, «A portrait» του Αριστοτέλη Μαραγκού. Θα προβληθεί, ακόμη, η μικρού μήκους ταινία της Μαρίας Κουρκουτά «Επιστροφή στην Οδό Αιόλου», βασισμένη σε επανεπεξεργασμένο υλικό από ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου που συνοδεύεται από τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι και αποσπάσματα ποιημάτων. Ένα ταξίδι – εμπειρία στον ιστορικό χρόνο της Ελλάδας μέσα από εικόνες και ήχους που, ενώ μας είναι τόσο οικείοι, μας (ξανα)φαίνονται καινούριοι.
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι θα προβληθεί ένα μικρό απόσπασμα από το υλικό που έχει συγκεντρώσει ο Απόστολος Καρακάσης για το νέο του ντοκιμαντέρ «Επόμενος Σταθμός Ουτοπία» γύρω από το πείραμα αυτοδιαχείρισης του εργοστασίου της ΒΙΟΜΕ στη Θεσσαλονίκη από τους εργαζομένους του.
Τέλος, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η σύνδεση του προγράμματος με το νησί της Αντιπάρου θα προβληθεί σε πρεμιέρα το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ «Δεσποτικό: Ένας Άγνωστος Θησαυρός» το οποίο δημιούργησε μια ομάδα φοιτητών από το Πανεπιστήμιο της Ινδιανάπολης, υπό τη διεύθυνση του λέκτορα, Άλμπερτ Γουίλιαμ. Έντεκα φοιτητές γύρισαν, σε διάστημα τριών εβδομάδων, ένα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ για τον ξεχωριστό αρχαιολογικό χώρο που βρίσκεται στο νησάκι Δεσποτικό που είναι δίπλα στην Αντίπαρο.
Αυτά τα ωραία συμβαίνουν στο όμορφο νησί των Κυκλάδων το οποίο συνδυάζει διακοπές και πολιτισμό.

strakersan@gmail.com
kersanidis.wordpress.com
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet