Παραστάσεις και εργαστήρια της τεχνικής του θεάτρου φόρουμ επιχειρούν να μας αφυπνίσουν


Κυκλοφόρησε πρόσφατα το 16ο τεύχος του περιοδικού «Εκπαίδευση & Θέατρο», με ειδικό αφιέρωμα στο «Θέατρο του Καταπιεσμένου», όπως είχαμε προαναγγείλει μέσα από τις σελίδες της «Εποχής». Το τεύχος, 170 σελίδων, περιλαμβάνει επιλεγμένα κείμενα, αρθρογραφία στα ελληνι��ά και γλωσσάρι, διατίθεται δωρεάν σε έντυπη μορφή στα μέλη του Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, ενώ είναι επίσης διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας στο: info@theatroedu.gr [περισσότερα, εδώ: www.theatroedu.gr/el-gr/περιοδικόεκπαίδευσηθέατρο/τεύχος16περιεχόμενα.aspx].

Το Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση συνδιοργάνωσε, επίσης, εβδομάδα-αφιέρωμα στο Θέατρο του Καταπιεσμένου, με καλεσμένο το διεθνές δίκτυο TΟgether και την παράστασή τους «Hotel Europa», σε καλλιτεχνική διεύθυνση της διεθνούς φήμης βραζιλιάνας εμψυχώτριας και ηθοποιού Μπάρμπαρα Σάντος, για πρώτη φορά στην Αθήνα για δύο μοναδικές παραστάσεις θεάτρου φόρουμ με ελεύθερη είσοδο, εργαστήρια, συζητήσεις.
Η παράσταση «Hotel Europa», μετά από μεγάλη ευρωπαϊκή περιοδεία, δόθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου και στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο «Εμπρός». Παράλληλα, οι συντελεστές της ομάδας, έμπειροι ακτιβιστές και εμψυχωτές του ΘτΚ από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, προσέφεραν ένα εξαιρετικά δημιουργικό κι ενδιαφέρον εργαστήριο Θεάτρου του Καταπιεσμένου στο Κέντρο Νεότητας Χαλανδρίου, ενώ στις εκδηλώσεις του αφιερώματος εντάχθηκαν επίσης στρογγυλό τραπέζι-ανοιχτή συζήτηση στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης, και η επανάληψη της τελευταίας παράστασης θεάτρου φόρουμ της Ακτιβιστικής Ομάδας ΘτΚ με τίτλο «Πλην όμως…». Ανοιχτή συζήτηση για το Θέατρο του Καταπιεσμένου με τίτλο «Προκλήσεις και εφαρμογές» οργανώθηκε επίσης στο Ναύπλιο, στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Η παράσταση «Hotel Europa»

Μείζον θέμα διερεύνησης, προβληματισμού, αλλά και κινητοποίησης μέσα από την ενεργή θέαση και παρακολούθηση των «δρώντων θεατών» στο πλαίσιο της παράστασης θεάτρου φόρουμ «Hotel Europa» είναι τα αίτια της πολύπλευρης κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής κρίσης που μας ταλανίζει ιδιαίτερα στην Ελλάδα, αλλά και συνολικά στην Ευρώπη, τα τελευταία χρόνια, αλλά, κυρίως, η διερώτηση και η αναζήτηση προτάσεων και λύσεων. Το θέατρο φόρουμ αποτελεί όχι τη μία και μοναδική, αλλά σίγουρα τη δημοφιλέστερη, τεχνική Θεάτρου του Καταπιεσμένου, από όσες εισηγήθηκε πρακτικά και θεωρητικά ο μεγάλος Βραζιλιάνος ακτιβιστής Αουγκούστο Μπόαλ (1931-2009).
Ο Μπόαλ εισηγήθηκε την προοπτική μιας κινητοποίησης της κριτικής σκέψης αλλά και της αντίστασης απέναντι στα απολυταρχικά καθεστώτα της Λατινικής Αμερικής της εποχής του, με όχημα τις διάφορες τεχνικές του θεάτρου και τη δρώσα παρακολούθησή του από τους θεατές, κάτι που τον οδήγησε να διωχθεί στην πατρίδα του, ή και να απαχθεί, να συλληφθεί, να υποστεί βασανιστήρια και τελικά να εξοριστεί, με αποτέλεσμα να συνεχίσει σε άλλες χώρες τη δραστηριότητά του. Το θέατρο φόρουμ παρουσιάζει πάντα ανάλογα φαινόμενα καταπίεσης ομάδων που μειονεκτούν κατά κύριο λόγο κοινωνικά, πολιτικά ή και οικονομικά, οι οποίες θυματοποιούνται και είναι σημαντικό να οργανώσουν τον αγώνα τους για την άρση των διακρίσεων που τις στιγματίζουν, τις αδικούν, και κατ’ επέκταση τις οδηγούν στην καταπίεση [περισσότερα, εδώ: www.theatreoftheoppressed.org].

Εργαστήριο στην Τσεχία

Ένα διαφορετικό εργαστήριο με θέμα «Μη-βίαιη επικοινωνία και Θέατρο του Καταπιεσμένου», έγινε τον περασμένο Μάιο στην Τσεχία από τον κοινωνικό και οικολογικό μη κυβερνητικό οργανισμό «Νesehnuti – Independent Social Ecological Movement», όπου έπειτα από πρόταση της συμμετέχουσας Πάρβης Πάλμου, ψυχολόγου, μέλους του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, χρησιμοποιήθηκε μια από τις αναρίθμητες ιστορίες έντονης βίας που αντιμετωπίζουν οι τρανς άνθρωποι στην εκπαίδευση στην Ελλάδα σήμερα. Σκοπός ήταν η αύξηση της ορατότητας και η ευαισθητοποίηση της τσεχικής κοινωνίας πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, όπως έχει αναδειχτεί και από την πρόσφατη έκθεση του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, για το έτος 2014. Όπως σημείωσε η ίδια η κα Πάλμου, το θεατρικό έργο φόρουμ που προέκυψε, ανέβηκε τελικά μετά το πέρας της εκπαίδευσης αυτής στο Πανεπιστήμιο του Μπρνο.

Σπύρος Πετρίτης
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet