Ραντεβού στα τυφλά με τον κορωνοϊό;Πιέζει ο κόσμος για το τέλος της καραντίνας. Πιέζουν και τα οικονομικά συμφέροντα και οι επαγγελματίες. Παίζουμε κρυφτούλι με τον κορωνοϊό. Η Γερμανία μας στέλνει ένα πολύ ανησυχητικό μήνυμα: μειώνονται τα μέτρα, αυξάνεται η επιδημία. Τι κάνουμε; Ένα βήμα μπρος, δύο βήματα πίσω;
Είναι ασφαλές το βλέποντας και κάνοντας; Δηλαδή, χαλαρώνουμε τα μέτρα και βλέπουμε; Τι βλέπουμε; Την πανδημία να επιστρέφει και εμείς να επιστρέφουμε στα μέτρα. Έχει επιστημονική τεκμηρίωση η άρση των μέτρων; Και μόνο το γεγονός ότι η επιστημονική επιτροπή αποφάσισε κατά πλειοψηφία, μάς βεβαιώνει για το αντίθετο. Η επιστημονική αλήθεια είναι μία. Τι θα γίνει αν η σωστή είναι η μειοψηφούσα άποψη; Το «χαλαρώνουμε και βλέπουμε» είναι το χειρότερο σενάριο. Σκορπίζει πανικό στον κόσμο και στην οικονομία . Το «άνοιξε – κλείσε» απορυθμίζει την ψυχολογία και την οικονομική ανάκαμψη. Υπονομεύει την εμπιστοσύνη του κόσμου στα μέτρα, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ομαδική ανταρσία. Υποσυνείδητα αυτή η τακτική και πρακτική θέλει να πιστεύει ότι «όλα θα πάνε καλά». Ποιος, όμως, έχει το δικαίωμα να ρισκάρει τη ζωή και την οικονομία μόνο και μόνο γιατί επιμένει να έχει θετική σκέψη; Υπάρχει άλλος δρόμος; Δεν είναι δυνατόν να παραταθεί άλλο το «μένουμε σπίτι». Βασικό επιχείρημα.
Η εναλλακτική, ασφαλής λύσηΆλλος δρόμος, πιο ασφαλής, όμως υπάρχει. Είναι ο δρόμος της χαρτογράφησης της επιδημίας σε όλη την επικράτεια. Στοχευμένη δειγματοληπτική εκτέλεση τεστ σε κάθε δήμο, περιφέρεια, επαγγελματική κατηγορία. Μία ανάλυση, με κριτήρια μετάδοσης του ιού κάθε σημείου συνάντησης ανθρώπων, άρα και εκτίμηση του σχετικού κινδύνου. Έτσι μπορεί να βγει επιστημονικό συμπέρασμα για κάθε περίπτωση, λεπτομερειακά και όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο (δηλαδή χύμα), όπου συμμετέχουν όλες οι περιοχές και αυτές που δεν έχουν κανένα κρούσμα. Να καταλάβουμε ποια είναι η δυναμική της επιδημίας σε κάθε περιοχή. Και να ξεκινήσει η χαλάρωση των μέτρων με βάση αυτόν το χάρτη. Βγάζοντας συμπεράσματα με αυτό τον τρόπο, μπορούμε να καταλάβουμε τα πραγματικά αποτελέσματα της χαλάρωσης. Το πρόβλημα είναι ότι τα τεστ χρειάζονται λεφτά, οργάνωση, προσλήψεις. Θα είναι, όμως, μια χαλάρωση ασφαλής. Μπορεί μία τέτοια τεκμηρίωση να μας οδηγήσει σε καθυστέρηση στη χαλάρωση των μέτρων. Για αυτό το λόγο οι κυβερνητικοί προχωράνε στα τυφλά, δηλαδή βλέποντας και κάνοντας. Αν δουν περισσότερους νεκρούς, θα επαναφέρουν τα μέτρα. Επενδύουν και στο στρατηγό ήλιο, ελπίζουν ότι το θερμό κλίμα της χώρας θα νικήσει τον ιό. Να ευχηθούμε, για το καλό όλων μας, να έχουν δίκιο. Διαφορετικά δεν θα ξέρουν από πού να φύγουν.
Αλέξανδρος Αστρινάκης