«Ιούλιος Καίσαρας» του Ουίλιαμ Σέξπιρ


Σε σκηνοθεσία Τσεζαρε Γκραουζίνις ανεβαίνει στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ ο «Ιούλιος Καίσαρας» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Έργο δύσκολο και βαθιά πολιτικό, παρουσιάζεται από τον καλό λιθουανό σκηνοθέτη που ζει μόνιμα στη χώρα μας «με φόντο το ηθικό κενό, αλλά και την κουλτούρα του φόβου που ενδημούν στο σύγχρονο δυτικό κόσμο του 21ου αιώνα». Η σεξπιρική τραγωδία θέτει το ακανθώδες ζήτημα της εξουσίας και, όπως λέει ο ίδιος ο σκηνοθέτης, «οι ψυχολογικοί μηχανισμοί στην υπηρεσία της πάλης για εξουσία, παραμένουν απελπιστικά αρχαϊκοί και εξακολουθούν να βασίζονται στην “ηθική των πιθήκων”».
Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση Μίνωα Βολανάκη, σκηνικά και κοστούμια του Kenny MacLellan, μουσική του Martynas Bialobžeskis και φωτισμούς του Νίκου Βλασόπουλου. Παίζουν οι: Παναγιώτης Αθανασόπουλος, Αφροδίτη Αντωνάκη, Γιώργος Γάλλος, Δημοσθένης Ελευθεριάδης, Δημήτρης Ήμελλος, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Κώστας Μπερικόπουλος, Μάρω Παπαδοπούλου, Χρήστος Σαπουντζής, Γιάννης Στάνκογλου και Συμεών Τσακίρης.
Παραστάσεις: 23 και 24 Ιουλίου, στις 9μ.μ., στο θέατρο Πειραιώς 260, χώρος Η.

«Το σπίτι της Μπερνάντα Άλμα» του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα

Στο όμορφο Βρυσάκι, Χώρος Τέχνης & Δράσης, ο Ένκε Φεζολάρι σκηνοθετεί το κύκνειο άσμα του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα». «“Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα” είναι μια ανδαλουσιανή τραγωδία, με άλλα λόγια μια βαλκανική τραγωδία, που λαμβάνει χώρα στις εσχατιές του πολιτισμένου κόσμου», γράφει ο σκηνοθέτης. «Η άνυδρη και διψασμένη γη καθρεφτίζεται στα στερημένα από έρωτα γυναικεία πρόσωπα του έργου. Αφόρητη ζέστη δοκιμάζει τα όρια της ύπαρξής τους σε εγκλεισμό, ενώ μια πιθαμή έξω από το σπίτι-φυλακή, μοιάζει να απλώνεται ένα σύμπαν διαποτισμένο από αισθησιακές μουσικές και οσμές, κάθιδρων από το χορό, σωμάτων, που δεν παύουν ποτέ να ερωτεύονται. Αλήθεια ή ψέματα; Μια φαντασίωση που στήνει μοιραίες παγίδες στα θύματά της, ή μια αλήθεια, που όμως η κατάκτησή της χρειάζεται τόλμη και πόθο ή, ακόμα καλύτερα, duente. Σε μια ισχνή δημοκρατία, όπου περισσεύουν τα μνημόνια και οι δογματικές, δίχως καμιά πίστη στο συνάνθρωπο, διατυπώσεις, “Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα” δεν είναι ένα έργο, που απλά μπορεί να μας αφορά, είναι ο κόσμος μέσα στον οποίο ζούμε. [...] Από τη μια κοινωνία σε κρίση, ας πούμε, την ισπανική, τις μέρες του ’36 λίγο πριν το πραξικόπημα… στην ελληνική κοινωνία του 2015. Από το δυτικό άκρο της Μεσογείου έως τις απότομες ακτές της Αδριατικής και της Μαύρης Θάλασσας, από τις ορκισμένες παρθένες της Αλβανίας έως τις ηρωίδες του Αλμοδόβαρ. Οι ίδιες ακούραστες νότες, οι ίδιες υγρές και μεστές φωνές, οι ίδιες υποσχέσεις και το ίδιο σκληρό παιχνίδι με το θάνατο».
Η μετάφραση είναι της Μαρίας Σκαφτούρα και η δραματολογική επιμέλεια της Ναταλί Μηνιώτη. Σκηνικά και κοστούμια επιμελήθηκε η Χριστίνα Κωστέα. Στο ρόλο της Μπερνάντα η Δώρα Στυλιανέση, τις κόρες της ερμηνεύουν οι: Μαρία Σκαφτούρα, Αντιγόνη Κουλουκάκου, Ελεονώρα Αντωνιάδου, Δανάη Παπουτσή, Βέφη Ρέδη, Φρύνη Θετάκη, Ξανθή Κρανίδη.
Παραστάσεις: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, 9.30μ.μ., στο Βρυσάκι, Χώρος Τέχνης & Δράσης (Bρυσακίου 17, Πλάκα, τηλ. 210 3210179).
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet