Εχουμε ήδη γράψει ότι ο κορωνοϊός έχει οδηγήσει σε μια έκρηξη κριτικού προβληματισμού σε όλο τον που εκδηλώνεται με τη συγγραφή άρθρων και την πραγματοποίηση διαδικτυακών σεμιναρίων σε όλο τον κόσμο. Σ’ αυτό το πλαίσιο, μια ομάδα πρωταγωνιστών του αντιπαγκοσμιοποιητικού κινήματος της δεκαετίας του 2000 ανέλαβε πρωτοβουλία για την έναρξη ενός διαδικτυακού Παγκόσμιου Διαλόγου για τη Συστημική Αλλαγή. Η πρώτη συντονιστική ομάδα στην οποία συμμετέχουν, κατά πλειοψηφία, πρόσωπα γνωστά και στο ελληνικό κίνημα αποτελείται από τους/τις: Κριστόφ Αγκιτόν (Attac), Ζε Κορέα (Collective 660), Εντγκάρντο Λάντερ (ΤΝΙ), Ραφαέλα Μπολίνι (Arci), Πιερ Μποντέ (Great Transition) και Πάμπλο Σολόν (Solon Foundation). Στην πορεία προστέθηκαν και εκπρόσωποι άλλων συλλογικοτήτων, μεταξύ των οποίων και του transform! Europe (Κατερίνα Αναστασίου, Χάρης Γολέμης, Βάλτερ Μπάϊερ). Το ενδιαφέρον είναι ότι στον Διάλογο μετέχει ήδη ένας μεγάλος και διαρκώς αυξανόμενος αριθμός νέων ανθρώπων που πρωταγωνιστούν στα κινήματα της εποχής μας. Δημοσιεύουμε σήμερα τη Διακήρυξη του Διαλόγου, τις οργανώσεις που έχουν στηρίξει μέχρι σήμερα την πρωτοβουλία διαλόγου, καθώς και το πρόγραμμα των εκδηλώσεών του.
Η πρώτη εκδήλωση με θέμα «Πώς θα είναι ο κόσμος μετά την πανδημία;» πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Πέμπτη, 30 Απριλίου. Στο πάνελ των εισηγητών συμμετείχαν οι Μαριστέλα Σβάμπα (Αργεντινή) Ασίς Κοθάρι (Ινδία), και Ζανβιέβ Αζάν (Γαλλία). Τη συζήτηση συντόνισε η Λώρα Φλάντερς (ΗΠΑ).
Διαβάστε πιο κάτω τη Διακήρυξη της πρωτοβουλίας, καθώς και τον σχεδιασμό των επόμενων σεμιναρίων. Τη μετάφραση έχει κάνει η Πόπη Αλεξοπούλου.

Χ.Γο.



Διακήρυξη Διαλόγου

Βιώνουμε μια παγκόσμια κρίση χωρίς προηγούμενο, η οποία δημιουργεί την ανάγκη για βαθύ προβληματισμό, αναστοχασμό και διάλογο ανάμεσα σε ακτιβιστές, οργανώσεις και κοινωνικά κινήματα από όλο τον κόσμο. Ο τρόπος αντιμετώπισης των σημερινών κρίσεων και όσων έπονται απαιτεί τη χάραξη μιας σοβαρής στρατηγικής.
Πολλά δίκτυα, οργανώσεις και κοινωνικά κινήματα έχουν ήδη αρχίσει να συζητούν σε εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο τα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας. Στόχος του Παγκόσμιου Διαλόγου για τη Συστημική Αλλαγή είναι η ενίσχυση αυτής της διαδικασίας ανταλλαγής απόψεων, η δημιουργία ισχυρών δεσμών μεταξύ των ακτιβιστικών ομάδων και των κοινωνικών κινημάτων, και η προσέλκυση ενός ευρύτερου φάσματος ακτιβιστών και οργανώσεων από την Αφρική, την Ασία, τη Νότια και τη Βόρεια Αμερική, και την Ευρώπη. Δεν επιδιώκουμε τον συγκεντρωτισμό, ούτε την υποκατάσταση των πολλαπλών αξιόλογων πρωτοβουλιών που υπάρχουν ήδη.
Τους επόμενους μήνες θα οργανώνουμε διαδικτυακά σεμινάρια σε διάφορες γλώσσες, που θα αφορούν στα κυριότερα θέματα των αγώνων μας για τη συστημική αλλαγή.
Τα διαδικτυακά σεμινάρια θα διοργανώνονται από διαφορετικές ομάδες, κάθε μια από τις οποίες θα αποτελείται από οργανώσεις και κινήματα διαφόρων περιοχών του πλανήτη. Εμείς θα παρέχουμε ταυτόχρονη μετάφραση σε αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά και, σταδιακά, και σε άλλες γλώσσες. Τα διαδικτυακά σεμινάρια θα ανεβαίνουν ζωντανά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ όσων συμμετέχουν σε αυτά, ανεξάρτητα από τη χώρα στην οποία κατοικούν, την κοινωνική θέση, το φύλο και την ηλικία τους. Τα σεμινάρια θα βιντεοσκοπούνται, θα υποτιτλίζονται σε διάφορες γλώσσες και θα μεταδίδονται από ιστότοπους και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο διαδικτυακός Παγκόσμιος Διάλογος για τη Συστημική Αλλαγή θα είναι ένα πολύγλωσσο πόρταλ στο οποίο ακτιβιστές με παρόμοιους στόχους θα μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους και να ανταλλάσουν πληροφορίες για τις δράσεις τους.

Οργανώσεις που στηρίζουν τον Διάλογο για τη συστημική αλλαγή

Οι διαδικτυακές σεμιναριακές σειρές θα επιδιώξουν τη δημιουργία διαδικτυακών γενικών συνελεύσεων. Αυτή η συμμετοχική διαδικασία θα επιτρέψει την καλύτερη συνεργασία και διασύνδεση κατά την περίοδο της καραντίνας, στην ενδιάμεση περίοδο, αλλά και στο μέλλον.
Στην πρωτοβουλία του Διαλόγου συμμετέχει ένας διαρκώς αυξανόμενος αριθμός κοινωνικών κινημάτων και οργανώσεων. Ακολουθούν οι πρώτες υπογραφές:
Ação Franciscana de Ecologia e Solidariedade - AFES /Βραζιλία, Arab campaign for education, Association Bouillabaisse Turfu /Γαλλία, ATTAC-Γαλλία. ATTAC-Ιαπωνία, CADTM International, Coletivo 660 /Βραζιλία, Commission Justice & Peace /Βραζιλία, EDGE Funders Alliance, Europe solidaire sans frontières (ESSF), Focus on the Global South /Ασία, Forum Tunisien pour les Droits Economiques et Socaiux (FTDES), Fundación Solón/Βολιβία, Global Campaign for education, Global Justice Now /Βρετανία, Gruppo Italiano Dialogo Globale/Ιταλία, Iglesia y minerias /Βραζιλία, Institute for Policy Studies /ΗΠΑ, Instituto Cidades Sustentáveis /Βραζιλία, INTERCOLL /Γαλλία και Κεμπέκ, International Network Committee, IPAM /Γαλλία, Maghreb social forum, Moroccan forum for alternatives in the south, Movimiento Migrante Mesoamericano, Programa de las Américas, Serviço Interfranciscano de Justiça, Paz e Ecologia - SINFRAJUPE /Βραζιλία, Systemic Alternatives, Teacher Creativity Center /Παλαιστίνη , The Great Transition Collective / Collectif La Grande transition /Κεμπέκ, transform! Europe, Transnational Institute (TNI)

Θέματα προσεχών διαδικτυακών σεμιναρίων

-Η επίθεση στα δικαιώματα και οι κίνδυνοι για τη δημοκρατία /Ο Covid-19 και η κοινωνική ανισότητα
-Η αλληλεγγύη και η νέα ατζέντα των κοινωνικών κινημάτων / Εδάφη, βιοποικιλότητα και κλίμα
-Κράτος καταστολής, μετανάστευση, κράτηση /Ο Covid-19, η πατριαρχία και ο ρατσισμός
-Κράτος, κοινά, αυτονομία / Συγκρούσεις, πόλεμος, μιλιταρισμός, ποινές
-Οικονομική από-παγκοσμιοποίηση και πολιτική παγκοσμιοποίηση / Γενική συνέλευση του δικτύου.
Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να εγγραφούν στον κατάλογο των προσώπων και των οργανώσεων που συμμετέχουν στον Παγκόσμιο Διάλογο, στον ιστότοπο globaldialogue.online. Στην ίδια διεύθυνση μπορούν να προτείνουν άλλα διαδικτυακά σεμινάρια. Οι σελίδες στο facebook από τις οποίες μπορούν όλοι και όλες να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις είναι οι Global Dialogue for Systemic Change (αγγλικά).
Dialogue global pour une alternative systémique  (γαλλικά), Diálogo global para una alternativa sistémica (ισπανικά).
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet