Το διάγγελμα του πρωθυπουργού την περασμένη Τρίτη, πέραν όλων των άλλων, διακήρυξε ότι ο πολιτισμός θα είναι ο τελευταίος τομέας της οικονομίας που θα επιστρέψει στην εργασία, μια προοπτική που δεν διαφαίνεται, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, να υπάρξει για ολόκληρη τη θερινή περίοδο, η οποία για μεγάλο τμήμα του χώρου της δημιουργίας και του πολιτισμού αποτελεί τη ζωτική περίοδο που τροφοδοτεί οικονομικά όλη τη χρονιά. Παράλληλα, δεν υπήρξε καμία αναγγελία, στις εξειδικευμένες τοποθετήσεις που ακολούθησαν το πρωθυπουργικό διάγγελμα, για μέτρα στήριξης που –επιτέλους– να καλύπτουν τους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους αυτού του χώρου.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος σε σχετική ανακοίνωσή της υπογραμμίζει σχετικά, ότι «η εξαγγελία αυτή αποδεικνύει την άγνοια και την αδιαφορία με την οποία η κυβέρνηση και ιδιαίτερα το υπουργείο Πολιτισμού αντιμετώπισε τον κλάδο μας σε όλη την περίοδο της κρίσης. Για πολλοστή φορά καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου να μιλήσει με τους ανθρώπους του χώρου, τα συνδικάτα τους, ώστε να γίνει ένας σχεδιασμός που θα διασφαλίζει την δημόσια υγεία, αλλά δεν θα καταδικάζει έναν ολόκληρο κλάδο σε καταστροφή».
Από την πλευρά του, το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση με την οποία, μεταξύ άλλων, επισημαίνει: «Για άλλη μια φορά οι καλλιτέχνες και συνολικά οι εργαζόμενοι στο χώρο του πολιτισμού είναι αόρατοι. Ενώ προβλέπεται με περισσή βιασύνη το άνοιγμα των χώρων καλλωπισμού, οτιδήποτε σχετίζεται με την Τέχνη μένει ερμητικά κλειστό. Με εξαίρεση την αναφορά για λειτουργία των θερινών κινηματογράφων με πληρότητα 60%, όλες οι άλλες πολιτισμικές δραστηριότητες αναβάλλονται επ’ αόριστον. Φεστιβάλ, μουσικές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις σε ανοιχτούς χώρους απαγορεύονται. Η Επίδαυρος θεωρείται πιο επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία από τα εμπορικά κέντρα.
Και αυτή την τεράστια περιφρόνηση για τον πολιτισμό και τη σημασία του για την κοινωνική συνοχή και την ανόρθωση του ηθικού της κοινωνίας, συνοδεύεται από τεράστια αδιαφορία για την επιβίωση χιλιάδων ανθρώπων. Ούτε μία αναφορά σε μέτρα στήριξης των καλλιτεχνών και συνολικά των εργαζόμενων στο χώρο των τεχνών, του θεάματος, του ακροάματος και της δημιουργικής οικονομίας. Κανένα σχέδιο για την επόμενη μέρα.»
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet