Συνέντευξη με τον συνθέτη Μηνά Μπόγρη, με αφορμή την κυκλοφορία της νέας του δουλειάς «Παράθυρο με θέα»

Για τα έργα του για κιθάρα έχει αποσπάσει τιμητικές διακρίσεις και βραβεία σε διαγωνισμούς σύνθεσης. Πρωτοεμφανίστηκε στη δισκογραφία με τη συμμετοχή του στο δίσκο του Νίκου Ξυδάκη «Ημερολόγιο ΙΙ» (2006), διασκευάζοντας ένα τραγούδι σε στίχους του ποιητή Διονύση Καψάλη και μουσική του Λεωνίδα Μαριδάκη, με τίτλο «Εσπερινός». Μια επίσης σημαντική συμμετοχή έχει στο δίσκο της Εύας Φάμπα με τίτλο «Greek Guitar Music - Eva Fampas (2014)» που κυκλοφόρησε από τη διεθνή εταιρεία «Naxos» με έργα κιθάρας νέων συνθετών. Εκεί περιλαμβάνεται το έργο του «Waltz». Ο Μηνάς Μπόγρης συνδυάζει την επιστήμη με την τέχνη: αφενός πανεπιστημιακό πτυχίο – μεταπτυχιακό, αφετέρου δίπλωμα κλασικής κιθάρας και σπουδές ανώτερων θεωρητικών σε μια ποικιλία επαγγελματικών ενασχολήσεων: εργαστηριακός συνεργάτης στο ΤΕΙ Πειραιά, καθηγητής κλασικής κιθάρας, συνθέτης, ενορχηστρωτής και σολίστ. Παράλληλα έχει πλούσια καλλιτεχνική δραστηριότητα με πολλές και ενδιαφέρουσες ζωντανές εμφανίσεις.

 

Τη συνέντευξη πήρε η Λιάνα Μαλανδρενιώτη

Στη νέα σας δισκογραφική δουλειά συναντιέστε με το συνάδελφό σας κιθαρίστα, Μιχάλη Μπρούζο που γράφει τους στίχους των τραγουδιών. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία και πώς περάσατε στην τραγουδοποιία;
Με τον Μιχάλη Μπρούζο μας συνδέει μια μακρά φιλία, η οποία ξεκινάει από τα μαθητικά μας χρόνια ως σπουδαστές κλασικής κιθάρας στο ωδείο του Πειραϊκού Συνδέσμου με καθηγητή τον Παναγιώτη Δεληγιάννη. Οι καλλιτεχνικές μας πορείες, αν και ήταν διαφορετικές σ’ ένα βαθμό, δεν στάθηκαν εμπόδιο στο να παρακολουθούμε ο ένας τα βήματα του άλλου. Θεωρώ πως ήταν ένα αμοιβαίο κέρδος, γιατί μ’ αυτό τον τρόπο διατηρήσαμε την επαφή μας αλλά και την προσδοκία μας να συνευρεθούμε καλλιτεχνικά μιας και αυτό δεν είχε συμβεί έως τώρα σε επαγγελματικό επίπεδο. Προσωπικά είχα ασχοληθεί πέρα από τη σύνθεση ορχηστρικής μουσικής και με τις διασκευές τραγουδιών, καθώς συνεργάστηκα με εκλεκτούς ερμηνευτές και ερμηνεύτριες χωρίς να έχω προχωρήσει όμως στη τραγουδοποιία κάτι που ξεκίνησε περίπου πριν από 10 χρόνια. Εκείνη την περίοδο ο Μιχάλης μαζί με το Γιώργο Μπεχλιβάνογλου στο γκρουπ των AnmaCorda είχαν ήδη δισκογραφήσει τα πρώτα τους τραγούδια. Αυτή ήταν και η αφορμή να συζητήσουμε για ένα στιχουργικό υλικό που δεν είχε μελοποιήσει ακόμα ο ίδιος, το οποίο και μου εμπιστεύθηκε.

Εκείνη την στιγμή άρχισε και η μουσική σας περιπέτεια με το τραγούδι;
Ναι, ήταν για μένα το ξεκίνημα μιας διαφορετικής πορείας που αφορούσε την τραγουδοποιία και τον ευχαριστώ για την αφορμή που μου έδωσε να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου. Τους πρώτους στίχους του Μιχάλη πήρα στα χέρια μου, αν θυμάμαι καλά, το φθινόπωρο του 2011. Έτσι γεννήθηκε το τραγούδι με τίτλο «Εκεί ψηλά». Μεσολάβησε ένα κενό περίπου 3-4 χρόνων έχοντας κάνει όμως την αρχή. Τότε ήταν και η στιγμή της συνειδητής πλέον διαμόρφωσης ενός ενιαίου θεματικά υλικού που έμελλε να αποτελέσει και το υλικό του παρόντος δίσκου. Οι κοινές μας ανησυχίες και οι εσωτερικοί αισθητικοί μας ορίζοντες σε κοινή θέα, καθόρισαν και τον τίτλο του δίσκου «Παράθυρο με θέα».

Μιλήστε μας και για τους άλλους συντελεστές του δίσκου.
Θεωρώ επίσης πως στάθηκα τυχερός όταν απευθυνόμενος στον Σπύρο Κλείσσα, τον οποίο γνώριζα χωρίς να έχω ξανασυνεργαστεί μαζί του, είχα τη θετική ανταπόκριση για την εξ ολοκλήρου ερμηνεία των τραγουδιών που την βρίσκω εξαιρετική! Η μουσική παρέα πλαισιώθηκε από τους Στέφανο Γιαννόπουλο στο τσέλο και Κατερίνα Τεπελένα στο βιολί και το φλάουτο. Προηγήθηκαν της απόφασης για ηχογράφηση των καινούριων τραγουδιών κάποιες σημαντικές εμφανίσεις (Μέγαρο Γκύζη Σαντορίνης, Athenaeum Κελάρι, Gallerie δημιουργών κ.α.) έτσι ώστε να δοκιμαστεί το πρωτότυπο υλικό. Ολοκληρώνοντας με το κομμάτι των συντελεστών θέλω να αναφέρω πως στο δίσκο έπαιξε φλάουτο η Ελευθερία Πολογιώργη καθώς και να ευχαριστήσω την ερμηνεύτρια Τατιάνα Μανωλίδου για τη φιλική της συμμετοχή στο τραγούδι «Της ψυχής το χρυσάφι» το μοναδικό σε στίχους Θανάση Σάλτα.

Ποιοι συνθέτες ή είδη μουσικής σας έχουν επηρεάσει στο έργο σας;
Οι επιρροές μου στο κομμάτι της ορχηστρικής σύνθεσης προέρχονται κυρίως από την κλασική μουσική και πιο συγκεκριμένα από τη ρομαντική της περίοδο. Αναφέρω ενδεικτικά συνθέτες όπως οι Σοπέν, Ραχμάνινωφ και Τσαϊκόφσκι αλλά και τους Ισπανούς Ντε Φάλια, Αλμπένιθ και Γκρανάδος. Από συνθέτες κλασικής κιθάρας αναμφισβήτητα ο Παραγουανός Αγκουστίν Μπάριος είναι αγαπημένος μου και από τους πιο σύγχρονους ο Ραλφ Τάουνερ και ο Ρολάντ Ντίενς, στον οποίο έχω αφιερώσει το ένα και μοναδικό ορχηστρικό βαλς του δίσκου. Επίσης η τζαζ και η κινηματογραφική μουσική με ιδιαίτερη αδυναμία στο Νίνο Ρότα μ’ έχουν καθορίσει σ’ ένα βαθμό και από κει και πέρα οι λεγόμενες μουσικές του κόσμου. Στο κομμάτι της τραγουδοποιίας μ’ έχουν επηρεάσει πρωτίστως ο Χατζιδάκις αλλά και οι άλλοι μεγάλοι του ελληνικού τραγουδιού, Θεοδωράκης, Ξαρχάκος, Μούτσης, Λοΐζος, Σπανός κ.λπ.

Χρησιμοποιείτε το διαδίκτυο για να προβάλετε την μουσική σας;
Σε ό,τι αφορά το διαδίκτυο, που έχει πια τη μερίδα του λέοντος στην προβολή της μουσικής παραγωγής καθώς η δισκογραφία σχεδόν δεν υφίσταται, επιλέγω να προβάλω τη μουσική μου με κριτήρια που αποσκοπούν στο να αγγίξουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το κοινό στο οποίο απευθύνομαι, λειτουργώντας κατά το δυνατό χωρίς πυροτεχνήματα και εντυπωσιασμούς που αποπροσανατολίζουν τον ακροατή - θεατή.

Στην εποχή του «Μένουμε σπίτι» πώς αισθάνεστε ως μουσικός;
Προσπαθώ να παραμένω δημιουργικός και να σκέφτομαι διαρκώς πως είμαι τυχερός που έχω ακόμα αυτήν την πολυτέλεια συλλογιζόμενος ταυτόχρονα όλους τους συναδέλφους μου. Δεν μας αξίζει αυτή η μεταχείριση από την πολιτεία. Ελπίζω τα μηνύματα των σπουδαίων ανθρώπων της τέχνης, που δεν ήταν λίγα, να αφυπνίσουν έστω και καθυστερημένα τους αρμόδιους για τον πολιτισμό.

Ποια είναι τα δημιουργικά σας σχέδια;
Αυτή την περίοδο έχω ξεκινήσει να μελοποιώ κάποια από τα 100 ερωτικά σονέτα του Πάμπλο Νερούδα για φωνή και πιάνο. Η επιλογή μου αυτή σχετίζεται σ’ ένα βαθμό με την ιδιαίτερη κατάσταση που βιώνουμε, καθώς το περιεχόμενο των συγκεκριμένων ποιημάτων έχει πολυποίκιλες αναφορές στην ανθρώπινη υπόσταση πέρα από το ερωτικό στοιχείο.

***


Οι Ακροάσεις της Εποχής


Μηνάς Μπόγρης - Μιχάλης Μπρούζος | Σπύρος Κλείσσας
«Παράθυρο με θέα»
Εκδόσεις Μετρονόμος


Αρχικά άνοιξα με επιφύλαξη το ένα παραθυρόφυλλο, μα όταν αντίκρισα τη θέα ενός γοητευτικού μουσικού τοπίου άνοιξα διάπλατα τα παραθυρόφυλλα και αφέθηκα στην ακρόαση. Η ρομαντική αύρα εισβάλλει ορχηστρικά στο δωμάτιο με ένα βαλς για κιθάρα που μας προϊδεάζει για ένα λυρικό και ευγενές άκουσμα.
Το «Παράθυρο με θέα», ο δεύτερος προσωπικός δίσκος του Μηνά Μπόγρη (το 2011 κυκλοφόρησε ο πρώτος δίσκος «Hidden Paths»), αποτελείται από ένα ορχηστρικό βαλς, επτά τραγούδια σε στίχους του Μιχάλη Μπρούζου και τρία διασκευασμένα από τον συνθέτη τραγούδια («Αν σ’ αρνηθώ αγάπη μου», «Πήρα κόκκινα γυαλιά» και ένα ξένο «Corsica»).Τα τραγούδια της συλλογής: Παράθυρο με θέα, Μαύρη πέτρα, Εκεί ψηλά, Μυστικό, Αν υπάρχουνε τραγούδια, Της ψυχής το χρυσάφι και Γέννηση, σύμφωνα με τον συνθέτη, ως προς τη σειρά τους αποτελούν στην ουσία ένα ενιαίο κύκλο που εξελίσσεται με γνώμονα τόσο τη νοηματική όσο και τη συναισθηματική τους σύνδεση ζωγραφίζοντας μουσικά το δικό μας παράθυρο...
Πράγματι αποτελούν μια αρμονική ακολουθία όπου τα μουσικά ηχοχρώματα και η ποιητική χροιά του στίχου επιβάλλουν μια προσεκτική και αδιάλειπτη ακρόαση. Ορισμένα από αυτά τα τραγούδια θυμίζουν καταγραφές προσωπικού ημερολογίου, βασισμένες σε βιώματα, συναισθήματα και καταστάσεις γι’ αυτό έχει δίκιο ο συνθέτης να υπερασπίζεται την ενότητά τους, αφού κάθε τραγούδι αποτελείται από τα σπαράγματα του ιδίου συναισθήματος. Εδώ να πω πως δεν καταλαβαίνω την προσθήκη και παρουσία στο δίσκο των τριών τελευταίων τραγουδιών. Κακή ιδέα όσο και αν είναι υπέροχα διασκευασμένα και ερμηνευμένα.
Η ευτυχής συνάντηση του κιθαρίστα Μηνά Μπόγρη, εδώ ως συνθέτη, με τον κιθαρίστα Μιχάλη Μπρούζο, εδώ ως στιχουργό, μας ανοίγει ένα παράθυρο με θέα προς το άπιαστο, το ονειρικό αλλά και το καθημερινό... και προσθέτει στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι μια αξιόλογη και υψηλής αισθητικής συλλογή που την σφραγίζει με την ερμηνεία του ο Σπύρος Κλείσσας. Παίζουν οι μουσικοί: Στέφανος Γιαννόπουλος (τσέλο), Κατερίνα Τεπελένα (βιολί), Ελευθερία Πολογεώργη (φλάουτο), Μηνάς Μπόγρης (κιθάρα). Φιλική συμμετοχή: Τατιάνα Μανωλίδου (τραγούδι), Θανάσης Σάλτας (στίχοι στο τραγούδι «Της ψυχής το χρυσάφι»). Η ηχογράφηση του δίσκου έγινε στο Studio 19 με τον Κώστα Μπώκο στην ηχοληψία τη μίξη ήχου και το mastering. Καλή σας ακρόαση.

Λιάνα Μαλανδρενιώτη
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet