«Σκοτεινό» για τους ποδοσφαιριστές το τοπίο στη μετα-κορωνοϊού πραγματικότητα«Εχω πάρει την απόφαση μου, δεν θα παίξω, ούτε θα προπονηθώ. Ξέρω ότι ο πρόεδρος και οι συμπαίκτες μου με αγαπάνε, αλλά αυτή είναι η απόφαση μου. Η Λίγκα μπορεί να καθυστερήσει μερικούς μήνες, δεν θα γίνει τίποτα. Είμαι ο πρώτος που θέλω να παίξω. Αλλά γιατί δεν μπορούμε να σταματήσουμε όταν έχουμε 400 θανάτους σε μία ημέρα; Προτιμώ να τρώω ένα κομμάτι ψωμί με λάδι, παρά να βάλω την οικογένεια μου σε κίνδυνο. Γιατί να κάνω εγώ ένα τεστ για να παίξω μπάλα, την ώρα που υπάρχουν άνθρωποι που το έχουν ανάγκη. Είναι τα χρήματα πιο σημαντικά από την υγεία; Ούτε με 5 δισ. δεν ρισκάρω την υγεία μου». Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον Ισπανό ποδοσφαιριστή Ραφαέλ Χιμένεθ που αγωνίζεται στην Καντίθ ομάδα της Β’ κατηγορίας Ισπανίας. Είναι μια «φωνή» κόντρα στην… πρεμούρα της ΟΥΕΦΑ και ορισμένων ομοσπονδιών να παιχθεί και πάλι ποδόσφαιρο αφήνοντας στην άκρη την υγεία των ποδοσφαιριστών.
Και αν ο Ραφαέλ Χιμένεθ δεν είναι από τους πολυδιαφημισμένους «σταρ» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, καθώς αγωνίζεται στην «άσημη» Καντίθ, ο αρχηγός της Εθνικής Γαλλίας και της Τότεναμ διεθνής γκολκίπερ Ούγκο Λιορίς θυμίζει ότι οι άνθρωποι είναι πάνω από την οικονομία. «Μερικές φορές, η οικονομία τείνει να υπερισχύει της αθλητικής πτυχής. Υπάρχουν τέτοια οικονομικά ζητήματα για τους συλλόγους. Μπορεί να γίνει κατανοητό. Αλλά πάνω απ’ όλα, υπάρχει η υγεία», ανέφερε ο γάλλος ποδοσφαιριστής που έκανε ειδική μνεία στο υγειονομικό προσωπικό, που δίνει καθημερινά την μάχη με τον κορωνοϊό: «Είμαστε υπερήφανοι για αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Πρέπει να ενθαρρυνθούν, να υποστηριχθούν και να προωθηθούν. Η δράση τους είναι απίστευτη. Είναι οι πραγματικοί μας ήρωες. Υπήρξαν ήρωες πολέμου, στρατιώτες. Αυτοί είναι οι ήρωες του σήμερα και του αύριο. Οι γιατροί, οι νοσοκόμες, οι νοσηλευτές και οι βοηθοί τους».
Ο φόβος του ΑγουέροΑρνητικός να επιστρέψει στα γήπεδα εν μέσω πανδημίας εμφανίζεται και ο Κουν Αγουέρο. Ο διεθνής αργεντίνος επιθετικός της Μάντσεστερ Σίτι θα προτιμούσε να μην ξαναπαιχτεί μπάλα τη φετινή σεζόν. «Το μεγαλύτερο μέρος των παικτών φοβάται να επιστρέψει, έχουν παιδιά, έχουν οικογένεια. Και εγώ φοβάμαι, είμαι σπίτι με την σύντροφό μου και δεν θα έρθω σε επαφή με άλλα άτομα. Υπάρχουν άτομα που έχουν τον κορωνοϊό και δεν έχουν συμπτώματα αλλά μπορούν να τον μεταδώσουν, εγώ ο ίδιος θα μπορούσα να τον έχω και να μην το ξέρω καν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο στράικερ της Σίτι.
Αντίθετα, στην Ολλανδία δεν το σκέφτηκαν καθόλου και με απόφαση της κυβέρνησης το πρωτάθλημα δεν θα ξαναρχίσει και η σεζόν 2019-2020 δεν θα έχει πρωταθλητή. Για τον αμυντικό του Αγιαξ (που ήταν στη πρώτη θέση της βαθμολογίας) Νικολάς Ταγλιαφίκο υπάρχουν πρωταθλητές και είναι οι ιατροί και οι νοσηλευτές που δίνουν μάχη με τον κορωνοϊό. Ο Αργεντινός μπακ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι κρίμα που δεν καταφέραμε να ολοκληρώσουμε την προσπάθειά μας για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, αλλά υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα από το ποδόσφαιρο. Είμαι υπερήφανος για την προσπάθεια που κάναμε για να έχουμε τον Άγιαξ στην κορυφή. Ωστόσο, αυτή τη σεζόν αυτοί που είναι πρωταθλητές και αξίζουν το χειροκρότημα όλων μας είναι οι γιατροί και οι νοσηλευτές».
Συμπτώματα κατάθλιψηςΗ ΟΥΕΦΑ πιέζει (τραβάτε με κι ας κλαίω…) τις ομοσπονδίες να αρχίσουν τα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα αδιαφορώντας για τους γιατρούς που εκφράζουν έντονες ανησυχίες λόγω πανδημίας. Αδιαφορεί και για την απουσία φιλάθλων από τις εξέδρες (καθώς προτιμούν παθητικούς τηλεθεατές που θα καταναλώνουν προϊόντα που διαφημίζονται στις τηλεοπτικές μεταδόσεις των αγώνων). Αδιαφορεί και για την ψυχική υγεία των ποδοσφαιριστών παρά τα ανησυχητικά ευρήματα της έρευνας που πραγματοποίησε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαιριστών σχετικά με τα συμπτώματα κατάθλιψης. Στην έρευνα πήραν μέρος 1.602 επαγγελματίες ποδοσφαιριστές από τις 22 Μαρτίου μέχρι και τις 14 Απριλίου και όπως προέκυψε τα συμπτώματα κατάθλιψης στους ποδοσφαιριστές έχουν αυξηθεί σημαντικά στην περίοδο της καραντίνας, καθώς τα παρουσίασαν το 22% των 468 γυναικών και το 13% των 1.134 ανδρών ποδοσφαιριστών που συμμετείχαν στην έρευνα. Επίσης το 18% των γυναικών και το 16% των ανδρών παρουσίασαν σημάδια άγχους. «Αυτά τα νούμερα δείχνουν ότι αυξάνεται ο αριθμός των παικτών που υποφέρουν από άγχος και συμπτώματα κατάθλιψης, από τη στιγμή που ανεστάλησαν τα πάντα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Φοβάμαι πως κάτι ανάλογο συμβαίνει σε όλη την κοινωνία», είπε σχετικά ο γιατρός Βίνστεντ Γκουτεμπέιρτζ, επικεφαλής του ιατρικού επιτελείου της FIFPRO, ενώ ο αρχηγός της Γιουβέντους Τζόρτζιο Κιελίνι, ζήτησε απ’ όλους τους ποδοσφαιριστές να συμπαρασταθούν σε όσους πιστεύουν πως μπορεί να αντιμετωπίσουν αντίστοιχα προβλήματα. «Είναι πολύ σημαντικό οι ποδοσφαιριστές, όπως οι οικογένειες, να προσέχουν ο ένας τον άλλον, στις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε και να μένουμε όλοι σε επαφή μεταξύ μας. Είτε μέσω τηλεφώνου, είτε μέσω βιντεοκλήσεων. Να κρατάμε επαφή με τους συμπαίκτες μας, ιδιαίτερα εάν θεωρούμε πως ταλαιπωρούνται από κατάθλιψη ή να κυριεύονται από το άγχος. Ας κρατήσουμε το ομαδικό πνεύμα δυνατό, παρότι δεν έχουμε αγωνιστική δράση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ιταλός διεθνής αμυντικός.
Μ. Διόγος