Τη Δευτέρα 4 Μαΐου πυκνοί καπνοί κάλυψαν την περιοχή του Πάρκου Φιξ. Καιγόταν η Βίλα Κλωναρίδη, διατηρητέο πανέμορφο κάποτε κτήριο, που ανήκει στο δήμο Αθηναίων, ένα πραγματικό κόσμημα, στολίδι των Πατησίων.
Πιθανολογείται ότι η κατασκευή του έγινε πάνω σε σχέδια του περίφημου γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ στα τέλη του 19ου-αρχές του 20ου αιώνα. Ήταν η έπαυλη της οικογένειας Κλωναρίδη, σε μια εποχή όπου τα Πατήσια είχαν λιγοστούς κατοίκους, ενώ γύρω απλώνονταν κήποι και χωράφια.
Λίγο αργότερα χτίστηκε στην θέση του σημερινού Πάρκου Φιξ το εργοστάσιο ζυθοποιίας-παγοποιίας. Το 1930 περιήλθε στην ιδιοκτησία ΦΙΞ, αλλά η βίλα εξακολούθησε να ανήκει στους αδελφούς Κλωναρίδη και εκεί διέμεναν. Το εργοστάσιο Φιξ-Κλωναρίδου λειτούργησε μέχρι το 1982 και το κτήριο αγοράστηκε σε πλειστηριασμό από το Δήμο Αθηναίων.
Αδιαφορία και αδράνειαΟι παλιότεροι κάτοικοι θυμούνται ακόμη το ερειπωμένο εργοστάσιο που διεκδικούσαν ως μνημείο της ιστορίας της πόλης. Όμως, ένα πρωί του Αυγούστου 2000 επί δημάρχου Δ. Αβραμόπουλου, οι μπουλντόζες του δήμου κατεδάφισαν το κτήριο, διαγράφοντας μαζί μ’ αυτό και τις μνήμες της περιοχής.
Απέμεινε η βίλα, σε καλή κατάσταση αρχικά, με την εξαιρετική εσωτερική και εξωτερική της διακόσμηση, με τα ακροκέραμα στη στέγη της, με τα ωραία χρώματά της. Ένα όνειρο και καμάρι για τους κατοίκους των Πατησίων.
Όμως, χρόνο με το χρόνο, με μεγάλη λύπη και απογοήτευση βλέπουν οι κάτοικοι τη φθορά του ωραίου κτηρίου, που σήμερα στέκεται θλιβερό απομεινάρι της προηγούμενης δόξας του, με τα σπασμένα του παράθυρα να χάσκουν, έρμαιο της βροχής και των ανέμων, με σημάδια της πυρκαγιάς σε μεγάλο μέρος της έκτασής του, χωρίς στέγη πια, φάντασμα του εαυτού του, κουφάρι της ιστορίας και του πολιτισμού μας.
Απομένει εκεί, θύμα της αδιαφορίας και της αδράνειας των εκάστοτε Δημοτικών Αρχών, για να θυμίζει στους περαστικούς την εγκατάλειψη ης ομορφιάς σ’ αυτή την πόλη, την απαξίωση του δημόσιου χώρου και των κατοίκων της.
Το 5ο Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων έχει αποφασίσει πολλές φορές σχετικά με την αποκατάσταση και την αξιοποίηση της βίλας προς όφελος των κατοίκων.
Η Ανοιχτή Πόλη 5 ης Δημοτικής Κοινότητας, μαζί με τους Πατησιώτες, υπερασπίστηκε κάθε φορά την ιστορία της γειτονιάς, τόσο στη Βίλα Κλωναρίδη όσο και στη Βίλα Δρακόπουλου. Τα αποκαΐδια της αναλγησίας βαραίνουν τη Δημοτική Αρχή της Αθήνας (πρώην και νυν). Η παράταξη, στο προεκλογικό πρόγραμμα της τελευταίας εκλογικής αναμέτρησης, αλλά και προηγουμένων, έχει αναφερθεί στην ανακατασκευή και στην αξιοποίηση του μνημείου, θεωρώντας αυτό το ζήτημα το ως μια από τις προτεραιότητές της.
Αναγκαία η αποκατάσταση του κτιρίουΕίναι αναγκαία άμεσα μέτρα προστασίας του κτηρίου, καθώς και η προκήρυξη διαγωνισμού για την αποκατάστασή του. Η στάση της Δημοτικής Αρχής είναι απαράδεκτη και οι κάτοικοι των Πατησίων δεν είναι πλέον διατεθειμένοι να την ανεχθούν. Το πιο πρόσφατο ξεκάθαρο σημάδι της αδιαφορίας της είναι η πυρκαγιά της προηγούμενης Δευτέρας.
Η χρήση του ακινήτου θα συναποφασισθεί στα συμβούλια της Κοινότητας και του Δήμου, με όλες τις δημοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται για να κρατηθεί ζωντανός ένας ιστορικός τόπος στο κεντρικότερο σημείο των Πατησίων.
Όπως λέει ο επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης, Νάσος Ηλιόπουλος , «όποιος ζει στα Πατήσια ξέρει τι σημαίνει εγκαταλειμμένη πόλη». Οι Δημοτικές Αρχές της Αθήνας στην πλειονότητά τους έδιναν πάντοτε έμφαση στη βιτρίνα και όχι στην ποιότητα ζωής των κατοίκων στις γειτονιές. Γιατί, ο Δήμος Αθηναίων «είναι ένας πλούσιος Δήμος με φτωχή διαχείριση».
Δεν υπάρχει μόνο το κέντρο της πόλης, ούτε μόνο τα φανταχτερά καταστήματα στις «σικ» περιοχές. Υπάρχουν οι γειτονιές σαν τα Πατήσια, που έχουν εξίσου δικαίωμα στην ομορφιά και στην αξιοπρεπή διαβίωση.
Χωρίς καθυστέρηση και δικαιολογίες η Ανοιχτή Πόλη απαιτεί να αποκατασταθούν τα ιστορικά μνημεία της νεότερης ιστορίας της περιοχής.