Η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει το πράσινο μαύρο

Υπερψηφίστηκε, τελικά, την Τρίτη στη Βουλή, αποκλειστικά από τους βουλευτές-ριες της ΝΔ, το νομοσχέδιο για το περιβάλλον, που χαρακτηρίζεται ως έγκλημα τόσο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όσο και από όλους τους περιβαλλοντικούς φορείς.Σημειώνεται ότι τα προβληματικά σημεία του νόμου δεν έγκεινται μόνο στο περιεχόμενό του, αλλά και στη διαδικασία ψήφισής του. Εν μέσω, δηλαδή, πανδημίας και με το κοινοβούλιο να λειτουργεί με περιορισμούς, υποτίθεται μόνο για ζητήματα έκτακτης ανάγκης, χωρίς να είναι δυνατή η ακρόαση αρκετών φορέων στις επιτροπές, ούτε καν η παρουσία όλων των βουλευτών-τριών. Το γεγονός αυτό οδήγησε την αξιωματική αντιπολίτευση σε αποχώρηση από τη Βουλή την Τρίτη, προκειμένου να μη νομιμοποιήσει με τη στάση της την καταπάτηση των νόμιμων διαδικασιών. Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας κατά την ομιλία του στο βήμα: «Δεν μπορεί η Βουλή, όταν τίθεται αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας από τη μεριά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, να ψηφίζει δια της επιστολικής ψήφου. Διότι αυτό δεν παραβιάζει μονάχα τον κανονισμό της Βουλής, παραβιάζει το Σύνταγμα. (…) Ακριβώς επειδή δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε το μήνυμα ότι αυτή η διαδικασία, της επιστολικής ψήφου, παραβιάζοντας και το Σύνταγμα και τον κανονισμό, αλλά και της διαδικασίας εξπρές κρίσιμων νομοσχεδίων, μπορεί να συνεχιστεί, είμαι στη δυσάρεστη θέση να σας ανακοινώσω ότι δεν θα την νομιμοποιήσουμε. Διότι είναι ζήτημα δημοκρατίας».

Ο πραγματικός στόχος

Παρά, όμως, τις αντιδράσεις για τη διαδικασία και το περιεχόμενο, το νομοσχέδιο έλαβε και ισχυρής υποστήριξης από τον Κ. Μητσοτάκη κατά τη συζήτηση στη Βουλή, προσπαθώντας να κάνει το άσπρο μαύρο (ή ορθότερα, το πράσινο μαύρο) σχετικά με το τι θα σημαίνει για το περιβάλλον, υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο προωθεί την προστασία του. Σε κάποια αποστροφή του λόγου του βέβαια αναφέρθηκε απροκάλυπτα στον πραγματικό στόχο: «Είναι προφανές ότι πρόθεση του νομοσχεδίου είναι και να διευκολύνει επενδυτικά σχέδια που λιμνάζουν σε διάφορα συρτάρια», καταδεικνύοντας πως η ΝΔ αντιλαμβάνεται το περιβάλλον μόνο σαν ένα πόρο εκμετάλλευσης, χωρίς καμία αυταξία και ανάγκη προστασίας του –όχι λόγω ομορφιάς απλά, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, αλλά γιατί είναι προϋπόθεση ζωής και υγείας.
Ο ίδιος τόνισε ότι το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται ουσιαστικά από τρία σκέλη, «τη μεταρρύθμιση αδειοδότησης για επενδύσεις, τον εκσυγχρονισμό για τα δάση και της περιοχές Natura και την αλλαγή προτύπου για τα απόβλητα», αναρωτώμενος «ποιος αμφιβάλλει ότι και τα τρία ζητήματα είναι σημαντικά και απασχολούν τη χώρα εδώ και δεκαετίες;». Η απάντηση προφανώς είναι ότι κανείς δεν αμφιβάλλει γι’ αυτό, αλλά όλοι διαφωνούν με αυτά που θεσπίζει η κυβέρνηση σε αυτούς τους τομείς.

Καταστροφή του περιβάλλοντος χάριν «επενδύσεων»

Όσον αφορά στο ζήτημα της αδειοδότησης, όπως σημειώνουν οι πάνω από 170 περιβαλλοντικοί, κοινωνικοί και αυτοδιοικητικοί φορείς στο ψήφισμά τους κατά του νόμου (που συγκέντρωσε πάνω από 25.000 υπογραφές πολιτών, 23 ΜΚΟ και πάνω από 100 περιβαλλοντικών οργανώσεων), «επιτρέπει την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα των κατά βούληση επενδυτικών σχεδίων, εκχωρώντας τον έλεγχο των μελετών (ΜΠΕ) σε ιδιώτες και επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών». Προθεσμίες, μάλιστα, που αν δεν τηρηθούν, απλά θα σημαίνουν τη θετική έκβαση των αιτήσεων! Ακόμα, όμως, και από την κερδοσκοπική οπτική που έχει η κυβέρνηση για το περιβάλλον, με γνώμονα μόνο την επίτευξη «επενδύσεων», το συγκεκριμένο μέτρο κρίνεται και πάλι λάθος. Όπως εξήγησε ο Αλ. Τσίπρας, «η επιμονή σας να συνδέετε την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανάπτυξη, απλά με την επίσπευση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, θα έχει τελικά τα αντίθετα αποτελέσματα. Επιδιώκοντας την υποτιθέμενη επίσπευση, χωρίς ουσιαστική αξιολόγηση των μελετών και επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες, εσείς δημιουργείτε τώρα συνθήκες ανασφάλειας δικαίου για τους σοβαρούς επενδυτές. Οι καθυστερήσεις ή και οι ακυρώσεις επενδύσεων λόγω προσφυγών όχι μόνο δεν θα εξαλειφθούν μετά την παρέμβασή σας, αλλά θα πολλαπλασιαστούν. Θα γίνουν περισσότερες».
Δριμεία κριτική ασκήθηκε επίσης και για τις προβλέψεις για τα δάση και τις περιοχές Natura, που σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «μπορούν και πρέπει να δεχθούν παρεμβάσεις», χωρίς βέβαια να εξηγεί γιατί «πρέπει» να καταστρέψουμε τους πιο καθαρούς πνεύμονες του οικοσυστήματος. Όπως σημειώνουν οι φορείς, ο νόμος καταργεί την ουσία της προστασίας των περιοχών Natura 2000 και προωθεί ακόμα και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε περιοχές προστασίας της φύσης, νομιμοποιεί τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων και εκθέτει σε κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές, καταργώντας την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (βλ. δίπλα αναλυτικά για το ζήτημα των ΦΔΠΠ).
Ενώ αντίστοιχα, όσον αφορά τα απόβλητα, τονίζεται ότι «δεν διασφαλίζει την αποφυγή των παράνομων εκφορτώσεων αποβλήτων σε ρέματα και άλλους δημόσιους/ιδιωτικούς χώρους, που τα τελευταία χρόνια έχουν μετατρέψει όλες τις περιαστικές περιοχές σε απέραντες χωματερές. Καταργεί την άδεια μεταφοράς αποβλήτων, αντικαθιστώντας την με μια απλή εγγραφή σε ένα μητρώο. Δεν λαμβάνει μέτρα ελέγχου/κυρώσεων για παράνομη διάθεση λυμάτων σε ρέματα».
Αίσθηση δε προκάλεσε η πλήρης αποφυγή αναφοράς του πρωθυπουργού σε ό,τι αφορά τον ΑΔΜΗΕ. «Μας έκανε ακόμη εντύπωση ότι ο κύριος Μητσοτάκης δεν βρήκε ούτε μία λέξη για την πώληση του ΑΔΜΗΕ, το ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων που δημιουργεί το υπουργείο Περιβάλλοντος στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), δύο εταιρείες μεγάλου εθνικού συμφέροντος. Αναρωτιόμαστε αν δεν τον είχατε ενημερώσει ή αν θέλετε να αποσιωπήσετε το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας σε συνθήκες πανδημίας», σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάμελλος.

Διαφωνία όλων των κομμάτων αντιπολίτευσης

Τη διαφωνία τους εξέφρασαν στη Βουλή και όλα τα υπόλοιπα κόμματα. «Βρήκατε την ευκαιρία να υλοποιήσετε τις δέκα εντολές του ΣΕΒ, προτάσεις που χρόνια τώρα φώλιαζαν στα κιτάπια του. Νομίζετε ότι τώρα βρήκατε τη στιγμή να τις περάσετε στα μουλωχτά, εκμεταλλευόμενοι την υπολειτουργία της Βουλής.
Ανάμεσα σε αυτά τα μέτρα, είναι και το σημερινό περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο, που έρχεται να σαρώσει ό,τι άφησαν όρθιο οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως αυτό το δήθεν περιβαλλοντικό νομοσχέδιο το έγραψαν οι ίδιοι οι βιομήχανοι ένα χρόνο πριν», τόνισε ο γ.γ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας.
Αντίστοιχα, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φ. Γεννηματά, έκανε λόγο ότι «το νομοσχέδιο έχει επικεφαλίδα την προστασία του περιβάλλοντος και περιεχόμενο την υποβάθμισή του. Ανοίγει κερκόπορτα για βλαπτικές χρήσεις». Ενώ και ο Κρ. Αρσένης από το ΜεΡΑ25 κάλεσε στην απόσυρσή του, αναφερόμενος στις πλείστες προβληματικές διατάξεις του νομοσχεδίου (εξορύξεις σε περιοχές Natura, αναστολή των δασικών χαρτών, δημιουργία ιδιωτικής αγοράς άγριας ζωής κτλ), όπως και στη φωτογραφική διάταξη παράτασης άδειας της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές.
Η κριτική, όμως, στράφηκε και κατά της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως όσον αφορά το θέμα των εξορύξεων σε προστατευόμενες περιοχές, που είχε και αυτή επιτρέψει, γεγονός στο οποίο βρήκε πάτημα ανταπάντησης και ο Κ. Μητσοτάκης. Από τη μεριά του, ο Αλ. Τσίπρας υπερασπίστηκε την περιβαλλοντική πολιτική της κυβέρνησής του, λέγοντας πως «κατορθώσαμε σε δυσμενείς συνθήκες να προωθήσουμε αυτονόητες για τη χώρα προοδευτικές, εκσυγχρονιστικές τομές που εκκρεμούσαν για δεκαετίες. Νομοθετήσαμε και πήραμε πρωτοβουλίες για το φυσικό περιβάλλον, τη νομοθεσία για τις περιοχές Natura, τους δασικούς χάρτες, την εθνική στρατηγική για τα δάση, για τη διαχείριση των αποβλήτων, το εθνικό σχέδιο διαχείρισης, την στρατηγική για την κυκλική οικονομία, το κτηματολόγιο, τους νόμους για το χωρικό σχεδιασμό και την αυθαίρετη δόμηση, το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα, τις ενεργειακές κοινότητες, πλαίσιο για τις διαγωνιστικές διαδικασίες για τις ΑΠΕ, το διαχωρισμό των ενεργειακών κλάδων. Και πιάσαμε και το στόχο της εκπομπής CO2 για το 2020. Αυτά ήταν σημαντικές επιτυχίες».
Το ζήτημα, βέβαια, τώρα είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα. Το νομοσχέδιο-περιβαλλοντικό έγκλημα αποτελεί πια νόμο του κράτους και σιγά σιγά θα ξεκινήσουν οι «επενδύσεις» καταστροφής. Αν αυτό θα σημαίνει ότι χάθηκε ολόκληρος ο πόλεμος ή απλά μια μάχη, απομένει στα χέρια του κινήματος, των κομμάτων της αριστεράς και της οικολογίας και των τοπικών φορέων, στο πώς θα οργανώσουν τις δράσεις τους στο μέλλον, προκειμένου να προστατεύσουν το περιβάλλον και μαζί τη ζωή μας και την υγεία μας. Ήδη πάντως υπάρχει το αισιόδοξο μήνυμα αντίστασης τοπικών φορέων σε ό,τι αφορά την εφαρμογή διατάξεων του νόμου (αναλυτικά βλ. παράπλευρα).

Τζέλα Αλιπράντη
Πρόσφατα άρθρα ( Περιβάλλον )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet