Του Αργύρη Παναγόπουλου 

H κυβέρνηση συνασπισμού του Πέδρο Σάντσεθ, του Πάμπλο Ιγκλέσιας και του Αλμπέρτο Γκαθρόν έχει μετατρέψει την Ισπανία σε ένα υπόδειγμα αντιμετώπισης της κρίσης στο οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, παρά το τεράστιο κόστος σε ζωές που πληρώνει η χώρα, που οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στις περικοπές των δεξιών κυβερνήσεων, με τις περικοπές και τις ιδιωτικοποιήσεις στα νοσοκομεία και τους οίκους ευγηρίας και τα γηροκομεία.
Η κυβέρνηση κατάφερε να διασπάσει αυτή την εβδομάδα το σκληρό μέτωπο των τριών δεξιών και ακροδεξιών κομμάτων, με τους λαϊκιστές Πολίτες να ψηφίζουν υπέρ της παράτασης της έκτακτης κατάστασης ανάγκης μέχρι τις 24 Μαΐου, ενώ το Λαϊκό Κόμμα απείχε, καταγγέλλοντας ένα «συνταγματικό πραξικόπημα» και οι φασίστες του Vox, φοβούμενοι την επιστροφή του Τσε Γκεβάρα, ψήφισαν κατά.

Επικίνδυνο μποϋκοτάζ

Στο πολιτικό επίπεδο, τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση δεν προέρχονται από την επίσημη «νεκροπολιτική» που κάνουν τα δεξιά κόμματα, όπως τόνισε ο βουλευτής του Unidas Podemos και γραμματέας του ΚΚ της Ισπανίας, Ενρίκε Σαντιάγκο, αλλά από το μποϋκοτάζ των μέτρων της κυβέρνησης από τους προέδρους των τοπικών κυβερνήσεων, που έχουν στην πράξη όλες τις αρμοδιότητες στην Υγεία και την Παιδεία.
Έτσι, ο Σάντσεθ είναι αναγκασμένος να διαπραγματεύεται τα πάντα με τους τοπικούς αρχηγίσκους της δεξιάς, που σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στην Ανδαλουσία και τη Μαδρίτη, συνεργάζονται με το Vox, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για τα Κοινωνικά Δικαιώματα, Ιγκλέσιας, δεν μπορεί να υποχρεώσει ούτε τη δημοτική αστυνομία μιας πόλης, για να προχωρήσει με τη βοήθεια της άοπλης Μονάδας Έκτακτης Ανάγκης του στρατού, στην απολύμανση γηροκομείων ή να διανέμει δωρεάν 14,5 εκατ. μάσκες, όπως έγινε στις αρχές της εβδομάδας.
Η μεγάλη ατυχία για την κυβέρνηση μειοψηφίας του Σάντσεθ ήταν ότι σχηματίστηκε μόλις λίγες ημέρες μετά την εκδήλωση της πανδημίας και έχει να αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα σταθερότητας στη βουλή, από τη στιγμή που έχει ανάγκη τη στήριξη ή την αποχή ορισμένων κομμάτων, για να μπορεί να περνά τα διάφορα διατάγματα και νόμους.
Η αλήθεια είναι ότι ο μετριοπαθής σοσιαλιστής Σάντσεθ εφαρμόζει μια καθαρά ταξική πολιτική υπέρ των εργαζομένων και των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων, μόνο χάρη στην παρουσία της Αριστεράς στην κυβέρνηση. Γεγονός που φαίνεται ότι διαφεύγει τόσο από τους τροτσκιστές Αντικαπιταλιστές, που ανακοίνωσαν ότι εγκαταλείπουν το Podemos, όσο και από το σεκταριστικό CUP της Καταλωνίας, που κατήγγειλε από το βήμα της βουλής ότι η κυβέρνηση «λεηλατεί τα δημόσια ταμεία, παρατείνει την κατάσταση πολιορκίας, τον έλεγχο και τον περιορισμό των ελευθεριών».

Ο ρόλος της Αριστεράς στην κυβέρνηση

Η αλήθεια είναι ότι τα τρία δεξιά κόμματα, οι οργανώσεις των εργοδοτών και οι μικρές σεχταριστικές ομάδες της Αριστεράς, έχουν κηρύξει πόλεμο στον κυβέρνηση γιατί ρίχνει στη μάχη για την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών από την πανδημία πάνω από 200 δισ., που ξεπερνούν το 20% του ΑΕΠ της χώρας.
Σε αυτή τη φάση είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο ρόλος του υπουργείου Εργασίας, που έχει αναλάβει η Γιολάντα Ντίαθ, η βουλεύτρια του Unidas Podemos και ηγετικό στέλεχος της Ενωμένης Αριστεράς και του ΚΚ της Ισπανίας. Ένα στοιχείο που απέδειξε, μέσα στις δραματικές στιγμές για τη χώρα, πόσο σημαντική ήταν η επιμονή του Ιγκλέσιας για τη συμμετοχή της Αριστεράς στην κυβέρνηση, ξεκινώντας από τον έλεγχο του υπουργείου Εργασίας.
Η Ντίαθ όλο αυτό το διάστημα διαπραγματεύτηκε με την ουσιαστική στήριξη των συνδικάτων, των αριστερών Εργατικών Επιτροπών CC.OO. και της φιλοσοσιαλιστής UGT, το πάγωμα των απολύσεων, αφήνοντας μια πικρή γεύση στις οργανώσεις των εργοδοτών, που δεν είχαν συνηθίσει να έχουν μια υπουργό που να μην στηρίζει τα συμφέροντά τους.

Μέτρα στήριξης των εργαζομένων

Η πρώτη μεγάλη συμφωνία της κυβέρνησης με τις οργανώσεις των εργοδοτών και των εργαζομένων προέβλεπε το πάγωμα των απολύσεων, ενώ μόλις την Παρασκευή υπογράφηκε μια νέα συμφωνία για την παράταση της προσωρινής αναστολής της εργασίας μέχρι τα τέλη Ιουνίου, μετά από 9ωρες σκληρές διαπραγματεύσεις. Ενώ η κυβέρνηση διατηρεί το δικαίωμα να παρατείνει το μέτρο και μετά την ημερομηνία που συμφωνήθηκε, με τις εγγυήσεις ότι οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας, ακόμη και εάν δεν έχουν τα ελάχιστα «ένσημα» που προβλέπει η νομοθεσία. Για τους εργαζόμενους στον τουριστικό τομέα, ακόμη και για αυτούς που εργάζονται περιοδικά στην ίδια εργασία κάθε σαιζόν, προβλέπεται η κάλυψη από τα ασφαλιστικά ταμεία έως τα τέλη Δεκεμβρίου. Η συμφωνία, επίσης, προβλέπει ότι οι εταιρείες που έχουν την έδρα τους σε φορολογικούς παραδείσους ή σε χώρες που θεωρούνται φορολογικοί παράδεισοι, δεν θα μπορούν να παρατείνουν την αρχική συμφωνία.
Παράλληλα, η κυβέρνηση προσέφερε τη δυνατότητα σε 4.420.000 ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μεταφέρουν την καταβολή φόρων αξίας 2,44 δισ. στο επόμενο εξάμηνο, ενώ με άλλο διάταγμα διευκολύνονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να καταβάλλουν μετά από έξι μήνες ειδικούς φόρους, όπως ο ΦΠΑ και ο φόρος εταιρειών.
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet