Δήμοι εναντίον του νέου περιβαλλοντικού νόμου

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους κατά των άρθρων 26 και 93 του νέου περιβαλλοντικού νόμου είναι, μεταξύ άλλων, οι Δήμοι Αργοστολίου, Ληξουρίου, Σάμης και Ιθάκης. Όπως καταγγέλλουν, η κυβέρνηση προχώρησε σ’ αυτό το σχεδιασμό χωρίς να προηγηθεί καμία ουσιαστική διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και αγνοώντας πλήρως τις αντιδράσεις φορέων και κατοίκων της περιοχής. Οι δήμαρχοι υπογραμμίζουν σχετικά ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης που προβλέπει κατάργηση του ιστορικού Φορέα Αίνου και της Ανώνυμης Εταιρείας ΟΤΑ για τη Διαχείριση των Αποβλήτων Κεφαλονιάς και Ιθάκης (ΕΔΑΚΙ) και δημιουργία ενός νέου περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) για όλο το Ιόνιο με μετοχική σύνθεση 60% από τους Δήμους και 40% από την Περιφέρεια, όχι μόνο ακυρώνει μια επιτυχημένη προσπάθεια 35 χρόνων, αλλά θα οδηγήσει νομοτελειακά στην αύξηση των ανταποδοτικών τελών. Παράλληλα, ενέχει τον κίνδυνο η Κεφαλονιά να γίνει χώρος υποδοχής των απορριμμάτων όλης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.«Η στάση όλων των Δήμων της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης είναι κοινή απέναντι στην εξέλιξη αυτή και πρόκειται να κινηθούμε και δικαστικά ενάντια της απόφασης της κυβέρνησης», επεσήμανε, μιλώντας στην «Εποχή» ο δήμαρχος Σάμης, Γεράσιμος Μονιάς. Η κυριότερη ανησυχία των αυτοδιοικητικών της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης είναι ότι με τη δημιουργία του νέου κεντρικού φορέα που θα έχει έδρα στην Κέρκυρα, θα υπάρξουν αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη για τους δημότες τους. «Την τιμολογιακή πολιτική προτείνει και εφαρμόζει η Γενική Συνέλευση του φορέα. Και μπορεί όλοι οι Δήμοι των Ιονίων Νήσων να μην ήθελαν το νέο κεντρικό φορέα όμως εμείς στην περιοχή μας πληρώνουμε 37 ευρώ ανά άτομο το χρόνο για την αποκομιδή και την επεξεργασία των απορριμμάτων, ενώ στους Παξούς πληρώνουν 150 και στην Κέρκυρα παραπάνω. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε εμείς να μείνουμε στα 37 και τα 40 ευρώ όταν οι άλλοι πληρώνουν τόσο», εξηγεί ο κ. Μονιάς.
Σε ό,τι αφορά την προοπτική μεταφοράς όλων των στερεών αποβλήτων των Ιονίων Νήσων στην Κεφαλονιά, ο δήμαρχος Σάμης εξέφρασε την ανησυχία του υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί ένα πολύ πιθανό αρνητικό σενάριο: «Το 2025 θα πρέπει το 50% των απορριμμάτων να καίγεται και να παράγεται ενέργεια. Το 2030 θα πρέπει να καίγεται το 90% και το υπόλοιπο να καταλήγει στους ΧΥΤΥ. Τι πιστεύετε ότι μπορεί να γίνει σε ένα νησιωτικό σύμπλεγμα όπως τα Ιόνια; Θα δημιουργηθούν 4 εργοστάσια στα 4 μεγάλα νησιά ή θα μεταφέρονται όλα σε ένα εργοστάσιο; Ακόμα και αν η καύση δοθεί σε ιδιώτες, ο ιδιώτης επενδυτής έχει κάθε συμφέρον να επιλέξει τη δημιουργία ενός μεγάλου εργοστασίου, ώστε να επιτύχει οικονομίες κλίμακας. Συνεπώς, παρότι τόσο ο γενικός γραμματέας όσο και η περιφερειάρχης φωνάζουν ότι αυτό δεν θα συμβεί, δεν μας το εγγυάται κανένας. Επιπλέον, ως ΕΔΑΚΙ έχουμε τη δυνατότητα αυτή τη διαδικασία να την κάνουμε εμείς και να μην την δώσουμε σε ιδιώτες, αλλά να ελέγχεται από τους μετόχους - Δήμους».
Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από την Κεφαλονιά και την Ιθάκη και στα υπόλοιπα Ιόνια Νησιά έχει δρομολογηθεί η δημιουργία εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων που θα έδιναν οριστική λύση στο πρόβλημα. Μάλιστα, έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση και έχουν συμβασιοποιηθεί κάποια έργα, ενώ υπολογιζόταν ότι μέχρι το τέλος του 2023 τα εργοστάσια θα είχαν ολοκληρωθεί.
Από τη μεριά του, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αντί να επισπεύσει αυτές τις διαδικασίες, ακύρωσε ουσιαστικά όλο το σχεδιασμό που υπήρχε και επέβαλε έναν καινούριο βρίσκοντας απέναντί του την τοπική κοινωνία. «Δεν εισακουστήκαμε καθόλου και οι όποιες επαφές έγιναν την τελευταία εβδομάδα, όταν και πληροφορηθήκαμε για τις εξελίξεις αυτές, δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα», σχολίασε μιλώντας στην «Εποχή» ο δήμαρχος Ληξουρίου, Γιώργος Κατσιβέλης, αναιρώντας όσα υποστήριξε από το βήμα της Βουλής κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης περί συνεργασίας, παρά τις όποιες διαφωνίες, με τους δημάρχους της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης.
Ο κ. Κατσιβέλης χαρακτήρισε δε άνευ ουσίας την υποσχόμενη από μέρους των κυβερνητικών στελεχών διατήρηση της αποκομιδής των απορριμμάτων (χωρίς την επεξεργασία) από την ΕΔΑΚΙ, καθώς, όπως τόνισε, με το νέο μοντέλο, αυτή τη διαδικασία θα την αναλάβουν απευθείας οι Δήμοι.

Δημήτρης Μαριδάκης
Πρόσφατα άρθρα ( Περιβάλλον )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet