Της Σόφης Παπαδόγιαννη*

Με την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, οι συλλογικές κομματικές λειτουργίες, αντί να αναβαθμιστούν, υποβαθμίστηκαν. Σχεδόν καταργήθηκαν, ενώ το ίδιο το κόμμα βρέθηκε στο στόχαστρο κύκλων του ξένου και εγχώριου κατεστημένου.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα μη φυσιολογικό κόμμα», δήλωσε ο Γιούνκερ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιστοιχεί στο 4% των συνιστωσών και όχι στο 36% του εθνικού ακροατηρίου. Πρέπει να ωριμάσει βιαίως! Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι βαρίδι για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό!».
Οι παραπάνω απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί και οι προτροπές να ανακαλύψει ο ΣΥΡΙΖΑ το ρεαλισμό του κυβερνητισμού, δηλαδή, το ρεαλισμό της συστημικής ενσωμάτωσης, μετά τη δραματική κατάληξη της διαπραγμάτευσης, έχουν εξελιχθεί σε μία επιχείρηση πλήρους απαξίωσης και υπονόμευσης του κόμματος, που στόχο έχει τη ρευστοποίηση και τη διάλυσή του ή τη μετάλλαξή του σε μία νέα μεγάλη ΔΗΜΑΡ.
Το μιντιακό σύστημα της διαπλοκής και τα ζόμπι του πολιτικού κόσμου, που κατέρρευσε, βυσσοδομούν καταγγέλλοντας στα τηλεπαράθυρα υπονόμευση του πρωθυπουργού εκ των έσω και στοχοποιούν στελέχη του κόμματος, βουλευτές και υπουργούς, οι οποίοι τιμώντας το πρόγραμμα με το οποίο εξελέγησαν, δεν συναινούν στην ολέθρια για τον τόπο και το λαό συμφωνία, που επέβαλαν με εκβιασμούς οι δανειστές.

Το ρήγμα να μη γίνει διάσπαση

Είναι, πλέον, σαφές ότι επιχειρείται να δημιουργηθεί ρήγμα εντός του κόμματος. Η στάση του μαύρου μπλοκ ήταν αναμενόμενη, αυτό, όμως, που ξαφνιάζει και προκαλεί ανησυχία, είναι το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργός, σύμφωνα με επίσημες διαρροές του Μαξίμου, ερμηνεύει την «επιλογή των 32 βουλευτών που ψήφισαν όχι (στην κατάπτυστη συμφωνία) ως μη στήριξη της πρώτης στην ιστορία του τόπου κυβέρνησης της Αριστεράς».
Είναι πράγματι έτσι; Όποιος αρνείται να φορτώσει ένα τρίτο μνημόνιο στα κοινωνικά ερείπια, που συσσώρευσαν τα προηγούμενα μνημόνια, είναι υπονομευτής της κυβέρνησης της Αριστεράς;
Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα την έδωσε το συλλογικό καθοδηγητικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ. Αναγκαστικά με δήλωση 109 μελών της Κεντρικής Επιτροπής, αφού παρά την ομόφωνη απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας, η Κ.Ε. δεν έχει συγκληθεί ακόμη.
Η συλλογική ηγεσία του κόμματος με την παρέμβασή της αυτή,  εναντιώνεται στη συμφωνία παράδοσης της χώρας στους δανειστές, αντικρούει τα διχαστικά ψευτοδιλήμματα, καλώντας τα μέλη, τα στελέχη και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να περιφρουρήσουν την ενότητα του κόμματος στη βάση των συνεδριακών μας αποφάσεων και των προγραμματικών δεσμεύσεων.

Μηνύματα ενότητας και αντιμνημονιακής πολιτικής

Τα μηνύματα ενότητας, επιμονής στο αντιμνημονιακό - προοδευτικό πρόγραμμα και συνέπειας απέναντι στον ελληνικό λαό, που στέλνουν οι κομματικές οργανώσεις από όλη την Ελλάδα, δείχνουν ότι ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ, παρά την οδύνη που βιώνει από το ηθικό και πολιτικό πλήγμα που έχει δεχθεί, είναι αποφασισμένος να δώσει τη μάχη για την τιμή του λαού και της Αριστεράς.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την κυβέρνηση. Αυτό που αρνείται να κάνει, είναι να ακυρώσει την πορεία του. Τα πέντε χρόνια αντιμνημονιακού αγώνα του λαού, τις προσδοκίες και τις ελπίδες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί από κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς να μεταλλαχθεί σε ένα μνημονιακό μόρφωμα που θα διαχειριστεί τη φτωχοποίηση των λαϊκών στρωμάτων, την εργασιακή σκλαβιά και τη μετατροπή της χώρας μας σε αποικία χρέους.
Το κόμμα μας πρέπει να κρατήσει ζωντανό το μήνυμα του δημοψηφίσματος, το αγωνιστικό φρόνημα του λαού και της νεολαίας, που με ορμητικό τρόπο διεκδικεί το δικαίωμα στη ζωή και την αξιοπρέπεια.
Το κόμμα πρέπει να συνεχίσει να κάνει αυτό που έκανε πάντα. Να πρωτοστατεί στους ταξικούς και λαϊκούς αγώνες, να είναι μέσα στα κινήματα, να είναι παντού, να οικοδομεί σχέσεις εμπιστοσύνης με τις δυνάμεις της εργασίας και όχι να τις διαρρηγνύει.

Να μην περάσει ο εκβιασμός

Η ήττα των λανθασμένων εκτιμήσεων και της αδιέξοδης στρατηγικής του ευρωμονόδρομου, οι ιδεολογικές αυταπάτες και αγκυλώσεις των επιτελείων δεν πρέπει να μετατραπεί σε στρατηγική ήττα της Αριστεράς. Το κόμμα δεν πρέπει να φορτωθεί τραγικά λάθη και επιλογές, που έγιναν ερήμην των συλλογικών του οργάνων. Γιατί το «πάση θυσία στο ευρώ» δεν ήταν ποτέ θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε αυτό είναι το μήνυμα του δημοψηφίσματος.
Ο εκβιασμός των δανειστών δεν μπορεί να περάσει από το κόμμα, γιατί δεν πέρασε από τον λαό μας, που παρά την εμετική προπαγάνδα, την οικονομική ασφυξία, τις κλειστές τράπεζες, τις απειλές, έστειλε ένα ηχηρό «όχι» στα τελεσίγραφα των δανειστών. Το κόμμα δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα που έχουν στήσει οι δυνάμεις της εγχώριας και ξένης αντίδρασης, αλλά να στηρίξει την κυβέρνηση να απεγκλωβιστεί από αυτήν. Να τη στηρίξει να επανέλθει στην αρχική αντιμνημονιακή - προοδευτική της πορεία, στηριζόμενη στην αποφασιστικότητα του λαϊκού παράγοντα να καθορίζει ο ίδιος την προοπτική αυτού του τόπου.
Το κοινό καθήκον κυβέρνησης και κόμματος στις σημερινές συνθήκες είναι να γίνει μία τολμηρή επανατοποθέτηση στο ζήτημα που αφορά στη σχέση της χώρας μας με την ευρωζώνη και να χαραχθεί μια νέα στρατηγική αντεπίθεσης. Να προετοιμαστεί ένα σχέδιο αντίδρασης στους εκβιασμούς της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ., για να απαλλαγεί η Ελλάδα από το βραχνά του μνημονίου, της λιτότητας και της ιμπεριαλιστικής κηδεμονίας. Για να ανοίξει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ νέους ελπιδοφόρους δρόμους απελευθέρωσης για όλους τους λαούς της Ευρώπης.

*H Σόφη Παπαδόγιαννη είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet