Ηχόμελον
«Θέλω να ονειρεύομαι»


φιλική συμμετοχή Μαρία Σουλτάτου


Το Ηχόμελον, μια υπέροχη μουσική παρέα τραγουδοποιών από το Βόλο: η Κατερίνα Κασιμάτη, ο Θανάσης Κατεργάρης, ο Μιλτιάδης Μίλτος και ο Νίκος Παρθένης, συναντήθηκαν πριν από μερικά χρόνια και μελοποιούν, στιχουργούν, παίζουν και τραγουδούν δικά τους τραγούδια. Θεωρώ ευτυχές το γεγονός της απόφασης να προχωρήσουν στην έκδοση της παρούσης συλλογής γιατί γίναμε κοινωνοί μιας σημαντικής συλλογικής δημιουργίας. Ο τίτλος «Θέλω να ονειρεύομαι» είναι από το ομώνυμο τραγούδι, σε στίχους και μουσική του Νίκου Παρθένη. Ο δίσκος περιέχει δεκατέσσερα τραγούδια που είναι όλα συνθέσεις των μελών του Ηχόμελον σε στίχους δικούς τους και της Ελένης Παπαδημητρίου, της Μένιας Συρούκη, του Αστέρη Σχοινά, του Στέφανου Τακτικού, του Θεοδόση Τζιαφέτα και του Αργύρη Χατζηνάκη. Η ακρόαση ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Τα λόγια των τραγουδιών φορτισμένα με πηγαία συναισθήματα, ντυμένα με ποικιλία ρυθμών και ηχοχρωμάτων, με ενδιαφέρουσες εναλλαγές πολλών μουσικών ειδών - αφομοιωμένα δημιουργικά - λάτιν, τζαζ, μπαλάντες, ζεμπέκικο και τραγουδισμένα από φωνές ζεστές και εκφραστικές. Όλα τα μέλη έχουν εξαιρετικές φωνές.
Οι επόμενες ακροάσεις ανέδειξαν ως κατ εξοχήν σημαντικό -σε καιρό απομόνωσης λόγο κορονοϊού- ότι το καλό τραγούδι είναι αναγκαίο και το συγκεκριμένο ηχογράφημα δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο. Το τραγούδι «Σ’ έναν αγώνα άνισο» σε στίχους Αργύρη Χατζηνάκη και μουσική Θανάση Κατεργάρη, ερμηνεύει μοναδικά η Μαρία Σουλτάτου. Ξεχωρίζει επίσης η εκφραστική χροιά και η καθαρότητα της φωνής του Νίκου Παρθένη.
Παραθέτω κάποια λόγια του Ηχόμελον αρκετά διαφωτιστικά για τη δυσκολία που έχει αυτό το εγχείρημα: Έχει ιδιαίτερη σημασία να πούμε ότι όλα έγιναν έξω και πέρα από κάθε είδους κυκλώματα: έγιναν στην Άλλη Ελλάδα, από την Άλλη Ελλάδα, της οποίας είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι. Η Άλλη Ελλάδα υπάρχει και επιμένει, με δημιουργικό πείσμα, να παράγει πολιτισμό «εκτός των τειχών», χωρίς υποστηρίξεις, προβολή και προώθηση, χωρίς γραφικότητες και επαρχιωτισμούς…
Έχει και μοναξιές αυτό. Και πολύ κουπί. Τετράκωπος άνευ πηδαλιούχου. Έχει και φόβους, θλίψεις, αγωνίες, ανασφάλειες. Αλλά έχει και χαρές. Πολλές χαρές. Αναπάντεχες, βαθιές, ζωογόνες χαρές. Χαρές βάλσαμο και ανάσες. Βέβαια, έχει και έξοδα. Αρκετά. Επομένως, κοστίζει ακριβά. Και οικονομικά και ψυχικά. Παρολ’ αυτά, καταφέραμε να φτάσουμε στην έκδοση του CD, ξεπερνώντας δυσκολίες, κόπους, διαφωνίες, πισωγυρίσματα, ταλαντεύσεις, επιφυλάξεις.
Ανεβαίνουμε λοιπόν, στο «Κόκκινο ποδήλατο» μαζί με το δροσιστικό «Έφηβο Μελτεμάκι» για μια υπέροχη βόλτα στην ακροθαλασσιά. Δίπλα, «Σ’ έναν αγώνα άνισο», κοντανασαίνει ποδηλατώντας κι «Ο Λοχαγός Μπονότα» με το ξεκούρδιστο μπουζούκι του περασμένο με σχοινί στον ώμο... «Έλα μαζί μας», φωνάζουμε στη μικρή «Θαλασσοπούλα», αλλά εκείνη κρατάει «Σιγή Ασυρμάτου» κι αφού «Έκλεισε την πόρτα» στη στεριανή ζωή της, ξανοίγεται στα βαθιά ψάχνοντας το «Μαύρο μαργαριτάρι» και φεύγει μην αντέχοντας άλλες άγρυπνες νύχτες «Στης σιωπής την πέτρα». Συνεχίζουμε να τραγουδάμε κι «Όσα τραγούδια και να πούμε» δεν κουραζόμαστε, γιατί «Θέλουμε να ονειρευόμαστε» όσο κι αν μας κοστίζει, αφού ζωή χωρίς τα όνειρα τίποτα δεν αξίζει.
Το Ηχόμελον, η όμορφη αυτή μουσική παρέα, διαθέτει ισχυρά αντισώματα, τα χρειαζόμαστε αυτή την εποχή, ας επωφεληθούμε. Στα συν του δίσκου είναι οι πολύ καλές ενορχηστρώσεις και ο καλός ήχος. Στις ηχογραφήσεις, που πραγματοποιήθηκαν σε studios του Βόλου και της Αθήνας, έπαιξαν οι μουσικοί: Αλέξης Βαγενάς (σαξόφωνο), Κώστας Γεδίκης (μπουζούκι - ενορχήστρωση «Σ’ έναν αγώνα άνισο»), Νίκος Γύρας (ηλ. μπάσο), Ιάκωβος Μπαδιανούδης (φλάουτο), Δημήτρης Μπεφάνης (μπουζούκι), Δημήτρης Νάσιος (ηλ. κιθάρα), Γιάννης Πολίτης (μπουζούκι), Φίλιππος Ρέτσιος (ηλ. μπάσο), Ιάσονας Τουφεξής (βιολί), Γιάννης Τσέρτος (πιάνο), Γιώργος Χαρίτος (κανονάκι-κοντραμπάσο). Το mastering πραγματοποιήθηκε από τον Απόστολο Μόσιο (Best of Studio).
Από την άγνοια του καλού αυτού μουσικού συνόλου με έβγαλε ο Γιάννης Αντωνιάδης που διαθέτοντας το μπαράκι Le petit Cafe στο Βόλο, έγινε ο κρίκος της ενημέρωσης από πρώτο χέρι καθώς παίζουν μαζί μουσική, τάβλι και πίνουν τσιπουράκια.
Η φωτογραφία του εξώφυλλου είναι από ζωγραφικό πίνακα του Θανάση Κατεργάρη. Τo CD πωλείται στα βιβλιοπωλεία «Ζυγός», στην οδό Ερμού 209 στο Βόλο, και «Μικρή Κιβωτός», στην οδό Ομήρου 4 στο Ψυχικό στην Αθήνα, και σύντομα και διαδικτυακά.
Αποκτήστε τον και καλή σας ακρόαση.

Λιάνα Μαλανδρενιώτη
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet