ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ “ΤΑΞΙΑΡΧΙΑΣ VISONE’’ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΡΟ (ΜΙΛΑΝΟ)Τη συνέντευξη πήρε η Τόνια Τσίτσοβιτς

Στις 11 Απριλίου το Αντιφασιστικό Δίκτυο της πόλης Ρο (50.000 κάτοικοι, σε απόσταση 13 χιλιομέτρων από το κέντρο του Μιλάνου, όπου έχει την έδρα της η Έκθεση του Μιλάνου) αποφάσισε την ίδρυση της «Ταξιαρχίας Αλληλεγγύης Visone». Visone ήταν το όνομα που χρησιμοποιούσε στη μάχη ο θρυλικός κομμουνιστής παρτιζάνος της περιοχής Τζοβάνι Πέσε.
Η πρώτη δράση της ομάδας ήταν ο σχηματισμός ενός δικτύου «αλληλέγγυων καλαθιών» με τρόφιμα και προϊόντα ατομικής υγιεινής που λειτουργούν σύμφωνα με την αρχή «Όποιος έχει ας δώσει, όποιος δεν έχει ας πάρει». Τα καλάθια μοιράστηκαν σε διάφορα σημεία της πόλης και με τη βοήθεια πολλών πολιτών πολλαπλασιάστηκαν. Προβλέπονται επίσης πολλές αντίστοιχες πρωτοβουλίες σε άλλους δήμους της περιοχής. Όπως μας λένε τα μέλη της ομάδας, στόχος είναι η «δημιουργία κοινωνικών αντισωμάτων» στην κρίση.

Στην Ελλάδα λέγεται πάντα ότι η περιφέρεια Λομβαρδίας είναι από τις πλουσιότερες στην Ευρώπη. Όμως η φτώχια πρέπει να υπήρχε και πριν από τον κορωνοϊό. Υπήρχαν άλλες πρωτοβουλίες πριν από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης;
Είναι αλήθεια ότι η περιφέρεια Λομβαρδίας είναι μια από τις πλουσιότερες περιφέρειες, αλλά με πάρα πολλές αντιθέσεις, με οικογένειες που κατέχουν τεράστιο πλούτο και με ευρέα στρώματα του πληθυσμού, τόσο Ιταλών όσο και αλλοδαπών, που ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας, με πάρα πολλή μαύρη εργασία τόσο στην πόλη όσο και στην ύπαιθρο. Ως Αντιφασιστικό Δίκτυο του Ρο γεννηθήκαμε από τη συνάντηση κομμάτων, συνδικαλισμού βάσης, συλλόγων και πολιτιστικών ομάδων, αρχικά για να αγωνιστούμε κατά της αναζωπύρωσης του φασισμού. Στη συνέχεια αρχίσαμε να θέτουμε το αντιφασιστικό ζήτημα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, προωθώντας διάφορες πρωτοβουλίες διεθνούς αλληλεγγύης, αλλά και πρωτοβουλίες ενάντια στην προσπάθεια ενίσχυσης της ιδιωτικής υγείας και καταστροφής της δημόσιας υγείας. Ξαναγυρίζοντας στην πρώτη ερώτηση, δεν κάναμε ποτέ πριν δράσεις υλικής στήριξης της φτώχιας, αφήνοντας, δυστυχώς, όλο το πεδίο στις διάφορες πρωτοβουλίες κλασσικού εθελοντισμού. Τα «αλληλέγγυα καλάθια» μας συνοδεύονται από ένα φυλλάδιο και από αφίσες, δυστυχώς προς το παρόν μόνο στα ιταλικά, αλλά οργανωνόμαστε για να χρησιμοποιήσουμε και άλλες γλώσσες. Στα φυλλάδια και στις αφίσες εξηγούμε την πολιτική έννοια αυτής της πρωτοβουλίας .

Για την οικοδόμηση μιας αλληλέγγυας κοινότητας

Θα θέλαμε να μάθουμε το κοινωνικό προφίλ των ανθρώπων που βοηθούν, αλλά και το προφίλ αυτών που απευθύνονται σε εσάς για να έχουν μια στήριξη. Είναι εργάτες, μετανάστες, πρόσφυγες;
Αρχικά όλα ξεκίνησαν από το Αντιφασιστικό Δίκτυο της πόλης, το οποίο ίδρυσε στη συνέχεια την Ταξιαρχία «Visone» και τέλος πλαισιώθηκε και διευρύνθηκε με τη συμμετοχή άλλων συντρόφων και απλών πολιτών. Αυτοί που έχουν έρθει σε επαφή μαζί μας μέχρι στιγμής είναι εκείνοι οι πολίτες που βρίσκονται πιο κοντά στο όριο της φτώχιας. Δηλαδή επισφαλώς εργαζόμενοι, οικογένειες Ιταλών και αλλοδαπών που ξαφνικά βρέθηκαν χωρίς εισόδημα, άνθρωποι που αγνοούσαν μέχρι και τα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας που υπήρχαν στη διάθεσή τους από τους θεσμούς, ή οικογένειες που δεν είχαν στο σπίτι ηλεκτρονικό υπολογιστή και δεν μπορούσαν να στείλουν τις αιτήσεις τους “Online”. Επομένως αυτοί που χρησιμοποιούν τα καλάθια αλληλεγγύης της ταξιαρχίας είναι συνταξιούχοι, εργάτες, άνεργοι, άνεργοι, μετανάστες με χαρτιά και χωρίς χαρτιά. Συνεπώς, όλες οι κατηγορίες του προλεταριάτου και του υποπρολεταριάτου.

Πώς σκέφτεστε να δώσετε να καταλάβουν όσοι βοηθούν ότι αυτές οι δράσεις δεν είναι φιλανθρωπία, αλλά πράξεις αλληλεγγύης για να μη μείνει κανείς πίσω;
Καθώς δημιουργούμε σταδιακά μια πρώτη σχέση με τους πολίτες που συμμετέχουν σε αυτή την πρωτοβουλία, παρέχουμε μια άμεση υλική βοήθεια, προσπαθώντας όμως ταυτόχρονα να τους εμπλέξουμε σε ένα ενεργό δίκτυο αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας, εξηγώντας, όπου αυτό είναι δυνατό, ότι το πνεύμα που μας κινητοποιεί δεν είναι η ελεημοσύνη ή οι παροχές, αλλά η οικοδόμηση μιας κοινότητας στην οποία ο καθένας αναλαμβάνει την υποχρέωση να φροντίζει τον άλλο, ούτως ώστε κανείς να μην αισθάνεται μόνος ή να μένει πίσω. Αυτό εννοούμε όταν μιλάμε για «δημιουργία κοινωνικών αντισωμάτων» σε αυτή την κρίση.

Προσπάθειες δικτύωσης

Εκτός από τα καλάθια, προγραμματίζετε άλλες δράσεις αλληλεγγύης της ομάδας σας;
Ασφαλώς ο στόχος μας είναι να προχωρήσουμε πέρα από τα «καλάθια αλληλεγγύης». Παρά τους περιορισμούς αυτής της εποχής οργανωνόμαστε, χρησιμοποιώντας τους τρόπους και τις μορφές που επιτρέπει το διαδίκτυο, για να συγκαλέσουμε σύντομα μια συνέλευση ανοιχτή σε όλους εκείνους που αυτόν τον καιρό πλησίασαν την πρωτοβουλία μας και αποδέχτηκαν τις αρχές και τους σκοπούς της. Εκεί θα γίνουν ασφαλώς προτάσεις για να συνεχίσουμε τη δουλειά που έχουμε προκαθορίσει.
 
Είστε σε επαφή με άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες στην υπόλοιπη χώρα;
Στο Μιλάνο υπάρχουν ήδη άλλες Ταξιαρχίες με παρόμοια χαρακτηριστικά με τα δικά μας. Πριν από μερικές μέρες αρχίσαμε να συνεργαζόμαστε και αρχικά ανταλλάσσουμε πληροφορίες για ενδεχόμενες καταστάσεις ανάγκης που συναντάμε στις αντίστοιχες περιοχές και στη συνέχεια φροντίζουμε να ικανοποιήσουμε τα αιτήματα βοήθειας.
 
 Η αντιφασιστική σας δραστηριότητα είναι στενά συνδεδεμένη με τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης. Τι προγραμματίζετε σχετικά;
Προς το παρόν, όλες οι προσπάθειές μας επικεντρώνονται στον τρόπο με τον οποίο θα ενισχύσουμε και θα στηρίξουμε τα «καλάθια» και στον τρόπο με τον οποίο θα εμπλέξουμε περισσότερο όλους εκείνους που μας βοηθούν. Με μικρά βήματα, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε σταθερό και διαρκές αυτό που με κόπο οικοδομούμε.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet