Με τον αναμενόμενο κυβερνητικό ανασχηματισμό της Παρασκευής- έκδηλα περιορισμένο - ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση μιας μακράς και επίπονης διαδικασίας εγκρίσεων από το ελληνικό κοινοβούλιο της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών. Παράλληλα, θετικές αποφάσεις πήραν και τα κοινοβούλια της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Φιλανδίας, ενώ η Κομισιόν αποδέσμευσε τα πρώτα 7,16 δισ. Ευρώ, για να καλυφθούν οι επείγουσες βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της χώρας ως το τέλος Ιουλίου.
Αλλά αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Η άλλη, είναι η βαθύτατη διαίρεση που καταγράφηκε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη συμφωνία με αποτέλεσμα να την καταψηφίσουν 32 και να δηλώσουν “παρών” ή να απουσιάσουν άλλοι 7. Πρόκειται για έναν αριθμό μεγάλο που αποκαλύπτει το βάθος της διαφωνίας η οποία, βεβαίως, διαπερνά και το σώμα του ίδιου του κόμματος. Η μη συμπερίληψη των υπουργών που ψήφισαν «όχι» στη νέα κυβέρνηση ήταν αναμενόμενος χειρισμός όμως, ταυτόχρονα, απελευθερώνει συμπεριφορές και στάσεις οι οποίες δεν είναι εύκολο να προβλεφθούν.

Νέες ψηφοφορίες στη Βουλή

Το δεύτερο μέρος της συμφωνίας που θα ψηφισθεί την Τετάρτη, ο οποίος περιλαμβάνει και μέτρα επώδυνα για συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως οι αγρότες, ίσως εγκριθεί από τη Βουλή ακόμη πιο δύσκολα. Η κυβέρνηση αφήνει να εννοηθεί ότι το όριο πολιτικής ανοχής είναι στήριξη από 120 βουλευτές, μίνιμουμ, που θα προέρχονται από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση. Διαφορετικά, η προσφυγή σε εκλογές θα είναι η μόνη λύση.
Οι εκλογές, ωστόσο, μπορεί να προκύψουν από πολλούς λόγους και πολλές αιτίες το επόμενο διάστημα. Ο ένας, ο πιο βασικός, είναι οι κομματικές διεργασίες που θα ακολουθήσουν και οι αποφάσεις που θα πάρουν κομματικά όργανα, όπως η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμη και το διαρκές συνέδριο, που είναι πολύ πιθανό να συγκληθεί, για να δοθεί, έτσι, ο λόγος, έστω έμμεσα, στο κόμμα.

Εκλογές στον ορίζοντα;

Ο άλλος, όμως, προκύπτει από τη δυνατότητα που θα έχει, σε συγκεκριμένες φάσεις, η αντιπολίτευση, η οποία τώρα ψήφισε τα αρχικά νομοσχέδια της συμφωνίας, να ανατρέψει την κυβέρνηση, κατά περίπτωση, μειοψηφίας. Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η θέση που εξέφρασε στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Ε. Μεϊμαράκης, ο οποίος προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι το κόμμα του δεν θα της δώσει το ελευθέρας, ψηφίζοντας τη συμφωνία για την οποία δεν έχει πλειοψηφία, για να φέρει στη Βουλή νομοσχέδια π.χ., για την παιδεία και την υγεία με τα οποία η ΝΔ διαφωνεί.
Μ’ άλλα λόγια ο κ. Μεϊμαράκης έθεσε ζήτημα ενός είδους συγκυβέρνησης. Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε με τη φράση «δεν συγκυβερνώ» αλλά αυτό, απολύτως απαραίτητο βεβαίως, δεν σημαίνει ότι μπορεί να αποτρέψει την εμπλοκή κάποια στιγμή. Πολύ περισσότερο αν η εμπλοκή προκύψει σε ένα περιβάλλον δυσαρέσκειας σε λαϊκά στρώματα ή σε συγκεκριμένους κλάδους που θίγονται.

Ευρωπαϊκό ζήτημα

Οι συζητήσεις στην Ευρώπη για το ελληνικό ζήτημα δεν λένε να κοπάσουν, τόσο από φίλους, όσο και από εχθρούς. Και ήταν φυσικό, διότι στην πραγματικότητα έχει τεθεί στο τραπέζι το ευρωπαϊκό ζήτημα. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση της καγκελαρίου κ. Α. Μέρκελ, η οποία, μετά την ψηφοφορία στη γερμανική βουλή, θέλησε να διασκεδάσει κάπως την αποκρουστική εικόνα μιας Γερμανίας που κατά την πρωσική παράδοση ζητά την πειθαρχία των απείθαρχων χωρών. «Παρά τις μεγάλες πολιτικές διαφορές, εμείς εγγυόμαστε την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Η Γερμανία πηγαίνει καλά, όταν πηγαίνει καλά η Ευρώπη –και μάλιστα όλοι στην Ευρώπη», είπε η κ. Μέρκελ. Αλλά διευκρίνισε, ταυτόχρονα, ότι τα 86 εκατομμύρια ευρώ του τρίτου πακέτου στήριξης για την Ελλάδα αποτελούν κίνηση αλληλεγγύης άνευ προηγουμένου. Παραδέχθηκε, πάντως, ότι η συμφωνία είναι δύσκολη για τους Έλληνες πολίτες, αλλά για μια ακόμη φορά επισήμανε ότι δεν μπορεί να γίνει «κούρεμα» χρέους εντός της Ευρωζώνης. Επίσης δεν παρέλειψε να πει, καλύπτοντας και τον Σόιμπλε, ότι η πρότασή του για πενταετές Grexit δεν πέρασε, διότι δεν το αποδέχθηκε η Ελλάδα και μερικές άλλες χώρες!

Σκληρή κριτική στον Σόιμπλε

Ποιοι μίλησαν, όμως, αυστηρά και σκληρά για τη γερμανική στάση, στους οποίους απαντούσε η κ. Μέρκελ; Οι επικριτές ήταν πολλοί, αλλά παραθέτουμε ένα απόσπασμα δήλωσης του φιλοσόφου Χάμπερμας ο οποίος επέπληξε, αυτήν και την κυβέρνησή της που, μην ξεχνάμε, συμπεριλαμβάνει και τους σοσιαλδημοκράτες. «Φοβούμαι ότι η γερμανική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της σοσιαλδημοκρατικής πτέρυγας, έπαιξε κι έχασε μέσα σε μια νύχτα όλο το πολιτικό κεφάλαιο που μια καλύτερη Γερμανία είχε συσσωρεύσει σε μισό αιώνα» δείχνοντας «μεγαλύτερη πολιτική ευαισθησία μετα-εθνική νοοτροπία», ανέφερε προσθέτοντας ότι αυτό το έκανε για να «τιμωρήσει» την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
Την ίδια στιγμή Σόιμπλε και Ντάισεμπλουμ δεν ξεχνούν τους ρόλους τους. Ο πρώτος, σημείωσε ότι «η προσπάθεια της Ελλάδας ξεκινά τώρα», ανέφερε μιλώντας στη γερμανική Βουλή και πρόσθεσε ότι έχει πολύ δρόμο και «πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε». Σημείωσε, επιπλέον, ότι «η Ελλάδα πρέπει να κάνει πράγματα και μετά να δούμε κι εμείς». Ο δεύτερος, μιλώντας για τη συμφωνία, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα ξανά στην ανάπτυξη. «Θα είναι εύκολο; Όχι. Σίγουρα, θα έχουμε πολλά προβλήματα τα επόμενα χρόνια», είπε. «Θα μπορέσουμε να τα λύσουμε; Έτσι πιστεύω».

Κρίσιμο ζήτημα η ενότητα

Σχολιάζοντας στην αρχή του σημειώματος τον ανασχηματισμό τον χαρακτηρίσαμε συγκρατημένο. Είναι ένας προσεκτικός χειρισμός σε ένα κομματικό περιβάλλον ούτως ή άλλως ναρκοθετημένο, εύφλεκτο. Καθώς η ενότητα του κόμματος κρέμεται από μια κλωστή, όλοι πρέπει να επιδείξουν σωφροσύνη, όλες οι τάσεις. Πρώτα από όλα, σε κλίμα κατάλληλο, να λειτουργήσουν τα κομματικά όργανα και όχι να παρακάμπτονται, όπως η Κεντρική Επιτροπή. Εκεί και στις οργανώσεις, ή στο συνέδριο αν επιλεγεί, θα κριθούν, πρέπει να κριθούν όλα και όχι σε στενές συσκέψεις κυβερνητικών ή κομματικών στελεχών, σε μη όργανα, από τα οποία τα λεχθέντα από την κορυφή της ηγεσίας τα πληροφορούμαστε από τα συνήθη, πια, non paper.
Στις δημοκρατικές, συλλογικές λειτουργίες θα κριθούν όλα και εκεί θα χαραχθεί η απαραίτητη για την αριστερά και την ελληνική κοινωνία προωθητική, ριζοσπαστική κατεύθυνση. Φυσικά, θα κριθούν και οι αντιφάσεις όσων υποστηρίζουν ότι μπορούν να καταψηφίζουν την κυβέρνηση και, επειδή αντιλαμβάνονται ότι ο λαός, παρά ταύτα, τη στηρίζει, δηλώνουν συγχρόνως ότι και αυτοί στηρίζουν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.

Παύλος Κλαυδιανός
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet