ΜΕ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑΟι φωτιές που κατέστρεψαν καλλιέργειες, δασικές εκτάσεις και απείλησαν ακόμα και κατοικημένες περιοχές το διήμερο που πέρασε, ήταν από τα λίγα σχετικά απρόβλεπτα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση αυτό το διάστημα. Η έκταση, η σοβαρότητα τους, οι ζημιές που προκάλεσαν, αλλά και ο μεγάλος αριθμός τους έβαλαν σε δοκιμασία τις αντοχές του κυβερνητικού μηχανισμού και απέσπασαν το κυβερνητικό επιτελείο από τον κύκλο των προβλημάτων που εξακολουθεί να ορθώνει μπροστά της η βαρύτατη συμφωνία που υπογράφηκε πρόσφατα με τους δανειστές.
Μόνο για λίγο όμως. Γιατί στο Μαξίμου έπρεπε να στρέψουν και πάλι την προσοχή τους στα νέα προαπαιτούμενα, που οφείλουν να νομοθετηθούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα (22 Ιουλίου), καθώς και στις συνέπειες που προκάλεσε η νομοθέτηση του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων στις 15 Ιουλίου.
Η διαφοροποίηση κατά την ψηφοφορία των 32 βουλευτών που ψήφισαν «όχι», μεταξύ των οποίων και υπουργοί και αναπληρωτές υπουργοί, μπορεί να αντιμετωπίστηκε τυπικά με τον περιορισμένης έκτασης ανασχηματισμό, που ανακοινώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, αλλά παραμένει ανοιχτό το ερώτημα για την έκταση που θα έχουν οι μεσοπρόθεσμες συνέπειες αυτών των εξελίξεων.
Οι επίσημες δηλώσεις από πλευράς Μαξίμου που συνόδεψαν τη διαφοροποίηση αυτή, οι οποίες ήταν σκληρές, αφήνουν περιθώριο για ανησυχίες ως προς τη διατήρηση της συνοχής του ΣΥΡΙΖΑ. Αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν θα επιδιωχθούν ακραίες λύσεις, ξένες προς την συριζική κουλτούρα.  Ήδη έχουν απευθυνθεί εκκλήσεις και υποδείξεις για συνετή και ψύχραιμη αντιμετώπιση των προβλημάτων, ώστε να μην απειληθεί η ενότητα του κυβερνητικού κόμματος.
Στην κατεύθυνση αυτή επιδιώκει να συμβάλει η πρωτοβουλία 109 μελών της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν άμεση σύγκληση του οργάνου, για να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις και να βρεθούν λύσεις  στα προβλήματα, πριν εξελι­χθούν σε γόρδιους δεσμούς.
Η κυβέρνηση, όμως, δεν έχει μόνο το εσωτερικό μέτωπο να διαχειριστεί. Οι επιθέσεις και οι πιέσεις από το εξωτερικό δεν έχουν τελειώσει. Δεν περνάει σχεδόν μέρα που να μην διαρρεύσουν από τους φακέλους του κ. Σόιμπλε σενάρια για «γκρέξιτ»ή υπονομευτικές δηλώσεις που αποκλείουν απομείωση του ελληνικού χρέους, τη στιγμή που γίνεται όλο και πιο σαφής η υπόδειξή της από διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ και το ΔΝΤ, αλλά και από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Μπορεί με την υπογραφή της συμφωνίας να δρομολογείται το σταδιακό άνοιγμα των τραπεζών, αλλά κανείς ποτέ δεν πίστεψε ότι μετά από αυτήν η κυβέρνηση θα αφεθεί ανεμπόδιστη να βαδίσει σε ομαλό και όχι υπονομευμένο έδαφος.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet