Η Ομόνοια 1948 πετυχαίνει ένα διαφορετικό ποδοσφαιρικό πρόταγμα«Είμαστε ένα νέο σωματείο, όμως με πολύ παλιές ρίζες, ένα σωματείο που το ίδρυσε η ανάγκη όσων έμειναν χωρίς ποδοσφαιρική στέγη, ένα σωματείο που η ποδοσφαιρική του ομάδα δεν θα έχει οπαδούς, αλλά οι οπαδοί θα έχουν ποδοσφαιρική ομάδα. Είμαστε το “Αθλητικό Λαϊκό Σωματείο ΟΜΟΝΟΙΑ 1948” και ερχόμαστε να ταράξουμε τα λιμνάζοντα νερά της κυπριακής κοινωνίας, γι’ αυτό πάμε να αναλύσουμε το ποιοι είμαστε». Με αυτά τα λόγια, πριν από δυο χρόνια, οι οπαδοί της Ομόνοιας Λευκωσίας αποφάσισαν να δημιουργήσουν τη δική τους ποδοσφαιρική ομάδα, καθώς διαφώνησαν με την μετατροπή της Ομόνοιας σε ανώνυμη ποδοσφαιρική εταιρεία. Και η «άλλη» Ομόνοια άρχισε την ποδοσφαιρικής της περιπέτεια από το αγροτικό πρωτάθλημα, την τελευταία κατηγορία του κόσμου όπως μου είχε πει ο Αλέκος Αλέκου, από τους πρωτεργάτες της Ομόνοιας 1948, με μοναδικό γνώμονα το ποδόσφαιρο για τους φιλάθλους, για την χαρά του παιχνιδιού.
Η πορεία ανόδου!Μέσα σε δυο χρόνια από το αγροτικό, ανέβηκε πρωταθλήτρια στην 4η, που ονομάζεται και επίλεκτη κατηγορία και φέτος θα αγωνιστεί στην Γ’ κατηγορία του κυπριακού ποδοσφαίρου.
Εκτός από την ποδοσφαιρική δράση, κάθε σαββατοκύριακο η Ομόνοια 1948 προχωρά σε μια πολύ μεγάλη κίνηση, καθώς θα αποκτήσει ιδιόκτητο γήπεδο και προπονητικό κέντρο. Πρωτοφανές για ερασιτεχνική ομάδα που στηρίζεται οικονομικά αποκλειστικά από τους φιλάθλους - μέλη της. Πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκε ότι οι προσπάθειες για να αποκτήσει η ομάδα τη δική της προπονητική στέγη έχουν καρποφορήσει. Αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του σωματείου: «...Έχει εξευρεθεί γήπεδο σε περιοχή της Λευκωσίας, το οποίο πληροί όλες τις προϋποθέσεις που είχαμε θέσει (αγωνιστικές και οικονομικές) για να προχωρήσουμε. Τα κεφάλαια που απαιτούνται για την αγορά του γηπέδου έχουν εξασφαλιστεί από φίλους και μέλη του σωματείου. Θα θέλαμε αυτή η ανακοίνωση να γινόταν μπροστά στα μέλη μας σε μια Γενική Συνέλευση, αλλά δυστυχώς η κατάσταση με τον κορονοϊό δεν μας άφηνε άλλα χρονικά περιθώρια. Ως διοικητικό συμβούλιο, μετά από αρκετή μελέτη, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε και να πραγματοποιήσουμε το σημαντικό αυτό σχέδιο. Έχει ήδη ετοιμαστεί ολοκληρωμένη παρουσίαση με όλες τις λεπτομέρειες και τις πτυχές του έργου, η οποία θα γίνει σε Γενική Συνέλευση, μόλις μας δοθεί η ευκαιρία και αρθούν τα περιοριστικά μέτρα. Θα γίνει πλήρης ενημέρωση για το ποσό της αγοράς του ποδοσφαιρικού γηπέδου, για το σχέδιο αποπληρωμής, για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το γήπεδο, για την επένδυση που πρέπει να γίνει φέτος, ούτως ώστε να γίνει λειτουργικό προπονητικό κέντρο, για τη δημιουργία από το σωματείο διαχειριστικού οργανισμού του γηπέδου και για τα σχέδια μας για το μέλλον. Από τις επόμενες μέρες όλες και όλοι να είστε έτοιμοι να σηκώσουμε τα μανίκια και να φτιάξουμε με τα δικά μας χέρια το Προπονητικό Κέντρο του Λαού. Στόχος μας είναι από τη φετινή χρονιά η 1η ομάδα και η νεοδημιουργηθείσα ομάδα των U19 να πραγματοποιήσουν το βασικό στάδιο της προετοιμασίας τους στο ιδιόκτητο Προπονητικό Κέντρο. Λίγο πριν τη συμπλήρωση 2 χρόνων ζωής του Αθλητικού Λαϊκού Σωματείου ΟΜΟΝΟΙΑ 1948 ερχόμαστε να δηλώσουμε με τον πιο βροντερό τρόπο ότι “ήρθαμε για να μείνουμε”. Τα παιδιά που βρίζατε, που χλευάζατε, που τόσο υποτιμητικά κοιτούσατε, δεν είναι από τα παιδιά που τα παρατούν, είναι από τα παιδιά που νικούν. Ο λαός που ακολουθεί αυτή την ιδέα, όσο και αν πληγώθηκε πριν 2 χρόνια, βρήκε τα πόδια του και σήμερα πάλι περήφανα μιλά για την ΟΜΟΝΟΙΑ του Λαού. Από το λαό για το λαό».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκταση 10.000 τ.μ. όπου θα στεγαστεί η Ομόνοια 1948, βρίσκεται στην περιοχή Εργάτες της Λευκωσίας και πρόκειται για πρώην γήπεδο της Star FC, μιας ακαδημίας ποδοσφαίρου. Η απόκτηση ιδιόκτητου γηπέδου και προπονητικού κέντρου θα δώσει τη δυνατότητα στην Ομόνοια 1948 να «ανασάνει» οικονομικά, καθώς θα σταματήσει να πληρώνει «ενοίκιο» σε γήπεδα άλλων ομάδων για να προπονείται.
Ενάντια στο «μοντέρνο» ποδόσφαιρο!Το πετυχημένο, εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων, εγχείρημα του Αθλητικού Λαϊκού Σωματείου Ομόνοια 1948 δείχνει έναν διαφορετικό δρόμο για το ποδόσφαιρο, αντίθετο στο λεγόμενο «μοντέρνο». Σε μια εποχή που το παγκόσμιο ποδόσφαιρο έχει μετατραπεί σε μια μεγάλη οικονομική διαδικασία, με δισεκατομμύρια να διακινούνται ανάμεσα στις ομάδες. Σε μια εποχή που Άραβες, Κινέζοι, Αμερικάνοι και Ρώσοι μεγιστάνες αγοράζουν μεγάλους ευρωπαϊκούς συλλόγους. Στην εποχή που ο φίλαθλος μετατρέπεται σε... τηλεθεατή και καταναλωτή. Σε μια τέτοια εποχή, η Ομόνοια 1948 αποδεικνύει ότι μπορεί να υπάρχει πετυχημένος, μη εμπορικός ποδοσφαιρικός σύλλογος.
Εξάλλου τα παιδιά της ομάδας στην ιδρυτική τους διακήρυξη είχαν τονίσει: «Είμαστε εμείς που δεν έχουμε κανένα πίσω μας, αλλά είμαστε έτοιμοι να τα βάλουμε με όλους και όπως τόσο όμορφα έγραψε ο Τάσος Λειβαδίτης: “Είμαστε εμείς που δεν έχουμε τίποτα και ερχόμαστε να πάρουμε τον κόσμο”».
Μ. Διόγος