Από πρόσφατα γενέθλιά του, με συντρόφους του από το ΚΚΕ Εσωτερικού και το Ρήγα στη Λάρισα.

Ενας από τους πιο αταλάντευτους και ανιδιοτελείς πατριώτες, αγωνιστές και υπερασπιστές των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ο Σωτήρης Κολλάτος, δεν ζει πια ανάμεσά μας. Πέθανε την περασμένη εβδομάδα σε ηλικία 88 ετών σε ιδιωτική κλινική της Λάρισας, όπου φιλοξενούταν το τελευταίο διάστημα, αφήνοντας πίσω του μια βαριά παρακαταθήκη θυσίας, αγώνων και προσφοράς για έναν καλύτερο, δικαιότερο και πιο ειρηνικό κόσμο.
Γεννήθηκε στον Πυργετό από βιοπαλαιστές γονείς και μαζί με τα έξι αδέρφια του (πέντε αγόρια και ένα κορίτσι) μπήκαν από νωρίς στο σκληρό αγώνα της επιβίωσης, ιδιαίτερα στην ταραγμένη προπολεμική εποχή, την Κατοχή, τον Εμφύλιο και τα πέτρινα χρόνια που ακολούθησαν. Από νωρίς οργανώθηκε στα «Αετόπουλα» και πρόσφερε με τις λιγοστές δυνάμεις του στον εθνικό - πατριωτικό αγώνα για την επιβίωση και το διώξιμο του κατακτητή. Ενα από τα αδέρφια του –ενταγμένος στον ΕΛΑΣ– έπεσε για «το δίκαιο και τη λευτεριά», άλλα τρία σκοτώθηκαν στον αδελφοκτόνο εμφύλιο, ενώ ο πατέρας τους έπεσε θύμα παρακρατικών της εποχής στη γενέτειρά τους, τον Πυργετό.
Το 1952 –όντας ενταγμένος στην ΕΔΑ– συνελήφθη μαζί με άλλους αγωνιστές με την κατηγορία της κατασκοπείας και φυλακίστηκε αρχικά στα Βούρλα και αργότερα στο Ιτζεδίν. Πέρασε από Στρατοδικείο και αθωώθηκε, ενώ ακολούθησε η στρατιωτική του θητεία αρχικά στην Μακρόνησο και αργότερα στην Νιγρίτα Σερρών, ως ημιονηγός.
Ενταγμένος στην ΕΔΑ, πήρε ενεργό μέρος σε όλους τους αγώνες της εποχής για ειρήνευση, κοινωνική δικαιοσύνη και υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Στη δικτατορία των συνταγματαρχών συνελήφθη και εξορίστηκε στη Γυάρο. Με τη διάσπαση του ΚΚΕ, το 1968, τάχθηκε ανεπιφύλακτα με την Ανανεωτική Πτέρυγα του Κομμουνιστικού Κινήματος και το ΚΚΕ Εσωτερικού, το οποίο υπηρέτησε σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, από θέσεις ευθύνης. Αργότερα εντάχθηκε στο Συνασπισμό και στη συνέχεια στη ΔΗΜΑΡ, διατηρώντας ως το τέλος, στενή προσωπική σχέση με τον Φ. Κουβέλη.
Εκλέχθηκε δύο φορές δημοτικός σύμβουλος Λάρισας, γραμματέας στο Σωματείο των Ελαιοχρωματιστών και θήτευσε για σύντομο χρονικό διάστημα πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.
Τα τελευταία χρόνια συμμετείχε ενεργά στη δημιουργία του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Λάρισας και βοήθησε ουσιαστικά στη διεύρυνση της επιρροής και του ρόλου του στη διάσωση της ιστορικής μνήμης, τόσο τοπικά όσο και ευρύτερα. Ως το τέλος της ζωής του διατηρούσε διαύγεια πνεύματος, άριστες σχέσεις με παλιούς και νεότερους συντρόφους του από το ΚΚΕ Εσωτερικού, και το Ρήγα και έχαιρε ευρύτερης εκτίμησης στη λαρισινή κοινωνία. Αφησε πίσω του τη σύζυγό του Μαίρη, τις δύο κόρες του με τις οικογένειές τους, εγγόνια και δισέγγονα.
Σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας ανέφερε: «Ο Σωτήρης Κολλάτος προερχόταν από μια οικογένεια που πλήρωσε σκληρό φόρο αίματος στη μάχη για τα ιδανικά της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και της Αριστεράς, καθώς σκοτώθηκαν γι’ αυτά τέσσερα αδέρφια και ο πατέρας του. Ο ίδιος υπήρξε ένας ανιδιοτελής αγωνιστής, διαδοχικά από το μετερίζι του παράνομου ΚΚΕ, της ΕΔΑ, του ΚΚΕ Εσωτερικού, του Συνασπισμού και της ΔΗΜΑΡ, πιστός στον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο του λαού του, μέχρι την τελευταία του πνοή. Παράλληλα, υπήρξε δημοτικός σύμβουλος Λάρισας, επί δημαρχίας Αγαμέμνονα Μπλάνα και Χριστόδουλου Καφφέ.»
Ο σύλλογος Φίλων του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Λάρισας, σε σχετική ανακοίνωσή τόνισε: «Με οδύνη πληροφορηθήκαμε το θάνατο του Αγωνιστή Σωτήρη Κολλάτου, ο οποίος πήρε ενεργά μέρος σε όλους τους αγώνες της εποχής του για ειρήνη, κοινωνικά δικαιώματα και δικαιώματα των εργαζομένων. Ο Σωτήρης Κολλάτος ακούμπησε - μαρτύρησε στο χώρο - κολαστήριο του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Λάρισας, μαζί με άλλους επώνυμους και ανώνυμους αγωνιστές και αγωνίστριες της Εθνικής Αντίστασης. Μετέπειτα πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Μουσείου σε αυτόν το χώρο με αποτέλεσμα να παίξει σημαντικό ρόλο στη διάσωση της τοπικής Ιστορίας. Το Δ.Σ. και οι φίλοι του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Λάρισας συλλυπούνται τούς οικείους του και του εύχονται καλό ταξίδι.» Συλλυπητήριο μήνυμα έστειλε και ο ΠΟΑΕΑ Λαρίσης.
Σχετικό ψήφισμα –με το οποίο εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένειά του– εξέδωσε και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαρισαίων, υπό τον δήμαρχο Απ. Καλογιάννη.

Μπάμπης Λαμπαδιάρης
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet