Με τον πρόσφατο νόμο Χατζηδάκη, επιτρέπονται οι ανεμογεννήτριες ακόμη και σε ζώνες κατοικίας

Στην Τήνο, το Κυκλαδίτικο νησί με την άγρια και απαράμιλλη ομορφιά, με την πλούσια ιστορία, τον αξιοθαύμαστο πολιτισμό και τις ξεχωριστές παραδόσεις, έχει γεννηθεί ένα ζωντανό - και με ξεκάθαρους στόχους - περιβαλλοντικό κίνημα. Δεν πρόκειται για ένα από τα συνήθη θαύματα. Πρόκειται για την καθολική συσπείρωση της τοπικής κοινωνίας, ολόκληρου του Δημοτικού Συμβουλίου, του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, των τοπικών οργανώσεων των κομμάτων, των πολιτιστικών, των περιβαλλοντικών, των επιστημονικών και των επαγγελματικών φορέων του νησιού, απέναντι στην προσπάθεια εγκατάστασης ανεμογεννητριών και των συμφερόντων που τις προωθούν.Οι Τηνιακοί μέσα από μακροχρόνιο, εξαντλητικό και γνήσιο δημοκρατικό διάλογο, έχουν μελετήσει το ενεργειακό ζήτημα. Υιοθετούν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) αλλά με τρόπο που αφενός να καλύπτει τις ανάγκες τους, αφετέρου να προστατεύει το περιβάλλον, τους φυσικούς πόρους και την τοπική οικονομία. Σε αυτή την προοπτική έχει χτιστεί μια ακλόνητη συμμαχία και με τις κοινωνίες της Πάρου, της Άνδρου και της Νάξου, καθώς μεγάλα οικονομικά συμφέροντα ετοιμάζονται από καιρό να «βάλουν πόδι» στην παραγωγή αιολικής ενέργειας, στήνοντας φαραωνικού τύπου εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών.
Ένα τέτοιο έργο, με γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες, επιχειρείται να υλοποιηθεί στην περιοχή Πράσσα της Τήνου, κοντά στα δυο πανέμορφα χωριά, Καρδιανή και Υστέρνια. Την Τετάρτη 20 Μαΐου, ισχυρή δύναμη των ΜΑΤ κατέφθασε στην Τήνο προκειμένου να καταστείλει τις αντιδράσεις των πολιτών απέναντι στις εργασίες εγκατάστασης του αιολικού πάρκου από την «Ενεργειακή Κυκλάδων ΕΠΕ». Η πρωτοφανής βία των αστυνομικών δυνάμεων και η σύλληψη δέκα διαδηλωτών, προκάλεσε την οργή και τη διαμαρτυρία των κατοίκων του νησιού. Η ένταση κορυφώθηκε την Πέμπτη 21 Μαΐου, όταν το Μονομελές Πρωτοδικείο της Σύρου απέρριψε την αίτηση προσωρινών ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε ο Δήμος Τήνου κατά του «επενδυτή» και των συνεργατών του, προκειμένου να ανασταλούν οι εργασίες. Ο Δήμος επικαλέστηκε καταπάτηση δημόσιας έκτασης κατά τη διάρκεια των εργασιών, παραθέτοντας μάλιστα και σχετικούς χάρτες.

Ευθύνες σε Χατζηδάκη – Χρυσοχοΐδη

Η έπαρχος Τήνου και πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, κ. Νατάσα Δεληγιάννη – Άσπρου, δήλωσε στην «Εποχή»: «Η πρωτοφανής βία και καταστολή απέναντι στις ειρηνικές αντιδράσεις των πολιτών της Τήνου, που διακρίνονται για την αγάπη τους στην τέχνη και τον πολιτισμό, θυμίζει ζοφερές εποχές. Ο κόσμος αγωνίζεται και νιώθει ότι δεν ακούγεται. Ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Κ. Χατζηδάκης δεν αποδέχτηκε την ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που αφορά στη χωροθέτηση των αιολικών πάρκων. Στην Τήνο υπάρχουν ζώνες χωροθέτησης κατοικίας, ξενοδοχείων και άλλων δραστηριοτήτων. Ωστόσο, με τον πρόσφατο νόμο Χατζηδάκη, επιτρέπονται οι ανεμογεννήτριες ακόμη και σε ζώνες κατοικίας. Τα αιολικά δεν αποτελούν τη μοναδική μορφή επένδυσης».
Ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Σιώτος από την πλευρά του, δήλωσε στην εφημερίδα μας: «Μηδενική ανοχή στις ανεμογεννήτριες. Είναι φενάκη, γιατί θα βιάσουν το λιτό και απέριττο Τηνιακό τοπίο. Θα πλήξουν ανεπανόρθωτα το περιβάλλον, τους υδροφόρους ορίζοντες, την οικονομία και, εν γένει, την τουριστική εικόνα του νησιού. Εάν η Ελλάδα θέλει να ακολουθήσει τα σκανδιναβικά πρότυπα, ας τοποθετήσουν τις ανεμογεννήτριες στη θάλασσα, όχι στα «χειροποίητα» νησιά μας. Θα αντισταθώ με κάθε τρόπο, νομικά και θεσμικά υπεύθυνο».Διακοπή των εργασιών τώρα

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος, σε δηλώσεις του τόνισε: «Για μια ακόμα φορά γινόμαστε μάρτυρες της απρόκλητης βίας και καταστολής των αστυνομικών δυνάμεων που συνέρρευσαν από γειτονικά νησιά εναντίον του Τηνιακού λαού. Οι δυνάμεις καταστολής του κ. Χρυσοχοΐδη δεν δίστασαν να επιτεθούν και να βιαιοπραγήσουν ακόμα και εναντίον ηλικιωμένων, ενώ προχώρησαν και σε συλλήψεις, με στόχο να τρομοκρατήσουν τη συνέχιση του αγώνα του λαού της Τήνου ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε σε τροπολογία που κατατέθηκε προ δύο εβδομάδων στη Βουλή για τη μη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα νησιά, μέχρι την έκδοση του νέου χωροταξικού για τις ΑΠΕ, αλλά απορρίφθηκε από την κυβέρνηση, και επισημαίνει: «Τώρα πλέον η κατάσταση έφτασε σε πλήρες αδιέξοδο. Η μόνη δημοκρατική διέξοδος και λύση δεν μπορεί παρά να είναι: η απομάκρυνση πάραυτα των αστυνομικών δυνάμεων από την Τήνο, η διακοπή των εργασιών του αιολικού σταθμού στα Πράσσα και η άμεση σύγκληση σύσκεψης όλων των ενδιαφερομένων μερών (υπουργείο, επαρχείο, Δήμος, επενδυτής) με συμμετοχή και των βουλευτών των Κυκλάδων. Είναι προφανές ότι ο αγώνας ενάντια στα μεγάλα αιολικά πάρκα συνεχίζεται!»
Ο κ. Νίκος Αλαβάνος, εκπροσωπώντας το ΚΚΕ στην κινητοποίηση των κατοίκων ενάντια στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου, κατήγγειλε την απρόκλητη και ωμή βία των αστυνομικών δυνάμεων, ζήτησε την αποχώρησή τους και την απελευθέρωση των πολιτών που συνελήφθησαν. Ζήτησε, επίσης, την άμεση διακοπή των εργασιών εγκατάστασης του αιολικού πάρκου κάνοντας λόγο για βαρύτατες ευθύνες της κυβέρνησης, η πολιτική της οποίας στηρίζει τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων στην Ενέργεια, μεταφέρει τα οικονομικά βάρη στο λαό και καταστρέφει το περιβάλλον.
Πολλοί πολίτες της Τήνου θεωρούν ότι η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή Πράσσα είναι προπομπός μεγάλης περιβαλλοντικής καταστροφής στο Αιγαίο, από μεγάλες επιχειρήσεις στο χώρο της ενέργειας. Δηλώνουν έτοιμοι και αποφασισμένοι να αποτρέψουν ένα τέτοιο έγκλημα. Θα βάλει το χέρι της και η Μεγαλόχαρη;

Μαρίνος Μουζακίτης
Πρόσφατα άρθρα ( Περιβάλλον )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet