Εν κρυπτώ προώθηση εν μέσω πανδημίας νέων φαραωνικών σχεδίων επέκτασης της ΦυλήςΤην περασμένη Τετάρτη 20 Μαΐου, με πρόσκληση του Δυτικού Μετώπου, συγκεντρωθήκαμε έξω από τα γραφεία του ΕΔΣΝΑ (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής) πολίτες, κινήματα και δημοτικά σχήματα που αγωνίζονται για ν’ αποτρέψουν την επέκταση της χωματερής στη Φυλή και να δοθεί οικολογική λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ήταν παρόντα εργατικά και άλλα μέλη της Λαϊκής Συσπείρωσης.
Στόχος της συνεδρίασης ήταν να ανοίξουν οι προσφορές για την επιλογή του αναδόχου της «Μελέτης Κατασκευής Έργων για την α΄ φάση αποκατάστασης της ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής και μεταβατικής διαχείρισης αποβλήτων». Η εν κρυπτώ προώθηση εν μέσω πανδημίας των νέων φαραωνικών σχεδίων επέκτασης της Φυλής, η οποία είναι πλήρως κορεσμένη και πρέπει να κλείσει, είναι ευθύνη του σημερινού περιφερειάρχη της Αττικής Γ. Πατούλη, ο οποίος βασίζεται στις αποφάσεις της προηγούμενης περιφερειακής αρχής με επικεφαλής την Ρ. Δούρου. Ο περιφερειάρχης απουσίαζε έχοντας αφήσει πάντως στο πόδι του εκπρόσωπό του και τις δυνάμεις καταστολής. Η είσοδος στο κτίριο εμποδιζόταν από αστυνομία ενώ μέσα ήταν συγκεντρωμένα τα ΜΑΤ.

Κινδυνεύει η υγεία των κατοίκων

Πρόκειται για πραξικοπηματική ενέργεια και αποφάσεις που υλοποιούν την εγκληματική σήμερα διαχείριση των απορριμμάτων, η οποία επιβαρύνει τραγικά την υγεία των κάτοικων της Δυτικής Αττικής, και παραπέμπει τη μόνη βιώσιμη λύση της ανακύκλωσης στις καλένδες.
Το Δυτικό Μέτωπο (συντονισμός φορέων και πολιτών) έχει καταθέσει αναλυτικά την εναλλακτική πρόταση για τη διαχείριση των απορριμμάτων πριν αρκετά χρόνια. Αν είχε ξεκινήσει θα είχε ήδη ολοκληρωθεί. Σήμερα σε συνθήκες κλιματικής αλλαγής, κορονοϊού και άλλων γενικευμένων επιδημιών καθίσταται αναπότρεπτη, τουλάχιστον για μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πολιτική δύναμη πολύ περισσότερο αν δηλώνει αριστερή. Απ’ αυτή την άποψη ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αναπροσαρμόσει την πολιτική του. Ήδη σημαντικά στελέχη του τοποθετούνται δημόσια και πολλά μέλη του αγωνίζονται στο κίνημα οικολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων.
Τα κοινωνικά κινήματα των κατοίκων της Δυτικής Αττικής, οικολογικές οργανώσεις, επιστημονικοί φορείς και Δήμοι που σέβονται την υγεία των δημοτών τους έχουν προειδοποιήσει έγκαιρα ότι η χωρητικότητα της Φυλής εξαντλείται. Συνειδητά η κατάσταση οδηγείται σε αδιέξοδο ώστε πραξικοπηματικά να πολλαπλασιαστούν οι εκεί εγκαταστάσεις, εξαιρετικά επικίνδυνες για την υγεία των κατοίκων της Δυτικής Αττικής (καρκινογενέσεις 33% στον πληθυσμό).

Συνοπτική υπενθύμιση της πρότασης

Η αποκεντρωμένη διαχείριση με έμφαση στην πρόληψη και την προδιαλογή των υλικών πρέπει να εφαρμοστεί τώρα. Τα βασικά χαρακτηριστικά της είναι:
- 1ο επίπεδο: διαλογή στην πηγή (κατοικία - επιχείρηση - υπηρεσίες - γειτονιά - Δήμος)
- 2ο επίπεδο: κομποστοποίηση - διαλογή - διαχωρισμός (Δήμος - ομάδα Δήμων)
- 3ο επίπεδο: ανάκτηση από υπολειμματικά σύμμεικτα - τελική διάθεση υπολείμματος
Η ακριβής χωροθέτηση μονάδων επεξεργασίας υπολειμματικών σύμμεικτων και Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), με δεδομένο τον κορεσμό από κάθε άποψη της Φυλής και της Δυτικής Αττικής, είναι αντικείμενο ευρύτερης συνεννόησης που θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη την ανάγκη μιας δίκαιης κατανομής.
Ο παραπάνω σχεδιασμός προϋποθέτει το δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος διαχείρισης, τη διασφάλιση του κοινωνικού ελέγχου και τη δυνατότητα αξιοποίησης της κοινωνικής συμμετοχής. Ασυμβίβαστες με τα παραπάνω θεωρούνται οι λογικές ανάθεσης έργων, από τους Δήμους και την Περιφέρεια, με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, δεδομένου ότι αφορούν συγκεντρωτική και αδιαφανή διαχείριση με κριτήριο τη μεγιστοποίηση του ιδιωτικού κέρδους και όχι την ικανοποίηση περιβαλλοντικών και κοινωνικών αναγκών.

Ελένη Πορτάλιου
Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet