Επιμέλεια: Λιάνα Μαλανδρενιώτη
lianam@otenet.gr

Νίκος Χουλιαράς, βαθύς γνώστης της τέχνης




Ο Νίκος Χουλιαράς υπήρξε πάνω απ’ όλα ποιητής της ζωής! Ζωγράφισε, έγραψε διηγήματα, στίχους, ποιήματα, τραγούδησε, ασχολήθηκε με τη ζωή και το βάθος των νοημάτων της, τόσο που ό,τι δικό του κι αν διαβάσεις ή δεις, θα διαπιστώσεις πως αφορά όλους μας, επειδή η παντός είδους φιλοσοφία είναι Ποίηση και αυτή σημαδεύει αποκλειστικά τον άνθρωπο και την πορεία του…
Έζησε εβδομηνταπέντε χρόνια ζωής, από τα οποία περίπου τα οχτώ τελευταία κατάκοιτος, εγκλωβισμένος σε έναν άλλον κόσμο, όχι σε εκείνον για τον οποίο ζωγράφιζε και κατέγραφε τις λεπτομέρειες της ψυχής του…
Τον γνώρισα για καλά μέσα στο κλίμα της δεκαετίας του ’60 (το 1968) όπου και συνδεθήκαμε συνεργαζόμενοι, εγώ στην κιθάρα, εκείνος στα πρώτα του βήματα ως ερμηνευτής-τραγουδιστής σε τραγούδια δικά του, με διασκευές κιθαριστικές πάνω σε ηπειρώτικα τραγούδια που δούλεψα εκείνη την εποχή, των μπουάτ της Πλάκας όπου και εμφανιζόμασταν. Υλικό που κατεγράφη σε δίσκους βινυλίου με την προτροπή του αείμνηστου και επίμονου Αλέξανδρου Πατσιφά (της εταιρείας Lyra). Σκωπτικός και χιουμορίστας ο Χουλιαράς, είχε πάντα ένα καινούργιο ανέκδοτο να πει στην παρέα. Στην κιθάρα έπαιζε τρεις-τέσσερις συγχορδίες, αρκετές όμως να στηρίξουν τη φαντασία του και να φτιάχνει μελωδίες τρυφερές, λυρικές, που ακουμπούσαν την ψυχή… (Θυμηθείτε οι παλαιότεροι: «Δεν είχε το νησί κατάρτια», «Το πέτρινο χαμόγελο», «Οι σαρανταπέντε» κ.λπ.). Μαζί του ενορχήστρωσα και διασκεύασα δυο δίσκους με ηπειρώτικα τραγούδια όπου τραγουδάει με το άψογο ύφος ενός τροβαδούρου. Μαζί εμφανιστήκαμε σε μπουάτ και βιώσαμε θετικές εμπειρίες σ’ εκείνη τη δημιουργική περίοδο, θεωρώ δε πως ο κύκλος τού Νέου Κύματος που ξεκίνησε δισκογραφικά το 1964, κλείνει με τη δισκογραφική παρουσία της Αρλέτας και του Νίκου Χουλιαρά, έως το 1969. Μετά από αυτή τη χρονολογία, η δημιουργικότητα για τραγούδια κατάλληλα, στο κλίμα της εποχής, παίρνει την κατιούσα, αφού το όλον της περιόδου μετά το ’70, αλλάζει άρδην τα χαρακτηριστικά των τραγουδιών, με κύριο γνώμονα την εμπορευματοποίηση του είδους και του κλίματος…
Πολλά μπορεί να αναφέρει κανείς τόσο για την προσωπικότητά του, όσο και για την προσωπική του τέχνη σε όλες τις μορφές. Πολλά από τα βιβλία του έγιναν μεταφέρθηκαν σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές σειρές με μεγάλες ακροαματικότητες και θεαματικότητες. Μαθαίνοντας κι εγώ για το τελευταίο ταξίδι του, στις 20 Ιούλη, θέλησα να τον αποχαιρετήσω για τελευταία φορά, αυτόν τον παλαιό φίλο και βαθύ γνώστη της τέχνης του και της πολυπραγμοσύνης του. Αυτές οι λιγοστές γραμμές ας είναι η δική μου κατάθεση μνήμης στον ποιητή της ζωής μας…

Νότης Μαυρουδής,
συνθέτης, κιθαριστής


Διαδώστε το !«Αγάπη ρε+κατεπείγον»


Οι Αγάπη ρε+ μία πρωτοβουλία αλληλεγγύης καλλιτεχνών που την αποτελούν οι: Σπύρος Γραμμένος, Φοίβος Δεληβοριάς, Στάθης Δρογώσης, Γεράσιμος Ευαγγελάτος Γιώργος Καραδήμος, Θέμης Καραμουρατίδης, Κωστής Μαραβέγιας, Νατάσσα Μποφίλιου, Μανώλης Φάμελλος, Μαριέττα Φαφούτη, και RadioSol μαζί με την Τεχνόπολη‬ του Δήμου Αθηναίων ενώνουν τις δυνάμεις τους και ενισχύουν την προσπάθεια του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) για την υποστήριξη των συμπολιτών μας, σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες.  Το ΚΥΑΔΑ στηρίζει καθημερινά 20.000 ανθρώπους στην Αθήνα με τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης και συσσίτια. Στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας Πολιτών του Δήμου Αθηναίων, στο παλιό Φρουραρχείο, κάθε εβδομάδα προστίθενται 150 νέοι δικαιούχοι. Σήμερα έχει εγγεγραμμένες περισσότερες από 8.000 οικογένειες και μοναχικούς ανθρώπους. Λόγω των εκτάκτων συνθηκών, οι ελλείψεις που έχει είναι ανησυχητικά μεγάλες. Μια συναυλία, λοιπόν, προς ενίσχυσή του, με μοναδικό αντίτιμο είδη πρώτης ανάγκης, φάνηκε ο καλύτερος τρόπος να ανταποκριθούμε στην πρόσκληση. Ελάτε έχοντας μαζί σας ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω είδη σε ποσότητα ανάλογη με τις δυνατότητές σας: α) Τρόφιμα: β) Φάρμακα γ) Είδη Υγιεινής
Την Τρίτη 28 Ιουλίου, στις 9μ.μ., στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι, 210 3475518, 210 3453548)

Ο Μ. Φραγκούλης στο Φεστιβάλ Αίγινας

Κλείνει τα 10 του χρόνια, ρίζωσε για τα καλά και έγινε αναπόσπαστο μέρος του Αιγινίτικου καλοκαιριού. Το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας δηλώνει και πάλι παρών, στους δύσκολους καιρούς, με αναλλοίωτο το στίγμα της προσφοράς και της υψηλής ποιότητας που το χαρακτηρίζει από το 2006, όταν με ορμή και ενθουσιασμό ξεκίνησε με πρωτοβουλία μιας μικρής συντροφιάς φίλων της Ντόρας Μπακοπούλου. Δέκα χρόνια μετά, έχουν οργανωθεί πάνω από 70 μουσικές βραδιές με περισσότερους από 350 ερμηνευτές, οι φίλοι πολλαπλασιάστηκαν και παραμένουν η βασική κινητήρια δύναμή του, έχοντας ιδρύσει και επισήμως τον Σύλλογο Φίλων του Φεστιβάλ. Το 10ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας σηκώνει αυλαία με τον Μάριο Φραγκούλη σε μία μεγάλη συναυλία που ονειρεύεται ταξίδια και πάθη ερωτικά. Πόσο απέχει η Αθήνα από το Μπουένος Άιρες; Μια ανάσα αν μετρήσουμε την απόσταση με μουσική, τέσσερα χορευτικά βήματα αν ακολουθήσουμε τους ρυθμούς του τάνγκο, ανάμεσα σε δύο γαλανούς ορίζοντες που αγκαλιάζουν θάλασσες και ωκεανούς και ενώνουν τη Μεσόγειο με το νότιο Ατλαντικό. Με τη φωνή και την ψυχή γεμάτες Αιγαιοπελαγίτικο γαλάζιο και νοσταλγία για ταξίδια μακρινά, ο Μάριος Φραγκούλης θα βρεθεί στην παραλία της Αύρας στην Αίγινα, με το φεγγάρι ολόγιομο και θα προσφέρει στο κοινό του μια μοναδική συναυλία στους ρυθμούς του τάνγκο, μια μοναδική βραδιά πάθους και μουσικής μέθεξης. Συνταξιδιώτες του το quinteto TANGartO, το μουσικό σύνολο που έχει ήδη βρει τη θέση του στο μουσικό χάρτη, μια θέση που την κρατάει είκοσι χρόνια τώρα, αποδίδοντας με γνήσιο αίσθημα τα αργεντίνικα tangos.  Το quinteto TANGartO αποτελούν οι μουσικοί: Λευτέρης Γρίβας, μπαντονεόν  Γιώργος Παναγιωτόπουλος, βιολί, Αριστείδης Χατζησταύρου, κιθάρα, Απόστολος Παπαπέτρος, κοντραμπάσο, Θωμάς Κοντογεώργης, πιάνο και ενορχηστρώσεις. Καλλιτεχνική επιμέλεια της βραδιάς καθώς και οι μεταφράσεις, οι αποδόσεις τραγουδιών στα ισπανικά και ελληνικά, τα κείμενα της παράστασης, η Αγαθή Δημητρούκα.
Το Σάββατο 1 Αυγούστου, στις 9μ.μ., στην εμβληματική, πλέον, Παραλία της Αύρας. Τιμές εισιτηρίων: 14 ευρώ γενική είσοδος, 12ευρώ προπώληση.


90 χρόνια Μίκης Θεοδωράκης

Μια εκδήλωση-αφιέρωμα θα σηματοδοτήσει τα 90 χρόνια του Μίκη Θεοδωρακη, στις 29 Ιουλίου. Κοσμαγάπητα τραγούδια του που σιγοψιθύρισαν χιλιάδες άνθρωποι απ’ άκρη σ’ άκρη της Ελλάδας αλλά και σε μακρινές γωνιές της υφηλίου θα τραγουδήσουν οι: Ελένη Βιτάλη, Ζαχαρίας Καρούνης και Μπέττυ Χαρλαύτη. Μαζί τους, η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης».
Το οικουμενικό μήνυμα της μουσικής τού πολυδιάστατου έλληνα δημιουργού, ο οποίος γεννήθηκε στη Χίο το 1925, παραμένει πάντοτε επίκαιρο και έχει γνήσια λαϊκό χαρακτήρα. Τα τραγούδια του Mίκη, που καθόρισαν τη σύγχρονη ελληνική κουλτούρα, αγγίζουν ταυτόχρονα, μέσα από τον πηγαίο ανθρωπισμό του δημιουργού τους, ευαίσθητες χορδές των λαών του κόσμου αφήνοντας ανεξίτηλο το σημάδι τους στη συλλογική μας συνείδηση.
Η αξία του Μ. Θεοδωράκη ως συνθέτη έχει αναγνωριστεί σε όλο τον κόσμο από κριτικούς αλλά και κυβερνήσεις ξένων χωρών, κυρίως, δε, από τον ίδιο τον ελληνικό λαό, ένα λαό που, μέσα από τη μουσική του σπουδαίου δημιουργού εξέφρασε τη χαρά και τη λύπη του, την απογοήτευση και το θυμό του, την εθνική του περηφάνια και κάποτε τoν εθνικό του μαρασμό. Θα ακουστούν τραγούδια που συντροφεύουν τις όμορφες αλλά και τις δύσκολες στιγμές της ζωής μας όλα αυτά τα χρόνια: «Όμορφη πόλη», «Φαίδρα», «Δρόμοι παλιοί», «Μαργαρίτα Μαγιοπούλα», «Στρώσε το στρώμα σου για δυο», «Χαρταετοί», αποσπάσματα από το Άξιον εστί κ.ά.
Την Τετάρτη 29 Ιουλίου, στις 9μ.μ., στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής. Προπώληση εισιτηρίων: 10 ευρώ, πώληση εισιτηρίων κατά την είσοδο: 12 ευρώ.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet