Επιμέλεια: Κατερίνα Αναστασίου
catana@freemail.gr

Σχετικές Κινήσεις, Julien Prévieux – Ευαγγελία Κρανιώτη


Τα αποτυπώματα της παράδοσης στη σύγχρονη τέχνη μέσα από τα έργα δύο σημαντικών νέων καλλιτεχνών, του γάλλου Julien Prévieux και της ελληνίδας Ευαγγελίας Κρανιώτη, ανιχνεύει η σχετική έκθεση, στο πλαίσιο του κεντρικού προγράμματος της 5ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, που διαρκεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Η συνομιλία των δύο καλλιτεχνών φέρνει στην επιφάνεια ζητήματα και προκλήσεις της σύγχρονης εποχής με αναφορές στην παράδοση της Μεσογείου, μέσα από μία ποικιλία παραδοσιακών τεχνικών και σύγχρονων εκφραστικών μέσων: Σχέδια, βίντεο, φωτογραφίες, εγκαταστάσεις, καθώς και πρωτότυπες κατασκευές.  Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν αναλάβει η ιστορικός τέχνης και διευθύντρια της Μπιενάλε, Κατερίνα Κοσκινά και η επιμελήτρια του ΚΜΣΤ, Άννα Μυκονιάτη. Ωράριο: Τρίτη έως Κυριακή 10π.μ. – 6μ.μ.
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, λιμάνι, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310589141)


Ανακαλύπτοντας
το Ηράκλειο Αττικής




Τριακόσιες ανέκδοτες, ασπρόμαυρες φωτογραφίες από οικογενειακά άλμπουμ, οι οποίες καλύπτουν χρονολογικά εκατό χρόνια ιστορίας και καθημερινής ζωής στο Ηράκλειο Αττικής, περιλαμβάνει φωτογραφική έκθεση που διαρκεί έως την 1η Σεπτεμβρίου. Στόχος της διοργάνωσης είναι να αναβιώσει την ατμόσφαιρα διαφορετικών εποχών και να διηγηθεί την ιδιαίτερη αλλά άγνωστη στους νέους κατοίκους της, ιστορία της πόλης. Ιστορία που είναι συνυφασμένη με την ίδρυση της Στρατιωτικής Αποικίας Ηράκλειον και επακόλουθα τη συνύπαρξη καθολικών και ορθοδόξων, με τη διέλευση του τραίνου (του περίφημου «θηρίου»), με τη λειτουργία λιγνιτωρυχείων, με τις φωτεινές και σκοτεινές σελίδες των κατοχικών χρόνων αλλά και με την ανάπτυξη της πόλης. Σ’ αυτή την έκθεση, έχει θέση η φωτογραφία–μαρτυρία, η ερασιτεχνική φωτογραφία αλλά και η φωτογραφία των ανώνυμων φωτογράφων του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα, όπως επίσης και των τοπικών επαγγελματιών φωτογράφων (όπως του Ευθύμιου Καυκά), οι οποίοι με την τέχνη τους, ενίοτε και ως «φωτορεπόρτερ», απαθανάτισαν πρόσωπα, γεγονότα και στιγμές, εισχωρώντας σε κάθε οικογενειακό φωτογραφικό άλμπουμ. Ωράριο: Τρίτη έως Παρασκευή 10π.μ. – 3μ.μ. και 6 – 9μ.μ., Σάββατο, Κυριακή 11π.μ. – 2μ.μ.
Πινακοθήκη Γρηγοριάδη (Μαρίνου Αντύπα 18, Ηράκλειο Αττικής – ΗΣΑΠ, τηλ.: 2102719744)


Διαλογισμοί στο Δράκο

Η κορεάτισσα καλλιτέχνης Sobin Park παρουσιάζει μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου την έκθεσή της, στην οποία είναι εμφανές το ενδιαφέρον που δείχνει εδώ και πολλά χρόνια για τη μορφή του δράκου και την αντίθεση που προκύπτει από την επαφή του με την απαλή επιδερμίδα μιας όμορφης γυναίκας. Στο πέρασμα των χρόνων, ωστόσο, η φόρμα της καλλιτέχνιδος έχει εμπλουτιστεί, καθώς τα ασπρόμαυρα σκίτσα της, τα οποία έφτιαχνε με μολύβι, σήμερα περιέχουν χρώμα, ενώ επίσης ενσωματώνει στα έργα της το υπόβαθρο του καμβά. Επιπλέον, εισάγει στην εικονοπλασία της το θέμα της πόλης, αντιπαραθέτοντας εικόνες της Σεούλ με άλλες από τη Νέα Υόρκη ή από φανταστικά τοπία. Όμως ο δράκος, εικονιζόμενος σε περιπτύξεις με μια γυναικεία φιγούρα, παραμένει το βασικό της μοτίβο, ένα μοτίβο το οποίο κατέχει κεντρική θέση στην τέχνη της Κορέας, τόπο καταγωγής της Park, αλλά και της Κίνας, όπου εκεί γεννήθηκε ο μύθος του δράκου. Την έκθεση έχει επιμεληθεί η Θάλεια Βραχοπούλου. Ωράριο: καθημερινά 10π.μ. – 1μ.μ. και 5 – 7μ.μ.
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης (Μεσολογγίου 32, Ρέθυμνο, Κρήτη, τηλ.: 2831052530)
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet