Μετά τη δολοφονία του Τζόρτζ Φλόιντ, το κίνημα Black Lives Matter θεριεύει

Ο Τραμπ απειλεί με σφαίρες, οι διαδηλώσεις συνεχίζονται, η οργή ξεχειλίζει



Ενα πλαστό εικοσαδόλαρο ήταν η αιτία να συλληφθεί ο Τζορτζ Φλόιντ, την περασμένη Δευτέρα, έξω από σούπερ μάρκετ της Μινεάπολις. Λίγα λεπτά μετά, πέθανε αβοήθητος στο κράσπεδο, από ασφυξία που του προκαλούσε ένας από τους αστυνομικούς που τον είχαν συλλάβει, πατώντας του το λαιμό με το γόνατό του. «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» έλεγε και ξαναέλεγε, με τον αστυνομικό Ντέρεκ Τσαβίν, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για τουλάχιστον 18 περιπτώσεις ρατσιστικής βίας αλλά παραμένει στο σώμα, να δίνει ακόμα μεγαλύτερη πίεση στο λαιμό του, φωνάζοντάς του ειρωνικά «Σήκω και μπες στο αυτοκίνητο». Η δολοφονία έχει καταγραφεί σε πολλά βίντεο, καθώς στις ΗΠΑ αυτός είναι ο μόνος τρόπος να αντιδράσει κανείς στην αστυνομική βία ή/και αυθαιρεσία. Διαφορετικά θα συλληφθεί και εκείνος, για παρακώλυση, και ενδέχεται να δεχτεί και εκείνος αστυνομική βία.
Η Αστυνομία αρχικά προσπάθησε να εμφανίσει τον 46χρονο Τζορτζ Φλόιντ ως κάποιον που «αντιστάθηκε», που ήταν «μεθυσμένος» και πέθανε από «άλλες ιατρικές αιτίες». Ωστόσο, βίντεο που ήρθαν στη δημοσιότητα δείχνουν πως ο Φλόιντ ήταν εξαρχής συνεργάσιμος με την αστυνομία. Έτσι, οι τέσσερις αστυνομικοί που ήταν παρόντες αποπέμφθηκαν από το Σώμα, όμως κανείς μέχρι τώρα δεν έχει συλληφθεί, ούτε του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για δολοφονία.

Η Μινεάπολις φλέγεται

Από την Δευτέρα το βράδυ, η Μινεάπολις φλέγεται, καθώς κατά χιλιάδες κατακλύζουν τους δρόμους φωνάζοντας «Δεν μπορώ να αναπνεύσω». Πρόκειται για την αναβίωση του κινήματος «Οι ζωές των μαύρων έχουν αξία» (Black Lives Matter), που καταγγέλλει τις ρατσιστικές δολοφονίες εις βάρος των αφροαμερικανών στις ΗΠΑ. Κατά τις διαδηλώσεις πολλά κτίρια έχουν καεί ολοσχερώς, ανάμεσά τους και το αστυνομικό μέγαρο. Η πολιτεία της Μινεσότα έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έχει κληθεί η Εθνοφρουρά, ύστερα και από παρότρυνση του προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος δε χαρακτήρισε τον δήμαρχο της Μινεάπολης Τζέικομπ Φρέι ως «αδύναμο ακροαριστερό» και τους διαδηλωτές ως «τραμπούκους» και απείλησε γράφοντας στο τουίτερ «όταν αρχίζουν οι λεηλασίες, αρχίζουν οι πυροβολισμοί»: «Δεν μπορώ να κάτσω παρατηρητής στα όσα συμβαίνουν σε μια σπουδαία αμερικάνικη πόλη, την Μινεάπολις. Παντελής έλλειψη ηγεσίας. Είτε ο αδύναμος ακροαριστερός δήμαρχος θα αναλάβει δράσει και θα θέσει την πόλη υπό τον έλεγχό του είτε θα στείλω την Εθνοφρουρά να κάνει τη δουλειά. Αυτοί οι τραμπούκοι δεν τιμούν τη μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ».
Παρά τη βίαιη καταστολή, το κίνημα θεριεύει και μεταφέρεται και σε άλλα αστικά κέντρα των ΗΠΑ. Ο κυβερνήτης της Μινεσότα σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τους διαδηλωτές δήλωσε «ήρθε η ώρα να ξαναφτιάξουμε την πόλη, το σύστημα δικαιοσύνης και τη σχέση μεταξύ των δυνάμεων επιβολής του νόμου και εκείνων που πρέπει να προστατεύονται». Η κλήτευση, ωστόσο, της Εθνοφρουράς από τον ίδιο κάθε άλλο παρά διάθεση διαλόγου δείχνει, όπως και η προσπάθεια φίμωσης του Τύπου, μετά και από τη σύλληψη συνεργείου του δικτύου CNN, από την αστυνομία της Μινεάπολις, γιατί δεν έκλεισαν την κάμερα και συνέχισαν να μεταδίδουν ζωντανά εικόνα.

Πανδημία και αστυνομική βία

Η δολοφονία του Φλόιντ γίνεται σε μια συγκυρία που πλήττεται από την πανδημία η κοινότητα των λατίνων και των αφροαμερικανών, καθώς οι περισσότεροι από τους 100.000 νεκρούς από τον κορονοϊό προέρχονται από τις κοινότητες των έγχρωμων. Συγκεκριμένα, παρότι οι αφροαμερικανοί αποτελούν το 13% του πληθυσμού των ΗΠΑ, η αναλογία τους στους νεκρούς από την πανδημία είναι τουλάχιστον 25%. Πολύ μεγάλη είναι και η αναλογία των αφροαμερικανών στις δολοφονίες αστυνομικών. Πέντε χιλιάδες αμερικανοί έχουν δολοφονηθεί από την αστυνομία από το 2015, με τους αφροαμερικανούς να έχουν τριπλάσιες πιθανότητες από τους λευκούς να πέσουν θύματα αστυνομικής βίας. Και η αστυνομική βία φαίνεται να έχει κάθε άλλο παρά μειούμενη τάση, όσα μέτρα αποτροπής και αν παίρνονται. Για παράδειγμα, από το 2015, το 95% των αστυνομικών τμημάτων έχει προμηθεύσει τους αστυνομικούς με κάμερες. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνες, το γεγονός αυτό φαίνεται πως δεν έχει επηρεάσει στο ελάχιστο τη συμπεριφορά της αστυνομίας.
Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται, με την ένταση αντί να εκτονώνεται να δυναμώνει. Η οργή έχει ξεχειλίσει.

Ιωάννα Δρόσου
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet