Το λοκντάουν φαίνεται πως διευκόλυνε και επιτάχυνε τις διεργασίες στο χώρο της ευρύτερης αριστεράς, οι οποίες είχαν ξεκινήσει από το Νοέμβριο του 2019. Το αποτέλεσμα είναι μια κοινή ανακοίνωση που συνυπογράφεται από εννέα πολιτικές οργανώσεις της «Ριζοσπαστικής και Ανυπότακτης Αριστεράς»: Λαϊκή Ενότητα (Αριστερό Ρεύμα, Αριστερή Αντικαπιταλιστική Συσπείρωση, ανένταχτοι/ες), Συντονισμός Κομμουνιστικών Δυνάμεων (Αναμέτρηση, Αριστερή Ανασύνθεση, Κίνηση Κομμουνιστών Εργατικός Αγώνας, Παρέμβαση, Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο, Σύλλογος Γ. Κορδάτος, ανένταχτοι/ες), ΔΕΑ καθώς και ανένταχτοι/ες του χώρου.

Με αυτή την ανακοίνωση γνωστοποιούν τη συναπόφασή τους για διάλογο, συνεργασία και κοινή δράση «για την υπεράσπιση των συμφερόντων του λαού και της νεολαίας στους καιρούς της πανδημίας και της συνεπακόλουθης οικονομικής κρίσης, που οι κυρίαρχες οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα επιδιώκουν να φορτώσουν τις συνέπειές τους στις δυνάμεις της εργασίας».
Με αφορμή την πανδημία, επισημαίνεται ότι «στον πυρήνα της ίδιας της πανδημίας είναι ο σύγχρονος καπιταλισμός και η κυρίαρχη μορφή διαχείρισής του, ο νεοφιλελευθερισμός, που παρέδωσαν το περιβάλλον και τα οικοσυστήματα της άγριας ζωής βορά στη ληστρική υπερεκμετάλλευση, ενώ παρήγαγαν τερατώδη πλούτο για τους λίγους, υποβάθμισαν τα δημόσια συστήματα υγείας και την επιστημονική έρευνα στον τομέα της υγείας».
Ως προς τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης στη χώρα μας, τονίζεται ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ρίχνοντας το βάρος κυρίως στην ατομική ευθύνη, αξιοποίησε την κρίση για βαθιά ταξική επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, δίχως την παραμικρή σύγκρουση με την ιδιωτική πρωτοβουλία, το χρέος, την ΕΕ και τις πολιτικές που διέλυσαν κάθε έννοια κοινωνικής πρόνοιας και δημόσιας υγείας».
Οι εννέα πολιτικές οργανώσεις της αριστεράς θεωρούν ότι «η επιλογή κυβέρνησης, κεφαλαίου και ιμπεριαλιστών στην Ελλάδα και διεθνώς είναι ειλημμένη, να μετακυλήσουν για άλλη μια φορά την κρίση στις πλάτες των εργαζομένων». Στο στόχαστρο και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος –σύμφωνα με την ανακοίνωση– «παρότι ασκεί κριτική σε πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής, αποσιωπά τις δικές του ευθύνες ως κυβέρνηση. Η πολιτική του και ως αντιπολίτευση είναι δέσμια της υποταγής του στην ολιγαρχία και στην ΕΕ».
Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης, δηλώνεται ότι «αρχίζοντας με τον σχεδιασμό βημάτων κοινής δράσης, θα προχωρήσουμε τολμηρά στην αναζήτηση των αναγκαίων απαντήσεων κινηματικά και πολιτικά για να αναμετρηθούμε με το καθήκον της ανατροπής της νέας αντιλαϊκής επίθεσης που έρχεται».

Άμεσες προτεραιότητες

Στο πλαίσιο αυτό εκφράζεται η απαίτηση για:
Μέτρα για την προστασία της υγείας από την πανδημία, με άμεση θωράκιση και υπεράσπιση της Δημόσιας Υγείας, δωρεάν παροχή των μέσων ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους/ες και τήρησης όλων των κανόνων υγιεινής στους χώρους εργασίας, ειδικά μέτρα περαιτέρω στήριξης για όλες τις πιο ασθενείς ομάδες του πληθυσμού, εκκένωση των Κέντρων «Υποδοχής» - Κράτησης και μεταφορά των προσφύγων σε δομές φιλοξενίας, αποσυμφόρηση των φυλακών και μέτρα προστασίας για κρατούμενους/ες.
Μέτρα προστασίας των ανέργων, των εργαζομένων και των μικρομεσαίων, με καταβολή επιδόματος ανεργίας σε όλους τους ανέργους και διαγραφή των χρεών τους. Με απαγόρευση των απολύσεων, της μείωσης μισθών και της τροποποίησης των εργασιακών σχέσεων σε βάρος των εργαζομένων. Με 751€ κατώτατο μισθό. Με κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και διατίμηση σε όλα τα μέσα υγειονομικής προστασίας ενάντια στην αισχροκέρδεια. Με διαγραφή χρεών, απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, αναστολή κάθε υποχρέωσης λαϊκών νοικοκυριών σε καταβολές λογαριασμών (ΔΕΚΟ, Τραπεζών κ.λπ.). Με την ενίσχυση των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών με διαγραφή - ρύθμιση των χρεών τους, ευνοϊκή δανειοδότηση, φορολογική ελάφρυνση. Με το πέρασμα στα χέρια του κράτους, χωρίς αποζημίωση με εργατικό έλεγχο, κάθε μεγάλης επιχείρησης που δεν λαμβάνει τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα και δεν αναλαμβάνει τις μισθολογικές της υποχρεώσεις.
Η χρηματοδότηση των παραπάνω μέτρων –σύμφωνα με την ανακοίνωση– μπορεί να προέλθει από «προοδευτική φορολογία, αύξηση και έκτακτη φορολογία στο μεγάλο κεφάλαιο. Άμεση παύση πληρωμών στο δημόσιο χρέος, ανυποχώρητο αγώνα για τη διαγραφή του. Εθνικοποίηση των τραπεζών και επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας με κοινωνικό έλεγχο. Πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων για φιλολαϊκά έργα με προστασία των εργαζομένων και του περιβάλλοντος. Δραστική περικοπή των δαπανών για εξοπλισμούς. Άμεση έξοδο από το Σύμφωνο Σταθερότητας για να ζήσει ο λαός, ρήξη και σύγκρουση με την ΕΕ και την Ευρωζώνη, στην κατεύθυνση εξόδου από τους μηχανισμούς αυτούς».

Η ΛΑΕ για την επανατοποθέτηση Στουρνάρα

Σε ξεχωριστή ανακοίνωσή της, η Λαϊκή Ενότητα αναφέρει ότι «είναι φυσικό επακόλουθο να τον προτείνουν και να τον ψηφίζουν όλα τα μνημονιακά κόμματα για ανανέωση της θητείας του στην Τράπεζα της Ελλάδας. Ο Γιάννης Στουρνάρας είναι ο εκλεκτός των δανειστών». Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται λόγος για αντιφατική συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος «ενώ τοποθετήθηκε αρνητικά και άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την επιλογή Στουρνάρα, τα στελέχη του τον ψήφισαν στο Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας».
Η Λαϊκή ενότητα, με νεότερη ανακοίνωση, καταδικάζει τις συνεχιζόμενες διώξεις κατά αγωνιστών ενάντια στους πλειστηριασμούς καθώς και μελών και στελεχών του κόμματος, μεταξύ των οποίων ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Στάθης Λεουτσάκος. «Οι διώξεις αυτές εντάσσονται στο επιχειρούμενο γενικότερο πλαίσιο καταστολής της αντίστασης, ενάντια στην αρπαγή της λαϊκής περιουσίας, καθώς η κυβέρνηση γνωρίζει ότι η πολιτική που εφαρμόζει θα προκαλέσει κοινωνική έκρηξη. Δεν θα της περάσει. Οι διώξεις δεν μας φοβίζουν. Το δικαίωμα στην στέγη είναι αδιαπραγμάτευτο», τονίζεται σχετικά.

Mαρίνος Μουζακίτης
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet