Του Χρήστου Μαντά

Η περίοδος στην οποία βρισκόμαστε είναι ιδιαίτερα απαιτητική για την Αριστερά και τις προοδευτικές δυνάμεις. Συνδυάζει ταυτόχρονες και πολυπαραγοντικές κρίσεις (υγειονομική, περιβαλλοντική , οικονομική, προσφυγική κλπ) που συγκροτούν μεταπολεμικά μια ιδιαίτερη συνθήκη. Ταυτόχρονα, η παγκοσμιοποίηση ιδιαίτερα υπό την ηγεσία του Τραμπ , έχει τεθεί σε μια διαφορετική τροχιά με επικίνδυνη εκτίναξη των ανταγωνισμών ΗΠΑ-Κίνας, ενώ ο πλανήτης «υποφέρει» και οι ανισότητες αυξάνονται ιλιγγιωδώς.
Αναζητούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις του μαζικού περάσματος στην ψηφιακή εποχή και στην τέταρτη βιομηχανική περίοδο και την εμπορευματοποιημένη πράσινη ανάπτυξη, από την πλευρά του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, με στόχο πάντα την αύξηση των κερδών και την συγκέντρωση του πλούτου σε λιγότερα χέρια.
Όλα τα παραπάνω συγκροτούν ψήγματα της μεγάλης εικόνας που οφείλουμε να τα κατανοούμε στην δυναμική της εξέλιξη και σε βάθος, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το ευρωπαϊκό πεδίο. Εδώ στην Ευρώπη δηλαδή, ίσως κάτι κινείται μετά το ισχυρό ράπισμα της πανδημίας και εν μέσω της πολυπλοκότητας διαφορετικών συμφερόντων και επιδιώξεων. Μάλιστα, έχουμε ήδη και την ανακοίνωση από την πλευρά της Κομισιόν για το πακέτο των 750 δισ. για το αναπτυξιακό ταμείο. Το προς ποια κατεύθυνση θα εξελιχθούν όλες αυτές οι διεργασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο μένει να φανεί καθώς υπάρχουν αρκετές ασάφειες και σφοδροί ανταγωνισμοί

Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τον τίτλο του άρθρου;

Ισχυρίζομαι ότι έχουν με την έννοια ότι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το σθένος της Αριστεράς και τη δυνατότητά της να νοηματοδοτήσει ξανά την ελπίδα στους ανθρώπους όπου γης και στη χώρα μας στις νέες συνθήκες, ώστε εν μέσω ή και μετά την πανδημία να υπάρξει ένα νέο ξεκίνημα για προοδευτικές λύσεις .
Υπάρχει η ευκαιρία και η δυνατότητα συγκρότησης πολιτικών και συμμαχιών, σε ευρωπαϊκό τουλάχιστον επίπεδο, που θα αντιμετωπίζουν σε προοδευτική αντικαπιταλιστική κατεύθυνση την πολλαπλή κρίση, που ζούμε και εξελίσσεται.
Το σθένος της Αριστεράς συγκροτείται, κατά τη γνώμη μου, από τις βασικές της αξίες, αλλά και τις μεγάλες και θαρραλέες επιλογές της στο ιστορικό γίγνεσθαι των τελευταίων αιώνων.
Σημαίνει αντοχή στις δύσκολες συνθήκες αλλά και πρωτοβουλίες, που επηρεάζουν την πορεία της ιστορίας και συνεπώς δημιουργούν μεγάλα γεγονότα, που αλλάζουν τη ζωή των ανθρώπων.
Tο σθένος της Αριστεράς συγκροτείται από τη σχέση της με τα κοινωνικά στρώματα που εκπροσωπεί και κυρίως την σχέση της με τον κόσμο της εργασίας. Το σθένος της Αριστεράς επίσης συγκροτείται και ανατροφοδοτείται από τους καθημερινούς αγώνες και τις αγωνίες των από κάτω, από την οργανική σχέση αυτού του κόσμου με την Αριστερά.
Σημαίνει μια Αριστερά που να μπορεί όχι μόνο να αφουγκράζεται τις ανάγκες της κοινωνίας, του κόσμου της εργασίας, των νέων ανθρώπων αλλά και τις νέες ανάγκες που αναφύονται από ό,τι συνιστά σύγχρονη εξέλιξη των κοινωνιών, αλλά και να παρεμβαίνει αποφασιστικά από το δρόμο και τα κινήματα μέχρι τη διακυβέρνηση και την ανάληψη ευθύνης.
Το σθένος της Αριστεράς συγκροτείται, ακόμη, πάνω στη σύγκρουση που εξελίσσεται στο προσφυγικό μεταναστευτικό ζήτημα, στις εθνικιστικές αναδιπλώσεις και στην εξελισσόμενη επίθεση στα δικαιώματα, με την εργαλειοποίηση της πανδημίας, ώστε να κερδίσουν θέσεις η ρατσιστική και εθνικιστική ιδεολογία.
Όμως το σθένος της Αριστεράς δεν είναι άπαξ και δια παντός δεδομένο. Οφείλει ιδιαίτερα τώρα σε μια δύσκολη και πρωτόγνωρη καμπή να εκδηλωθεί στο μέγιστο δυνατό επίπεδο και σε όλα τα πεδία.

Να ξαναβρούμε το νήμα

Με δεδομένο ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει ούτε βεβαίως η αβεβαιότητα που δημιουργεί, μπορούμε τώρα να συγκροτήσουμε ξανά την ελπίδα για το αύριο.
Για τα καθ’ ημάς για τον ΣΥΡΙΖΑ και την Προοδευτική Συμμαχία που δώσαμε δείγματα γραφής για το σθένος που διαθέτουμε σε κορυφαίες στιγμές, όπως την έξοδο από τα μνημόνια και τη συμφωνία των Πρεσπών, οφείλουμε να ξαναβρούμε το νήμα.
• Δεν αποδεχόμαστε η ολιγαρχία και η ελίτ να αλωνίζουν τις ζωές μας
• Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με ένα μέλλον για τους νέους ανθρώπους που συμπυκνώνεται στην μισή ζωή για μισή δουλειά
• Δεν μπορούμε να ανεχτούμε την καταπάτηση των δικαιωμάτων μας, την κοροϊδία και τον ευτελισμό
• Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με την αλαζονεία του κ. Μητσοτάκη και της νεοφιλελεύθερης ΝΔ, που νομίζει ότι έχει πάρει λευκή επιταγή να διαλύσει το περιβάλλον, να μας φέρει δεκαετίες πίσω στην παιδεία, να εξουθενώσει τους μικρομεσαίους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες.
• Δεν υποκύπτουμε στον ρατσισμό, τον εθνικισμό και την πατριδοκαπηλία.
Οι προτάσεις μας με το άμεσο πρόγραμμα «Μένουμε όρθιοι» είναι σίγουρα μια σημαντική βάση επανεκκίνησης. Η αξία ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους, ενός ισχυρού συστήματος Δημόσιας Υγείας, αποκτά νέα επικαιρότητα. Η ανάγκη για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης είναι επείγουσα.
Έχουμε μεγάλη εμπειρία διακυβέρνησης σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Διαθέτουμε σε ένα μεγάλο βαθμό μια συμπυκνωμένη αποτύπωση των αδυναμιών μας.

Αλλά ας μην έχουμε αυταπάτες

Έχουμε μπροστά μας πολύ σημαντική και δύσκολη δουλειά να κάνουμε για την κοινωνική μας γείωση. Έχουμε μπροστά μας πολύ σημαντική και δύσκολη δουλειά να κάνουμε για την παραγωγική ανασυγκρότηση στις νέες συνθήκες. Έχουμε μπροστά μας πολύ σημαντική και δύσκολη δουλειά να κάνουμε για τις αναγκαίες τομές στη συλλογική μας λειτουργία.
Και τέλος ας μην έχουμε αυταπάτες χρειάζεται να ανατρέψουμε στρατηγικά την κυριαρχία της Δεξιάς και του νεοφιλελευθερισμού. Δύσκολα αλλά και ελπιδοφόρα.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet