Της Μαρίας Βλαζάκη*

Μετά την απομάκρυνση, τον μήνα Μάρτιο, των δύο Γενικών Διευθυντριών Αρχαιοτήτων και Αναστήλωσης από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο με τροποποίηση του αρχαιολογικού νόμου χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τις διατάξεις του επιτελικού κράτους, ήρθε η στιγμή της απομάκρυνσης και για τον Βλάση Κουμούση, καθηγητή δομοστατικής στο ΕΜΠ, όλων δηλαδή των μελών που μειοψήφησαν σε σοβαρά θέματα προστασίας των αρχαιοτήτων και διατήρησης τους κατά χώραν (αρχαιότητες σταθμού Βενιζέλου, Δεσμώτες Φαλήρου). Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει σοκ στην αρχαιολογική κοινότητα.
Στις 25 Μαΐου ανακοινώθηκε η νέα σύνθεση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Στην πραγματικότητα, η υπουργός Πολιτισμού επανατοποθέτησε σχεδόν όλα τα μέλη που η ίδια είχε ήδη τοποθετήσει από τον Αύγουστο 2019 και εξής. Χωρίς, όμως, αιτιολογία και σε αντίθεση με τους άλλους, παλαιούς συνοδοιπόρους του στο ΚΑΣ, αφαιρέθηκε το όνομά του Βλάση Κουμούση από τη νέα σύνθεση του Συμβουλίου. Για τον επιστήμονα και άνθρωπο Κουμούση, μόνο καλά λόγια έχουν να πουν τα μέλη της επιστημονικής κοινότητας: για το κύρος, την επιστημονική γνώση του, την ειλικρίνεια, την ηρεμία, τη σύνεση, την αυτοκυριαρχία, το ήθος του. Άριστος επιστήμονας και άνθρωπος. Ποιος ο λόγος να απομακρυνθεί από το ΚΑΣ; Επειδή με το θάρρος της γνώμης του μειοψήφησε σε κρίσιμα θέματα που έφεραν ανατροπές;
Δεν έχει ασφαλώς συνειδητοποιήσει η νυν πολιτική ηγεσία ότι η ομοφωνία στα Συμβούλια και δη στα Ανώτατα, που σταθερά επικαλείται ο σημερινός Πρόεδρος του ΚΑΣ, δεν είναι απαραίτητα το ζητούμενο σε ένα επιστημονικό συμβούλιο. Ούτε σημαίνει ότι με την ομοφωνία, καταρρίπτεται οιαδήποτε προσφυγή στο ΣτΕ. Εξάλλου οι περισσότερες αποφάσεις του ΣτΕ λαμβάνονται κατά πλειοψηφία. Απεναντίας, μια μειοψηφία αναδεικνύει τον επιστημονικό χαρακτήρα του Οργάνου και κατοχυρώνει την αμεροληψία και τον πλουραλισμό. Το ΚΑΣ είναι το ανώτατο επιστημονικό συμβούλιο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και σε ένα τέτοιο συμβούλιο συναντώνται και συγκρούονται διαφορετικές απόψεις που συγκλίνουν σε μία γνωμοδότηση, η οποία λαμβάνεται είτε ομόφωνα είτε κατά πλειοψηφία. Η διατύπωση διαφορετικής άποψης είναι στοιχείο αναπόφευκτο στον ελεύθερο διάλογο, εκφράζει τη δημοκρατικότητα και καταξιώνει ένα συμβούλιο.
Η απομάκρυνση του Βλάση Κουμούση από το ΚΑΣ, που τόσο τιμούσε και αγαπούσε, είναι βέβαιο ότι δεν δυσφημεί τον ίδιο. Αντιθέτως, το γεγονός αυτό, φαίνεται ότι προκαλεί στενοχώρια και ανησυχία σε όσους συναδέλφους του συμπορεύτηκαν μαζί του όλα αυτά τα χρόνια στο Συμβούλιο και οι οποίοι, σε αντίθεση με αυτόν, παραμένουν ως αρεστοί.

* Aρχαιολόγος, τέως γενική γραμματέας υπουργείου Πολιτισμού.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet