Σχεδόν κάθε μέρα και ένα διαφορετικό “σχέδιο” εξαγγέλλεται από υπεύθυνα (;) κυβερνητικά χείλη. Το τελευταίο σχέδιο ορίζει για το δεύτερο 15ήμερο του Ιουνίου ότι: σε όσους έρχονται από “ασφαλείς” χώρες θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ, ενώ όσοι έρχονται από “ανασφαλείς” χώρες ή ανασφαλή αεροδρόμια θα υφίστανται ένα τεστ μετά την άφιξη τους. Αν είναι αρνητικό θα μπαίνουν σε καραντίνα 7 ημερών! Ενώ αν είναι θετικό σε καραντίνα 14 ημερών.

Εύλογα ερωτήματα

1ο ερώτημα: Γιατί να μπει στο αεροπλάνο ένας τουρίστας από αυτές τις χώρες, αφού την καραντίνα των 7 ημερών την έχει σίγουρη;
Από την 1η Ιουλίου το “σχέδιο” προβλέπει δειγματοληπτικούς ελέγχους ανεξαρτήτως χώρας/αεροδρομίου προέλευσης. Επιπλέον περιορισμοί για ορισμένες χώρες «θα ανακοινωθούν αργότερα», όπως είναι αόριστα είναι διατυπωμένο.
2ο ερώτημα: Γιατί το τεστ δεν γίνεται στη χώρα προέλευσης 48 ή 72 ώρες πριν την πτήση;
Έτσι ώστε όσοι βρεθούν θετικοί να μην ταξιδέψουν και να φροντίσουν για την υγεία τους.
Αυτό είχε εξαγγείλει στις 21 Απριλίου ο υπουργός τουρισμού κ. Θεοχάρης (Υγειονομικό διαβατήριο). Τι άλλαξε και το τεστ θα γίνεται στην Ελλάδα και με οικονομικό κόστος για το ελληνικό δημόσιο; Μήπως επειδή είχαν διαφορετική γνώμη οι μεγάλες αεροπορικές και τουριστικές εταιρίες; Να σημειωθεί ότι και το κόστος της καραντίνας (ξενοδοχείο κλπ) θα το αναλαμβάνει το ελληνικό Δημόσιο. Κάτι σαν καραντίνα-all inclusive με έξοδα των Ελλήνων πολιτών...
Αντίθετα η μικρή Κύπρος: “...απαιτεί, προκειμένου να επιτραπεί η επιβίβασή στα αεροπλάνα, προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου από πιστοποιημένο εργαστήριο με αρνητικό αποτέλεσμα εντός 72 ωρών πριν την αναχώρηση...” Μόνο οι κύπριοι πολίτες θα έχουν εναλλακτικά τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν το σχετικό έλεγχο κατά την άφιξη τους στην Κύπρο (με δικά τους έξοδα).
Συνοψίζοντας (για τις “ανασφαλείς” χώρες): Μέχρι τις 30/6 καραντίνα 7 ημερών αν βρεθείς αρνητικός! Και μετά τις 30/6 ...δειγματοληπτικά τεστ για όλους . Δηλ. αρχικά υπεραυστηρός -χωρίς νόημα- έλεγχος και από 1/7 ουσιαστικά κανένας έλεγχος.
Αυθόρμητο 3ο ερώτημα: Μας δουλεύουνε δειγματοληπτικά ή ... όλους μαζί;

Διακρίνονται τα ελληνικά νησιά σε επικίνδυνα και ακίνδυνα;

Ναι, για τον υπουργό τουρισμού κ. Θεοχάρη. Συγκεκριμένα αναφέρονται στο σχέδιο του: ως «χαμηλής επικινδυνότητας» η ηπειρωτική Ελλάδα, η Κρήτη και όσα νησιά απέχουν από την Αθήνα μέχρι δύο ώρες (π.χ. Εύβοια, νησιά Αργοσαρωνικού). «Μεσαίας επικινδυνότητας» είναι οι προορισμοί Σαντορίνη, Κάλυμνος, Νάξος, Πάρος, Κως, Ρόδος και Σύρος. «Υψηλής επικινδυνότητας» είναι όλοι οι υπόλοιποι νησιωτικοί προορισμοί είτε του Αιγαίου είτε του Ιονίου.
Ευτυχώς αντέδρασε πολύ έντονα ο δήμαρχος της ακριτικής Σύμης λέγοντας: «Αν είναι δυνατόν αυτά τα νησιά, που δεν είχαν ούτε ένα κρούσμα, να θεωρούνται προορισμοί υψηλού κινδύνου».
Αλλού -πχ στη Ζάκυνθο ο βουλευτής κ. Ακτύπης- αντέδρασαν με τοπικιστικά κριτήρια: “η Ζάκυνθος πρέπει να μπει στη ζώνη χαμηλής επικινδυνότητας”. Ευτυχώς όμως ακούστηκαν περισσότερο οι “φωνές” του δημάρχου Σύμης και έτσι απλώς καταργήθηκαν οι -ανόητες- “ζώνες επικινδυνότητας”. Μάλιστα, ο υφυπουργός κ. Κόνσολας κατάργησε και τον υπουργό του με τη φράση:
«Θα ήταν παραλογισμός αν το υπουργείο Τουρισμού προέβαινε σε κατάταξη των νησιών, σε επικίνδυνα και μη... Αυτοί που το ισχυρίζονται είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι και ανεπαρκείς». Όχι, ο κ.Θεοχάρης δεν παραιτήθηκε, όπως ίσως θα υπέθεταν μερικοί μετά από αυτό το άδειασμα. Αλλά ούτε ο Γ.Γ. τουρισμού κ.Λούλης παραιτήθηκε μετά το παρακάτω.

Είναι επικίνδυνο να περιμένεις στον μπουφέ των ελληνικών ξενοδοχείων;

Πριν λίγες μέρες ο Γ.Γ. του Υπουργείου Τουρισμού κ.Λούλης ενημέρωνε τους τηλεθεατές του ΤRT ότι, όπως πάντα, θα κάνει διακοπές στα ερημόνησα και «όχι σε ξενοδοχεία, να περιμένουμε ουρά στον μπουφέ και να κινδυνεύουμε».
Ασφαλώς είναι δικαίωμα του κ. Γ.Γ. να επιλέγει να πάει διακοπές στα ερημονήσια (πολύ ωραία παρεμπιπτόντως και αυτά), αλλά δεν χρειάζεται να διατυμπανίζει τους φόβους του για τα μπουφέ των ελληνικών καταλυμάτων. Κάπως ακατάλληλη δήλωση για Γ.Γ. Τουρισμού. Μας ακούνε και ...έξω ξέρετε.
Όσο για τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα και τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσσιος (υποψήφιος βουλευτής με τη Ν.Δ) δήλωσε : «Δύο ημέρες πριν από την εξαγγελθείσα ημερομηνία επαναλειτουργίας των ελληνικών ξενοδοχείων, τα υγειονομικά πρωτόκολλα αγνοούνται, στα εργασιακά οι ξενοδόχοι είμαστε χαμένοι στη μετάφραση και ως προς το σοβαρό ζήτημα της ρευστότητας τα μέλη μας ψάχνουν ακόμα να βρουν τα εκατομμύρια που δανείζουν οι τράπεζες».
Οι δε εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία ζουν μέσα στην ανασφάλεια και τα ερωτήματα: Αν θα εργαστούν, πόσο θα εργαστούν, κάτω από ποια -σκληρά- ωράρια και με τι αμοιβές.
Ζούμε στη χώρα του “βλέποντας και κάνοντας”.  Γιατί να εξαιρεθεί ο τουρισμός και η κυβέρνηση της Ν.Δ. από αυτό τον γενικό κανόνα;
 
Θανάσης Καραΐσκος,
εκπαιδευτικός 2ου Λυκείου

ΥΓ: Επί του πιεστηρίου: Μετά τις διαμαρτυρίες της Ιταλίας γιατί η χώρα τοποθετήθηκε από την Ελλάδα στις “ανασφαλείς” χώρες θα διακινδυνεύσουμε την πρόβλεψη οτι η κυβέρνηση θα μεταθέσει την Ιταλία στις “ασφαλείς” χώρες ή θα καταργήσει τον σχετικό διαχωρισμό. Και έτσι με ένα μαγικό τρόπο όλες οι χώρες θα μετατραπούν σε “ασφαλείς”. Από τώρα και όχι από την 1η Ιουλίου, όπως ήταν ο ...σχεδιασμός.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet