Οι εργάτες γης ενάντια στην εκμετάλλευση και τις διακρίσεις



Ο αφροαμερικανός σκηνοθέτης Σπάικ Λι, με την αφορμή των διαδηλώσεων στις ΗΠΑ για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, τόνισε ότι «πριν από τον κορονοϊό, υπήρχε η πανδημία του ρατσισμού, που εξακολουθεί να υπάρχει». Όχι μόνο εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, γιγαντώνεται. Ποιος δεν θυμάται το κυνήγι του φτωχού μετανάστη, τα «ματωμένα πορτοκάλια του Ροζάρνο», τις άθλιες συνθήκες ζωής σε αυτοσχέδιες καλύβες και σκηνές των εργατών γης, μεταναστών σχεδόν στο σύνολό τους, ανθρώπων που βιώνουν μια νέα δουλεία στα χωράφια της Ιταλίας;
Είναι άνθρωποι που δουλεύουν κυριολεκτικά για ψίχουλα, χωρίς κανόνες υγιεινής, χωρίς προστασία, με τον επιστάτη να τους φέρεται απάνθρωπα και με τον εργοδότη να εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς δεν έχουν άδεια παραμονής, είναι «μετανάστες χωρίς χαρτιά».
Συχνά οι καταυλισμοί τους παίρνουν φωτιά, όπως συνέβη στις 29 Μαρτίου στο Μπόργκο Μετζανόνε, κοντά στη Φότζια (Απουλία), όπου κάηκαν ολοσχερώς τριάντα καλύβες και οι άνθρωποι που τις κατοικούσαν έμειναν στο έλεος της κακοκαιρίας, στο ύπαιθρο.
Στις 2 Ιουνίου, η Ιταλία γιορτάζει την «ημέρα της Δημοκρατίας». Αυτή την ημέρα, όμως, πριν 2 χρόνια, δολοφονήθηκε στην Καλαβρία με μια σφαίρα στο κεφάλι ο Σουμάιλα Σάκο, εργάτης συνδικαλιστής από το Μάλι, ενώ μάζευε σίδερα από ένα εγκαταλειμμένο εργοστάσιο. Φίλος του Σάκο ήταν ο εργάτης συνδικαλιστής Αμπουμπακάρ Σουμαχόρο, με καταγωγή από την Ακτή Ελεφαντοστού, αλλά με ιταλική υπηκοότητα, στην πρώτη γραμμή στον αγώνα των εργατών γης ενάντια στην εκμετάλλευση και τις διακρίσεις.

Δυνατότητα νομιμοποίησης, μέσα από ένα πολύ στενό παράθυρο

Με το διάταγμα για την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά τον κορονοϊό η κυβέρνηση αποφάσισε να νομιμοποιήσει περίπου 300.000 «αόρατους» εργαζομένους, αλλά σύμφωνα με το Ismu (Ίδρυμα μελέτης των μεταναστευτικών φαινομένων) θα απομείνουν ουσιαστικά άλλοι τόσοι χωρίς τη δυνατότητα να αποκτήσουν άδεια παραμονής.
Το διάταγμα προβλέπει ότι οι εργοδότες θα μπορούν να νομιμοποιήσουν τους εργαζομένους πληρώνοντας 500 ευρώ για κάθε εργαζόμενο ή ότι ο αλλοδαπός πολίτης του οποίου έχει λήξει η άδεια παραμονής από την 31η Οκτωβρίου 2019 θα μπορεί να αιτηθεί μια άδεια παραμονής έξι μηνών, καταβάλλοντας 130 ευρώ. Αν, αφού περάσουν οι έξι μήνες, ο πολίτης αποδείξει ότι έχει μια σύμβαση μισθωτής εργασίας, η άδεια παραμονής του θα μετατραπεί σε άδεια παραμονής λόγω εργασίας.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του συνδικάτου βάσης USB, το διάταγμα έδωσε «μια δυνατότητα νομιμοποίησης, μέσα από ένα πολύ στενό παράθυρο γεμάτο με εμπόδια και αυστηρές προϋποθέσεις, απλά και μόνο λόγω χρησιμότητας στην αγορά, χωρίς να εγγυάται το δικαίωμα στη ζωή».
Γι’ αυτό το συνδικάτο κήρυξε απεργία των εργατών γης για την 21η Μάη, καλώντας τους καταναλωτές να μην αγοράσουν φρούτα και λαχανικά εκείνη την ημέρα.

Μαζική διαδήλωση

Το Κίνημα της Σαρδέλας συμμετείχε στην απεργία, ζητώντας από τους καταναλωτές να μην αγοράσουν φρούτα και λαχανικά την ημέρα της απεργίας, δηλώνοντας ότι «κανείς δεν θα έπρεπε να εξαιρείται από τη νομιμοποίηση, που είναι αναγκαία για την προστασία της υγείας, της ασφάλειας και των δικαιωμάτων των 600 χιλιάδων μεταναστών που ζουν και εργάζονται με μαύρη εργασία στη χώρα». Όπως λέει το Κίνημα, «αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί μέχρι τις 800 χιλιάδες, καθώς θα συνεχίζουν να παράγουν αποτελέσματα τα διατάγματα ασφαλείας της εποχής Σαλβίνι (όπως η κατάργηση της ανθρωπιστικής προστασίας)».
Επίσης, η νομιμοποίηση δεν αγγίζει το ζήτημα της εκμετάλλευσης των εργατών στα χωράφια, τις συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονται, όπως την περίπτωση του εργάτη που έχει κανονική σύμβαση εργασίας, αλλά είναι αντικείμενο άγριας εκμετάλλευσης.
Με μια μεγάλη διαδήλωση στη Φότζια, οι εργάτες γης απαίτησαν να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά τους, ενάντια στην εκμετάλλευση και στην απουσία κάθε προστασίας.
Ο συνδικαλιστής Αμπουμπακάρ Σουμαχόρο τόνισε ότι «αυτό που λείπει είναι ο σεβασμός απέναντι στους εργάτες γης, ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματος και την προέλευσή τους. Σήμερα απεργούμε, τολμήσαμε να απεργήσουμε για να έρθουμε αντιμέτωποι με την πολιτική του απάνθρωπου κυνισμού, για να έρθουμε αντιμέτωποι με εκβιασμούς, αυθαιρεσίες και για να αποδείξουμε ότι στα χωράφια σαπίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Αυτή είναι μόνο η αρχή».
Μαζί με το ρατσισμό που φουντώνει, αυξάνεται και η αντεπίθεση των κολασμένων της γης, καθώς και οι ελπίδες ότι μια μέρα ο ιός του ρατσισμού θα νικηθεί. Προς το παρόν, φαίνεται να λαμβάνει ένα γερό πλήγμα.

Τόνια Τσίτσοβιτς
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet