Η στοχοποίηση ούγγρου γελοιογράφου έγινε το όχημα για τη διενέργεια ηλεκτρονικού δημοψηφίσματος μέσω κυβερνητικής πλατφόρμας με θέμα «Πρέπει να σταματήσουμε τα αριστερά Μέσα Ενημέρωσης να προσβάλλουν τους Χριστιανούς»Της Ιωάννας Κλεφτόγιαννη

«Απειλούν τη ζωή σας! Φοβάστε;», «Δεν φοβάμαι, απλά ανησυχώ», μου εξομολογείται, απολύτως ψύχραιμος, ο γνωστός ούγγρος γελοιογράφος, που, εν μια νυκτί, βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα. Το σκληρά σατιρικό σκίτσο του, με πρωταγωνίστρια την ουγγαρέζα κυβερνητική συντονίστρια για την πανδημία covid 19 Cecília Muller, δίπλα στον εσταυρωμένο Ιησού, δέχθηκε όχι μόνο τα κυβερνητικά πυρά. Ξαφνικά ο Pápai βρέθηκε αντιμέτωπος και με απειλές κατά της ζωής του. “Αυτή η μάχη μπορεί να κερδηθεί, ακόμη κι αν δικαστώ τελικά”, προσθέτει, “αλλά η εξουσία επιστρέφει ισχυρότερη στο πεδίο της μάχης μετά από κάθε υποχώρηση”.

Η ορμπανική εξουσία δεν δέχεται κριτική

Κάτι γνωρίζει, ιδίως όταν πρόκειται για την παράλογη, αυταρχική ορμπανική εξουσία, που, με νέο άλλοθι τον κορονοϊό, υφάρπαξε ξανά έκτακτες εξουσίες, προσκρούοντας τόσο στο διεθνές όσο και στο ευρωπαϊκό Δίκαιο, παρότι ήδη από το ’18 είχε πετύχει με τις αντιδημοκρατικές, απολυταρχικές, σταθερά αντισυνταγματικές μεταρρυθμίσεις της να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο των Ανεξάρτητων Αρχών, του ουγγρικου ΕΣΡ, του Συμβούλιου της Επικρατείας, του Ανώτατου Δικαστηρίου και του Λογιστηρίου του κράτους. Όλα αυτά ενώπιον νωθρών κι απρόθυμων Ευρωπαίων, οι οποίοι μέχρι και σήμερα δεν έχουν προβεί στις αναμενόμενες κυρώσεις (στο μεταξύ, να θυμίσουμε την επ’ αόριστον κατάσταση εκτάκτου ανάγκης “για τη μαζική μετανάστευση” που έχει επιβληθεί με φασιστικής κοπής αντιμεταναστευτικά μέτρα ήδη απ’ το 2016, παρότι στη χώρα δεν υπάρχουν πρόσφυγες ούτε για δείγμα!).
Ένας μήνας κύλησε, από τις 28 Απριλίου, οπότε δημοσιεύτηκε στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Nepszava το επίμαχο σκίτσο με τον θηλυκό Τσιόδρα της Ουγγαρίας. Σήμερα ο Pápai φιλοτεχνεί κάτι που δεν θα φανταζόταν ποτέ του: σκίτσα για το φόνο του George Floyd, τα οποία, την ώρα που καίγονται οι ΗΠΑ, μας προωθεί μέσω gmail. Κι όμως. Ακόμα και την ώρα που γράφονται αυτές οι λέξεις, δέχεται απειλές κατά της ζωής του για το μοιραίο σκίτσο που εμφανίζει τη σκληροτράχηλη Muller να ενημερώνει τους πολίτες της Ουγγαρίας ότι για τον Εσταυρωμένο και για την κατάστασή του έφταιξαν τα «υποκείμενα νοσήματα». Η Cecília Muller και το κυβερνητικό ιατρικό συμβούλιο, βάσει σοβαρότατων καταγγελιών «μαγειρεύουν» συστηματικά τους αριθμούς των νεκρών της πανδημίας, καθώς αναφέρουν επανειλημμένως ότι όσοι έχουν πεθάνει από κοροναϊό το οφείλουν στις χρόνιες ασθένειές τους. Υπήρξαν και καταγγελίες από συγγενείς θυμάτων πως, παρότι εμφανίστηκαν δημοσίως με υποκείμενα νοσήματα, δεν είχαν κανένα. Είναι σύνηθες η Muller να επικρίνεται από πολιτικούς της αντιπολίτευσης ότι στην ημερήσια ενημέρωση παρουσιάζει ελλιπείς και παραπλανητικές πληροφορίες, όπως συνέβη πρόσφατα με αυτές που αφορούσαν στις αμφιλεγόμενες μεθόδους καθαρισμού των νοσοκομειακών κλινών.

Ακραία στοχοποίηση

Το σκίτσο του Pápai, σαν να πατήθηκε στην κυριολεξία ένα κουμπί, αφύπνισε τα πιο ακραία μισαλλόδοξα και συντηρητικά αντανακλαστικά της ούγγρικης κοινωνίας, με την απροκάλυπτη υποκίνηση της ίδιας της κυβέρνησης. Οι επίσημοι εκπρόσωποι του ακροδεξιού χριστιανοδημοκρατικού κόμματος των πολιτών KDNP δήλωσαν ότι θα μηνύσουν τον σκιτσογράφο και την εφημερίδα του, με το επιχείρημα ότι η γελοιογραφία του “είναι βλάσφημη” και “λειτουργεί διχαστικά”, σε αυτές τις “δύσκολες στιγμές”, όπου η “συνοχή και η ενότητα του έθνους είναι εξαιρετικά σημαντικές”, αποτελώντας “κομμουνιστικό κατάλοιπο” και προσβάλλοντας το σύμβολο της θρησκευτικής πίστης και τους εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας. “Το ότι “κοροϊδεύει τα πάθη του Χριστού δεν είναι μόνο επώδυνο και εξωφρενικό για τους Χριστιανούς πιστούς, αλλά και προσβλητικό για όλους τους λογικούς συμπατριώτες μας”, συνόψιζαν.
Μήνυση μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει ο Pápai. “Δεν ξέρω τι θα κάνουν. Ή αν την έχουν ήδη υποβάλλει τα μέλη του κυβερνητικού χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και η εκπρόσωπος του ακροδεξιού κόμματος που με έχουν απειλήσει, και απλώς δεν τις έχω ακόμα παραλάβει. Ξέρω, όμως, ότι αν οδηγηθώ στα δικαστήρια, θα απαλλαχθώ”, μας λέει με βεβαιότητα ο γελοιογράφος. “Εξάλλου, το σκίτσο μου δεν είχε ως στόχο τον Ιησού και τους πιστούς, αλλά αποκλειστικά την Muller. Δεν νομίζω ότι θα μπορούσε ποτέ να συμβεί στην Ουγγαρία αυτό που έγινε με τον συνάδελφό μου Gerhard Haderer στην Ελλάδα, για το κόμικ του η «Ζωή του Ιησού»”, μας “καρφώνει” ο συνομιλητής μας.
H Ελλάδα είναι πράγματι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα, στην οποία η Δικαιοσύνη καταδίκασε τον αυστριακό δημιουργό, ερήμην του, σε έξι μηνών φυλάκιση, καθώς το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών έκρινε, το 2003, ότι το βιβλίο του «συνιστά δημόσια και κακόβουλη εξύβριση της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας». Ακόμα και ο ούγγρος εισαγγελέας είχε βρει αθώο τότε τον Haderer.
Στην υπόθεση, πάντως, Pápai, το επίμαχο σκίτσο όχι μόνο πυροδότησε ένα πρωτοφανές κυνήγι μαγισσών στα ουγγρικά social media, και αναδείχθηκε σε πρώτο θέμα στη δημόσια σφαίρα, αλλά –κι αυτό είναι το πιο ανησυχητικό- έγινε και το όχημα για τη διενέργεια petition, μέσω του εξειδικευμένου κυβερνητικού κόμβου Vasárnap.hu, με καθαρά πολωτική πολιτική στόχευση και θέμα “Πρέπει να σταματήσουμε τα αριστερά Μέσα Ενημέρωσης να προσβάλλουν τους Χριστιανούς « .
“Δεν υπήρχε καμία διαφορά μεταξύ των δηλώσεων της ίδιας της κυβέρνησης και των φανατικών που την ακολουθούν σε αυτό τον κόμβο. Είναι αποκαλυπτικό”, μας σχολιάζει ο ούγγρος γελοιογράφος, που πάντως δεν θύμωσε ούτε όταν φιλοκυβερνητικά έντυπα, σάιτ και ραδιοφωνικοί σταθμοί έφτασαν στο σημείο να δημοσιοποιούν τη διεύθυνση της κατοικίας του. “Δεν φοβάμαι”, επιμένει ο συνομιλητής μας. Κάτι που μόλις ξέσπασε η κρίση βροντοφώναξε και μέσα από το προσωπικό του ιστολόγιο, επιτιθέμενος στα κυβερνητικά Μέσα, που προπαγανδίζουν υπέρ των χειρισμών της Muller, χαρακτηρίζοντάς τα «οξύμωρο σχήμα”.

 

 

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟ ΣΚΙΤΣΟΓΡΑΦΟ, GABOR PAPAI

Υπάρχει ανεπίσημη πίεση να κλείσουμε τα στόματά μαςΕίστε, κύριε Pápai , ο πρώτος σκιτσογράφος που δέχεστε τέτοιας μορφής επιθέσεις, με απειλές κατά της ζωής σας, ή πρόκειται για “κανονικότητα” στην Ουγγαρία του Όρμπαν;
Όχι, δεν είμαι ο πρώτος. Και αυτή η επίθεση δεν είναι η πρώτη στο μέσο που σκιτσάρω κάθε μέρα, περισσότερα από 30 χρόνια. Αλλά οι προηγούμενες επιθέσεις στα σκίτσα μου εκτονώθηκαν, χωρίς μαζικές αντιδράσεις. Δεν γνωρίζω κάποιο, οποιοδήποτε αστυνομικό μέτρο εναντίον γελοιογραφιών, παρά μόνο εναντίον προσωπικών δημοσιεύσεων στο Facebook .
 Έχει συμβεί να διωχθούν άνθρωποι για αναρτήσεις τους στο facebook;
Ναι, υπήρξαν ήδη τέτοια περιστατικά.

Υπάρχει, ανεπίσημα, λογοκρισία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στη χώρα; Είναι γνωστό ότι υπάρχει τεράστια ανισορροπία, καθώς η συντριπτική πλειονότητά τους είναι απροκάλυπτα φιλοκυβερνητική.
Ασφαλώς, υπάρχει μια ανεπίσημη πίεση να κλείσουμε τα στόματά μας, όπως υποδηλώνει και το petition που ξεκίνησε εναντίον τελικά όλων των αριστερών Μέσων από την κυβερνητική πλατφόρμα.

Είστε αποφασισμένος να συνεχίσετε να ασκείτε κριτική κατά της κυβέρνησης, με τον τρόπο που το κάνατε μέχρι σήμερα ή αναγκαστικά θα μπει ένας φραγμός;
Ασφαλώς και θα συνεχίσω. Από την ώρα που συνέβη το περιστατικό, εδώ και έναν και πλέον μήνα συνεχίζω στους ίδιους ρυθμούς, τόνους και με το ίδιο ύφος. Και αυτό σκοπεύω να συνεχίσω να κάνω.

Η εφημερίδα σας σάς στηρίζει;
Είναι η τελευταία αντιπολιτευτική που έχει απομείνει στη χώρα και με στηρίζει απόλυτα.
Δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα στον τρόπο που εργάζεστε εν μέσω τόσων απειλών;
Το μόνο πράγμα που άλλαξε είναι η πραγματικά αξιοπρόσεκτη, διότι είναι όντως πολύ μεγαλύτερη από ποτέ, προβολή της δουλειάς μου. Αυτό είναι πολύ καλό.

Αναμένεται η ετυμηγορία των ευρωπαϊκών Αρχών από την ουγγρική δικαιοσύνη. Ποιος θα έχει τον τελικό λόγο σε περίπτωση σύγκρουσης αρμοδιοτήτων μεταξύ Ε.Ε. και του κράτους-μέλους;
Δεν γνωρίζω.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet