Μπορεί η φράση “καυτός Αύγουστος” να ακούγεται κλισέ, αλλά αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα του ΣΥΡΙΖΑ για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Οι δύο ψηφοφορίες για τα προαπαιτούμενα άφησαν πληγές στο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς είναι, πλέον, εμφανές ότι διαμορφώνονται αποκλίνουσες μεταξύ τους τάσεις στο εσωτερικό του κόμματος. Επιπλέον, πληγές δημιουργούνται και από το γεγονός ότι, μέχρι σήμερα, δεν έχουν συνεδριάσει τα όργανα του κόμματος, προκειμένου να συζητήσουν τη νέα κατάσταση, που διαμορφώνεται, γεγονός που δημιουργεί επιπλέον τριβές στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου, πυροδοτώντας αντιδράσεις και αφήνωντας περιθώρια σε παρασκηνιακές ζυμώσεις.
Η παγιωμένη, πλέον, διαφοροποίηση αναγκάζει το ΣΥΡΙΖΑ να πάει γρήγορα σε εσωτερικές διαδικασίες. Αύριο, Δευτέρα, θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, προκειμένου να καθορίσει τα αμέσως επόμενα βήματα. Στη συνεδρίαση, στην οποία θα παρευρεθεί και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να συζητηθεί ο τρόπος, που θα δρομολογηθούν οι εσωτερικές διαδικασίες. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, το πιθανότερο είναι να συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή εντός του επόμενου Σαββατοκύριακου και να διεξαχθεί Συνέδριο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου. Για το θέμα, άλλωστε, του Συνεδρίου τοποθετήθηκε και ο Γραμματέας του κόμματος, Τάσος Κορωνάκης σε συνέντευξή του στον 9.84 την Παρασκευή λέγοντας ότι: «Χρειαζόμαστε ένα συνέδριο στρατηγικής επανατοποθέτησης. Χρειαζόμαστε ένα σοβαρό σχέδιο και για την Ελλάδα, αλλά και μια σοβαρή συζήτηση στην Ευρώπη».

Όλοι σε «θέση μάχης»

Η σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας τη Δευτέρα, τέσσερις μέρες μετά τη δεύτερη ψηφοφορία, δίνει χρόνο για διαβουλεύσεις και βολιδοσκόπηση προθέσεων. Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας διαβουλεύεται τις τελευταίες μέρες με στενούς του συνεργάτες και στελέχη του κόμματος, ενώ δεν πρέπει να αποκλειστεί μετά τη συνάντηση, που είχε με την Πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου να συναντήσει και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και να επιδιωχθεί μια συναινετική πορεία προς το Συνέδριο.
Όσον αφορά πάντως την εσωτερική γεωγραφία, η Αριστερή Πλατφόρμα δείχνει να ετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις της. Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να ειδωθεί και η αυριανή εκδήλωση στο γήπεδο του Πανελληνίου, με αφορμή τα πέντε χρόνια από την ίδρυση της ιστοσελίδας Ίσκρα, με ομιλητή τον Π. Λαφαζάνη και χαιρετισμούς του Α. Νταβανέλλου, Π. Παπακωνσταντίνου και Γ. Κασιμάτη. Οι προσεκτικοί παρατηρητές των τεκταινόμενων της Κουμουνδούρου έχουν, πάντως, ήδη καταγράψει την απουσία από την εκδήλωση στελεχών της ΚΟΕ, η οποία δεν συμπορεύεται, προς το παρών, με την Αριστερή Πλατφόρμα, την ώρα που ο Ρ. Ρινάλντι ανακοίνωσε, ήδη, την παραίτηση του από μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα, ισχυρά πλήγματα δέχεται η άλλοτε πλειοψηφία του κόμματος καθώς στο εσωτερικό της διαμορφώνονται διαφορετικές προσεγγίσεις. Από τη μία υπάρχουν στελέχη, που προτείνουν στον Αλέξη Τσίπρα να «βαθύνει το ρήγμα» με την Αριστερή Πλατφόρμα και να προχωρήσει σε εσωτερικό ξεκαθάρισμα, με στόχο τη δημιουργία μιας νέας συμπαγούς κοινοβουλευτικής ομάδας. Από την άλλη στελέχη, που ανήκουν στην ομάδα των 53+, θεωρούν ότι είναι αναγκαία μια εις βάθος και ειλικρινής πολιτική συζήτηση για τους λόγους που οδήγησαν στη συμφωνία και τονίζουν ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει ενωμένος. Σημειώνουν ότι οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες το αμέσως επόμενο διάστημα και κανείς δεν πρέπει να προδικάσει τα γεγονότα, ενώ τονίζουν, παράλληλα,ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει άμεσα να βρει τρόπους απεμπλοκής από τη «μνημονιακή», όπως την χαρακτηρίζουν, συμφωνία. Σε αυτή τη βάση προτείνουν να ξεκινήσουν άμεσα οι διεργασίες, που θα οδηγήσουν στο Συνέδριο και υπογραμμίζουν την ανάγκη για επιστροφή στην πολιτική γραμμή «καμία θυσία για το ευρώ καμία αυταπάτη για τη δραχμή».

Στέλλα Βρεττού
Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet