Με τρεις γαλλικές ταινίες συμπληρώνεται το μενού της πρώτης μετά-καραντίνας κινηματογραφικής εβδομάδας.
«Μάντεψε ποιος ήρθε για τα γενέθλιά σου» (Fete de famille) της Σερντρίκ Καν: Η μητέρα γίνεται 70 χρονών και, με αφορμή τα γενέθλιά της, η οικογένεια μαζεύεται στο σπίτι των γονιών, κάπου στη Νότια Γαλλία. Εκτός από τη μητέρα και τον πατέρα, είναι ο ένας γιος, ο Βενσάν με τη γυναίκα του και τα δυο τους παιδιά, καθώς και ο άλλος γιος, ο Ρομάν μαζί με την Ροζίτα, τη νέα του φίλη από την Αργεντινή. Οι τελευταίοι μάλιστα έχουν φέρει και μια κάμερα για να αποτυπώσουν τις όμορφες στιγμές. Ενώ όλα πηγαίνουν καλά, χτυπάει το τηλέφωνο. Είναι η Κλερ, η μικρότερη κόρη της οικογένειας, την οποία έχουν να δουν τρία χρόνια και η οποία καταφθάνει μετά από λίγο. Η εμφάνιση της Κλερ θα πυροδοτήσει το κλίμα.
Η σκηνοθέτιδα σημειώνει: «Γενικά η κωμωδία και η τραγωδία συνυπάρχουν μέσα στην ταινία. Ήθελα να πω μια ιστορία για μια οικογένεια λίγο τρελή αλλά και πολύ ευτυχισμένη, όπου όλοι έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τη φαντασίωση τους, τη δημιουργικότητα τους. Οι μεταξύ τους σχέσεις είναι σκληρές αλλά και ζωντανές. (…) Η άφιξη της Κλερ μοιάζει να δυναμιτίζει την ομάδα. Όμως, καθώς η ιστορία αναπτύσσεται, μέσα από τις αποκαλύψεις, τις μεθοδεύσεις και τις ανατροπές, η σιγουριά του θεατή κλονίζεται.»

«Παιχνίδια ζευγαριών» (Doubles vies)

«Παιχνίδια ζευγαριών» (Doubles vies) του Ολιβιέ Ασαγιάς: Το γαλλικό σινεμά έχει μια ιδιαίτερη προτίμηση στα σενάρια που ασχολούνται με τις ανθρώπινες σχέσεις, και δη με τις οικογενειακές και τις ερωτικές. Έτσι συμβαίνει και στην περίπτωση της ταινίας του Ολιβιέ Ασαγιάς, παραγωγής 2018. Εδώ ο Αλέν, ο οποίος είναι εκδότης, προσλαμβάνει την Λόρε, μια νεαρή γυναίκα, για να βοηθήσει τον εκδοτικό του οίκο να περάσει στην ψηφιακή εποχή. Όμως ο Αλέν, ο οποίος είναι παντρεμένος με την Σελίνα, η οποία είναι ηθοποιός, συνάπτει ερωτική σχέση με την Λόρε. Η γυναίκα του δε, η Σελίνα, διατηρεί εδώ και χρόνια σχέση με τον Λεονάρντ, έναν συγγραφέα του οποίου τα βιβλία εκδίδει ο Αλέν. Κάτι που όμως δεν συμβαίνει με το τελευταίο του βιβλίο, καθώς αρνείται να το εκδώσει. Αλλά και ο Λεονάρντ είναι παντρεμένος με την Βαλερί, η οποία εργάζεται ως πολιτική σύμβουλος σε ένα κόμμα της αριστεράς και δεν πολυενδιαφέρεται για τη ζωή του άντρα της.
Πανέξυπνη, ευχάριστη, συγκινητική, αστεία αλλά και συνάμα σοβαρή ταινία-σχόλιο για τις σχέσεις των ζευγαριών.
Ο σκηνοθέτης σημειώνει: «Ο κόσμος μας αλλάζει. Πάντα άλλαζε. (…) Η ψηφιακή οικονομία παραβιάζει τους κανόνες και συχνά τους νόμους. (…) Ωστόσο είναι τόσο εύθραυστη. Αυτή η ταινία δεν προσπαθεί να αναλύσει τους μηχανισμούς αυτής της νέας οικονομίας, αλλά περισσότερο να παρατηρήσει πώς τα ερωτήματα που θέτει μας κλονίζουν, προσωπικά, συναισθηματικά, και, κάποιες φορές, χιουμοριστικά.»
«Οι αταίριαστοι» (Le Lion) του Λουντοβίκ Κολμπό Γιουστίν: Ο Ρομέν είναι ψυχίατρος αλλά, όταν εξαφανίζεται η κοπέλα του, αναγκάζεται να ζητήσει βοήθεια από έναν ασθενή. Ο ασθενής ονομάζεται Λεό Μιλάν και ισχυρίζεται πως είναι μυστικός πράκτορας. Έτσι ο Ρομέν βοηθά τον Λεό να το σκάσει από το ψυχιατρείο για να τον βοηθήσει. Παρόλα αυτά δεν είναι καθόλου σίγουρος αν ο Λεό του λέει αλήθεια ή είναι μυθομανής. Έτσι ξεκινά μια απίθανη και γεμάτη γέλιο περιπέτεια.

Σ. Κ.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet