Στο Σαλτσμπουργκ οι οπαδοί της Αούστρια είπαν «όχι» στα χρήματα της Red Bull



Τον Απρίλιο του 2005, η εταιρία Red Bull στο πλαίσιο της «εισόδου» της στον αθλητισμό εξαγόρασε μια από τις ιστορικότερες ομάδες του αυστριακού ποδοσφαίρου, την Αούστρια Σάλτσμπουργκ. Τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα είχαν οδηγήσει την «μωβ» ομάδα σε δυσχερή θέση και η πολυεθνική εταιρία εμφανίστηκε σαν σωτήρας. Όμως η Red Bull (όπως αποδείχθηκε και με την Γερμανική Λειψία τέσσερα χρόνια μετά) είχε (και έχει…) σκοπό να δημιουργήσει ομάδες-διαφημιστικά παραρτήματα της εταιρίας. Έτσι, δεν άλλαξε μόνο το όνομα της ομάδας, αλλά και το σήμα και τα χρώματα της Αούστρια, καθώς τα μωβ δεν ταίριαζαν με τα κόκκινα της εταιρείας. Η θέση της Red Bull ήταν ξεκάθαρη. «Αυτή είναι μια νέα ομάδα, χωρίς ιστορία». Μάλιστα θέλησαν να αλλάξουν και την χρονολογία ίδρυσης, βάζοντας το 2005 στη θέση του 1933, όμως η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αυστρίας διαμήνυσε ότι για να διατηρηθεί η άδεια της ομάδας (δηλαδή να αγωνίζεται στην πρώτη κατηγορία ουσιαστικά) έπρεπε το έτος ίδρυσης να μην αλλάξει. Και δεν άλλαξε! Αλλά ήταν το μόνο. Η FC Red Bull Salzburg ήταν πλέον γεγονός.
Οι οπαδοί της Αούστρια αντέδρασαν. Τη στιγμή που όποιος οπαδός πήγαινε στο γήπεδο με μωβ φανέλα δεν έμπαινε μέσα, η διοίκηση συναντήθηκε τέσσερις φορές προκειμένου να βρεθεί συμβιβαστική λύση. Η πλευρά της Red Bull πρότεινε να παραμείνουν μοβ οι κάλτσες του τερματοφύλακα και το περιβραχιόνιο του αρχηγού της ομάδας. Οι οργανωμένοι οπαδοί απέρριψαν την… πρόταση και 72 χρόνια μετά την ίδρυση της Αούστρια οι οπαδοί αποφάσισαν να περπατήσουν το δικό τους δρόμο!
Τον Οκτώβριο του 2005 η Αούστρια Σάλτσμπουργκ εμφανίσθηκε και πάλι στο Αυστριακό ποδόσφαιρο. Στην 7η (και τελευταία…) κατηγορία! Με τα αυθεντικά μωβ χρώματα και αδιαφορώντας για τα πολλά χρήματα και τις «επιτυχίες» που υποσχόταν η πολυεθνική εταιρία, οι οπαδοί της Αούστρια δημιούργησαν και πάλι την ομάδα του, η οποία έχει το όνομα, το σήμα και τα χρώματα αυτής που αγάπησαν από μικρά παιδιά. Την ομάδα που έμαθαν από την οικογένεια τους, τη παρέα τους, τη συντροφιά τους. Την ομάδα της πόλη τους.
Για να δημιουργήσουν την SportVerein Austria Salzburg, τη «βιολετί» ομάδα, οι οπαδοί της ακολούθησαν τα βήματα της Γουίμπλεντον και της FC United of Manchester. Η λονδρέζικη ομάδα (που ιδρύθηκε το 1889) το 2001 ανακοίνωσε την πρόθεσή του να μετακινηθεί στα βόρεια του Μίλτον Κέινς στο Μπάκιγχαμσαϊρ. Η συντριπτική πλειονότητα των οπαδών της ομάδας δεν συμφώνησε, αλλά ένα χρόνο μετά η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία χορήγησε και έτσι ιδρύθηκε η Μιλτον Κέϊνς Ντόνς. Οι οπαδοί αντέδρασαν δημιουργώντας την ΑΦΚ Γουίμπλεντον. Παρόμοια και η ιστορία της FC Γιουνάιτεντ του Μάντσεστερ. Την ίδια χρονιά που η Red Bull αγόραζε την Αούστρια Σάλτσμπουργκ, ένα μεγάλο κομμάτι των οπαδών της θρυλικής Manchester United διαφωνώντας με την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου του συλλόγου από την οικογένεια των Γκλέιζερς αποφάσισαν να ιδρύσουν τη δική τους United. Διατηρώντας τα κλασσικά κόκκινα άσπρα χρώματα έφτιαξαν την FC United of Manchester.
Οι δυο ομάδες Αούστρια και FC United έχουν στενές φιλικές σχέσεις. Το καλοκαίρι του 2017 η ομάδα του Μάντσεστερ φιλοξένησε την Αυστριακή, ενώ η Αούστρια ανταπέδωσε την φιλοξενία ένα χρόνο μετά.
Από τη πρώτη στιγμή, οι οπαδοί της Αούστρια Σάλτσμπουργκ στήριξαν τη «νέα» ομάδα. Στο γήπεδο τους, χωρητικότητας 1566 θέσεων, κάθε ματς είναι γιορτή του ποδοσφαίρου. Παράλληλα, η ομάδα κατάφερε να ανέβει σιγά-σιγά στις επαγγελματικές κατηγορίες, παίζοντας ακόμα και με μικρά χωριά που ο πληθυσμός τους ήταν ίσος με τον αριθμό των εκδρομέων της Αούστρια, και να φτάσει μέχρι την 2η κατηγορία της Αυστρίας.
Δεν ακολούθησαν όλοι οι οπαδοί της Αούστρια το δρόμο της… ανεξαρτησίας. Αρκετοί συνέχισαν να υποστηρίζουν την Red Bull Salzburg. Όμως πέρυσι διαμαρτυρήθηκαν έντονα προς τη διοίκηση γιατί τα τελευταία χρόνια 14 από τους καλύτερους παίκτες αποχώρησαν από το σύλλογο με προορισμό μια συγκεκριμένη ανερχόμενη γερμανική ομάδα που εδρεύει στη Λειψία, η οποία όλως τυχαίως ανήκει κι αυτή στη Red Bull. Με μια ανοιχτή επιστολή προς τον αυστριακό ιδιοκτήτη της εταιρείας, οι οπαδοί του υπενθύμισαν ότι δεν πρέπει να ξεχνάει το «σπίτι» του και του τόνισαν ότι δεν είναι σωστό να ενισχύει μια επένδυση του σε άλλη χώρα, αποδυναμώνοντας ταυτόχρονα την ομάδα της πατρίδας του. Προφανώς το αυτί της Red Bull δεν ίδρωσε, καθώς θεωρεί τις ομάδες, είτε στο Σάλτσμπουργκ, είτε στη Λειψία, ως παραρτήματα της εταιρείας και παίκτες και προπονητές «υπαλλήλους» που μπορεί ανά πάσα στιγμή να… μετακινεί!
Υποτίθεται ότι η ΟΥΕΦΑ είναι κατά της πολυϊδιοκτησίας, όμως για τις ομάδες της Red Bull σφυρίζει αδιάφορα. Όπως προαναφέραμε η εταιρεία αγόρασε το 2005 την αυστριακή ομάδα και το 2009 τον γερμανικό σύλλογο. Όταν μάλιστα η Λειψία έπαιρνε δάνεια από τη Red Bull με πολύ ευνοϊκούς όρους, η δε Σάλτσμπουργκ νοίκιαζε το γήπεδο και τα γραφεία της από θυγατρική εταιρεία της Red Bull. Και όμως το σώμα οικονομικού ελέγχου της UEFA έκρινε ότι δεν αποδείχθηκε αποφασιστική επιρροή της Red Bull στις δύο ομάδες και ότι επρόκειτο απλώς για τυποποιημένη σχέση χορηγίας. Μοναδική «ποινή» η απομάκρυνση ορισμένων προσώπων της διοίκησής της αυστριακής ομάδας συνδεδεμένων με την πολυεθνική εταιρεία. Είναι πολλά τα λεφτά… Αρη!

Μ. Διόγος
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet