ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΧΙΟΥ ΚΑΙ ΑΝ. ΤΟΜΕΑΡΧΗ ΥΓΕΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑΤη συνέντευξη πήρε η Τζέλα ΑλιπράντηΠοια τα συμπεράσματα από την εφαρμογή της καραντίνας στα νησιά το προηγούμενο διάστημα; Αναδείχθηκαν, λόγω πανδημίας, και σε αυτή την περίπτωση διαχρονικά προβλήματα, κατά τη γνώμη σας;Νομίζω και τα νησιά ακολούθησαν το γενικότερο κλίμα που διαμορφώθηκε σε όλη τη χώρα. Μια ομολογουμένως μεγάλη συμμόρφωση στις επιστημονικές οδηγίες, αλλά παράλληλα ανάδειξη σοβαρών ανεπαρκειών του συστήματος υγείας. Αναφέρομαι πρώτα πρώτα στο γεγονός ότι η κρίση του κορονοϊού βρήκε τις νοσοκομειακές μας μονάδες σε μία κατάσταση απορρύθμισης. Μονάδες που είχε φροντίσει να παραδώσει η προηγούμενη κυβέρνηση σε πλήρη επάρκεια και ετοιμότητα, με ικανή στελέχωση από πλευράς έμψυχου δυναμικού και υποδομές που βρίσκονταν σε πολύ καλό επίπεδο. Δυστυχώς, όμως, σε αυτή τη βραχεία περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ, η κατάσταση των δομών υγείας επιδεινώθηκε. Πρώτα απ’ όλα με τη ραγδαία αποδυνάμωση όσον αφορά στη στελέχωση των περιφερειακών νοσοκομείων, έπειτα με την υποχρηματοδότηση των νοσοκομειακών μονάδων. Παράλληλα, σοβαρό είναι και το μεγάλο ζήτημα της υποβάθμισης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που ειδικά για το νησιωτικό χώρο διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην προάσπιση της υγείας των νησιωτών. Οι ανεπάρκειες αυτές δεν αντιμετωπίστηκαν στο βαθμό που όφειλε να πράξει η κυβέρνηση και παρά τις διαβεβαιώσεις ότι στηρίζει τις δομές υγείας στα νησιά μας, η πραγματικότητα διαψεύδει αυτούς τους ισχυρισμούς. Να σας αναφέρω, για παράδειγμα, τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Υγείας, κ. Κικίλια, ότι στο νοσοκομείο της Σάμου έγιναν αθρόες προσλήψεις, ενώ από τις 28, στις οποίες αναφέρθηκε, οι 21 αποτελούν συμβάσεις που είχαν λήξει και απλά ανανεώθηκαν ως προσλήψεις επικουρικού προσωπικού. Δεν πρόκειται, δηλαδή, για νέες προσλήψεις και στήριξη του συστήματος, όπως θέλει να τις παρουσιάσει ο υπουργός. Νομίζω ότι είναι ενδεικτικό ότι γίνεται μια λαθροχειρία, προκειμένου να παρουσιαστούν διάφορες παρεμβάσεις εμβαλωματικού χαρακτήρα σαν πρωτοβουλίες ουσιαστικής στήριξης του συστήματος υγείας.
Οι δομές υγείας στα νησιά όπως είναι αυτή τη στιγμή, μπορούν να ανταποκριθούν σε μία ενδεχόμενη αύξηση κρουσμάτων, λόγω τουρισμού;Υπάρχουν οπωσδήποτε υποδομές που μπορούμε να πούμε ότι σε ένα βαθμό ικανοποιούν βασικές ανάγκες. Αν, όμως, προκύψει ένα κύμα κρουσμάτων, που όλοι το απευχόμαστε αυτό, το οποίο μπορεί να πάρει διαστάσεις, νομίζω ότι έτσι όπως είναι διατεταγμένο το σύστημα, και από την εμπειρία που έχουμε μέχρι στιγμής, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανταποκριθεί. Αυτό που χρειάζεται άμεσα το σύστημα είναι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Αυτό το τονίζουμε με κάθε ευκαιρία και είναι το μόνο που μπορεί να λύσει ζητήματα. Οι ελλείψεις επικουρικού προσωπικού –η κυβέρνηση δεν απάντησε ποτέ πόσες πραγματικές προσλήψεις επικουρικού προσωπικού έχουν γίνει- και βεβαίως οι ελάχιστες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού είναι ζητήματα ανοιχτά και οφείλει η κυβέρνηση να τα αντιμετωπίσει άμεσα και αποτελεσματικά.
Το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση είχε παρουσιάσει μια λίστα επικινδυνότητας για τα νησιά, την οποία τελικά απέσυρε. Τώρα, μετά και την αύξηση των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών, ανακοίνωσε νέα μέτρα για τους τουριστικούς προορισμούς. Πώς κρίνετε αυτές τις κινήσεις, ειδικά όσον αφορά το υγειονομικό τους υπόβαθρο;Με την ιδιότητά μου ως αν. τομεάρχης Υγείας, επί του επιστημονικού μέρους της αντιμετώπισης του κορονοϊού, στηρίζουμε τις εκτιμήσεις όπως αυτές ανακοινώνονται από την επιτροπή ειδικών και τις αποδεχόμαστε. Όμως, η εφαρμοζόμενη πολιτική εκ μέρους της κυβέρνησης είναι απαράδεκτη και ασκούμε σκληρή κριτική απέναντι σε αυτή. Αυτές οι παλινωδίες, να φέρνει στο τραπέζι λίστα με αξιολόγηση περιοχών μεγάλης, μεσαίας και μικρής επικινδυνότητας, την οποία μετά αποσύρει και στη συνέχεια επαναφέρει κάποια σημεία της, δηλώνουν έλλειψη στρατηγικής και συγκροτημένου σχεδίου αντιμετώπισης του ζητήματος. Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης του κορονοϊού, χωρίς παλινωδίες και αντιφάσεις. Και κυρίως να συνεννοηθεί πρώτα μεταξύ της, διότι ένα μεγάλο ζήτημα που επισημαίνουμε διαρκώς, αυτή η ασυνεννοησία μεταξύ των αρμοδίων επιμέρους κυβερνητικών παραγόντων. Άλλα λέει ο ένας, άλλα ο άλλος, τα ανασκευάζουν έπειτα και επικρατεί μια εικόνα αλαλούμ, τακτική που δεν τιμά τη χώρα και τελικά εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των πολιτών.
Το σχέδιο αυτό όσον αφορά τα νησιά, τι θα έπρεπε να περιλαμβάνει κατά τη γνώμη σας, ειδικά για το τουριστικό σκέλος, που από τη μία αυξάνει τον κίνδυνο, αλλά από την άλλη αποτελεί βασικό κομμάτι της νησιωτικής οικονομίας;Καταρχήν για την αποτίμηση της μέχρι τώρα διαχείρισης των μέτρων και της εφαρμογής των πρωτοκόλλων, να πούμε ότι η κυβέρνηση παρασύρεται εκτιμώντας περισσότερο τις πιθανές παρενέργειες στο επίπεδο της οικονομίας και θέτει σε δεύτερη μοίρα, δυστυχώς, τη δημόσια υγεία. Αυτό το βλέπουμε, για παράδειγμα, με τη συνεχή διολίσθηση σε μεγαλύτερα ποσοστά όσον αφορά την επιτρεπόμενη πληρότητα των πλοίων. Η νέα εξαγγελία είναι για 65% και δεν ξέρουμε αν αυτή η αύξηση είναι απόρροια κάποιας επιστημονικής οδηγίας ή λήφθηκε υπό την πίεση της οικονομίας της αγοράς. Η θωράκιση των νησιών και από υγειονομικής πλευράς είναι μέγα ζητούμενο και, για παράδειγμα στη Χίο όπου εκλέγομαι, δεν έχουμε δει κινήσεις σε αυτή την κατεύθυνση, όπως αναφέραμε και πριν για τις προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού.
Αναφερθήκατε στις ακτοπλοϊκές μεταφορές, η ενδονησιακή διασύνδεση, απαραίτητη για την πρόσβαση σε υπηρεσίες και αγαθά ιδίως για τις άγονες γραμμές, σε τι κατάσταση βρίσκεται αυτή τη στιγμή;Πολλά νησιά αντιμετωπίζουν προβλήματα σε αυτό το ζήτημα και το έχουμε αναδείξει πολλές φορές, με πρωτοβουλίες του τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής, εντός και εκτός Βουλής. Κι εκεί υπάρχει μια ατολμία της κυβέρνησης μπροστά σε δυναμικές πρωτοβουλίες, που θα έλυναν προβλήματα που αντιμετωπίζουν μικρές κοινωνίες και νησιά. Με την ευκαιρία, επιτρέψτε μου να επισημάνω και το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει με τη μη καταβολή του μεταφορικού ισοδύναμου. Φαίνεται ότι η αλλεργία που είχε επιδείξει η ΝΔ σε αυτό το θεσμό, εκδηλώνεται τώρα με πολύ συγκεκριμένους τρόπους. Δεν έχει γίνει πληρωμή εδώ και πολλούς μήνες σε όσους έχουν χρησιμοποιήσει τα μέσα αυτή την περίοδο, ενώ η ειδική πλατφόρμα για τις μεταφορές των εμπορευμάτων δεν έχει ανοίξει ακόμα (έπρεπε να είχε γίνει από τον Απρίλιο). Το μεταφορικό ισοδύναμο αποτελεί πυλώνα της νησιωτικότητας και γι’ αυτό η δική μας κυβέρνηση το στήριξε και μάλιστα το επεξέτεινε στα αεροπορικά δρομολόγια και σε ομάδες ανθρώπων, όπως οι στρατιωτικοί και οι αναπληρωτές καθηγητές. Η κυβέρνηση της ΝΔ τώρα απαξιώνει αυτή την πολιτική και πολύ φοβάμαι, βάσει δηλώσεων στελεχών της, ότι θα αποδυναμώσει το μέτρο και πιθανά στο μέλλον να το εγκαταλείψει.
Όσον αφορά τα νησιά του Β. Αιγαίου τίθεται και το ζήτημα υποδοχής των προσφύγων, για τους οποίους συνεχίζονται τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας, εγκλωβίζοντάς τους σε άθλιες συνθήκες. Γιατί επιλέγει αυτή την πολιτική η κυβέρνηση και τι αποτελέσματα έχει από υγειονομική σκοπιά;Σε μια γενική αποτίμηση, είναι πασιφανές ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχεδιασμό όσον αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού. Βρέθηκε πίσω από τις εξελίξεις και εφάρμοσε ad hoc λύσεις και αφού είχαν δημιουργηθεί προβλήματα. Η υγειονομική θωράκιση των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) είναι ανύπαρκτη. Πρόσφατα ο αντιπεριφερειάρχης Β. Αιγαίου για θέματα Υγείας-Πρόνοιας, κ. Βρουλής, δήλωσε ότι η μονάδα πρώτης αξιολόγησης για τον Covid-19 στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ στη Χίο, αυτή την περίοδο λειτουργεί με ντόπιους εθελοντές γιατρούς. Η αντίστοιχη μονάδα στο ΚΥΤ της Μόριας έχει διακόψει μέχρι στιγμής τη λειτουργία της. Παράλληλα, τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ στα νησιά εργάζονται μόνο τις εργάσιμες ώρες και μέρες, που σημαίνει ότι οι νέες αφίξεις ανθρώπων που φθάνουν το απόγευμα Παρασκευής, θα μπορούν αξιολογηθούν τη Δευτέρα το πρωί! Η κυβέρνηση, από τη μία, δεν έχει άρει τον περιορισμό κυκλοφορίας των προσφύγων, αλλά από την άλλη κάθε μέρα πηγαινοέρχονται μέσα στα ΚΥΤ των νησιών εκατοντάδες εργαζόμενοι. Οι πρόσφυγες δεν ζουν σε απομονωμένο περιβάλλον. Ο ιός μπορεί να κυκλοφορήσει από το γενικό πληθυσμό στα ΚΥΤ και αντίστροφα. Ταυτόχρονα, να επισημάνουμε για ακόμα μία φορά ότι η αντικατάσταση του ΑΜΚΑ, που αφαιρέθηκε από τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησης της ΝΔ από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, δεν έχει προχωρήσει. Γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την υγειονομική περίθαλψή τους, όπως και τα εμβολιαστικά προγράμματα των παιδιών. Όλα αυτά καταδεικνύουν την αδιαφορία της κυβέρνησης για την υγειονομική θωράκιση των κέντρων στα νησιά, όπως έχει υποχρέωση να πράξει. Για την αντιμετώπιση των υγειονομικών ζητημάτων στα ΚΥΤ, επεξεργαστήκαμε ειδικές προτάσεις στο Παρατηρητήριο για τον Covid-19 του τομέα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ. Η άμεση πληθυσμιακή αραίωση των δομών και η μεταφορά των πλέον ευάλωτων ατόμων στην ενδοχώρα είναι οι πρώτες ενέργειες στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση.
•