Με αφορμή δηλώσεις επιφανών οικονομολόγων για τη συμφωνίαΣτο φύλλο της «Εφημερίδας των Συντακτών» της 17ης Ιούλη, με τίτλο, «Τυφλή ηλιθιότητα το ελληνικό πρόγραμμα», δημοσιεύτηκε πληθώρα δηλώσεων επιφανών οικονομολόγων από όλο τον κόσμο, αλλά και ενός κοινωνιολόγου (ενός αλλά λέοντα), του Γιούργκεν Χάμπερμας, κατά των μέτρων που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα, έναντι ενός νέου δανεισμού. Λίγο πολύ όλοι συμφωνούν με την άποψη ότι πρόκειται για ηλίθια ή τιμωρητικά μέτρα [Άρα και πάλι ηλίθια, γιατί πώς γίνεται να τιμωρείς έναν ολόκληρο λαό για τις βρωμοδουλειές των κυβερνήσεών του, ιδίως μέσα σε καθεστώς λειψής δημοκρατίας; Άσε που είσαι κι εσύ -ο τιμωρός- συνένοχος στις βρωμοδουλειές.] Στην πρώτη περίπτωση, δηλαδή, πρόκειται για ανίκανους ή αδαείς, στη δεύτερη για μοχθηρούς ανθρώπους.
Πιστεύω ότι η βασική εξήγηση βρίσκεται αλλού και τα περί ηλιθιότητας, αμάθειας ή μοχθηρίας είναι δευτερεύοντα ή και ανύπαρκτα. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι αμφισβητώ αναλύσεις, όπως αυτή του νομπελίστα Στίγκλιτς ή του Χάμπερμας («για πολλούς κορυφαίος διανοητής σήμερα στην Ευρώπη»), ή του Μόντι κλπ. Αμφισβητώ, όμως, τα συμπεράσματα τους.

Είναι δυνατόν να μην το καταλαβαίνουν;

Ο Μόντι π.χ. παραπέμπει στον Ίρβινγκ Φίσερ, που, από το 1933, είχε μιλήσει για το φαύλο κύκλο δημόσιου χρέους και αποπληθωρισμού, αφού ο δεύτερος σημαίνει μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων, και επομένως και του ΑΕΠ, και επομένως αύξηση της αναλογίας χρέους/ ΑΕΠ (αφού το χρέος παραμένει σταθερό), και επομένως η αποπληρωμή του γίνεται ακόμα δυσκολότερη. Να γιατί το ΔΝΤ προβλέπει ότι το χρέος θα πάει στο 200% του ΑΕΠ, από 175% που είναι σήμερα. Και σχολιάζει, ο Μόντι: «[Είναι απλό], δεν είναι πυρηνική φυσική». Είναι λοιπόν δυνατόν οι Λαγκάρντ, Σόιμπλε και λοιποί να μην το καταλαβαίνουν; Είναι τόσο ηλίθιοι; Δεν νομίζω. Άλλωστε, υπάρχει απόρρητη έκθεση του ΔΝΤ από το 2010, που δείχνει ότι γνώριζαν τις αρνητικές συνέπειες του προγράμματος που εφάρμοζαν στην Ελλάδα.
Ο Μπλανσάρ, πάλι, απερχόμενος επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, σχολιάζει: «Το ΔΝΤ δεν έμαθε, συνεχίζει να επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη».
Ο Μπάρι Εϊχενγκριν, καθηγητής στο διάσημο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας, σχολιάζει: «Οικονομικά το νέο πρόγραμμα είναι λάθος, αφού θα βυθίσει την Ελλάδα σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση».
Ο Τζόζεφ Στίγκλιτς, Νόμπελ οικονομίας του 1998, λέει: «Το να συνεχίζουν να ζητούν από την Ελλάδα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 είναι όχι μόνο τιμωρητική, αλλά και τυφλή ηλιθιότητα», καυτηριάζει την άρνηση της Γερμανίας για αναδιάρθρωση ή ελάφρυνση του χρέους και δηλώνει στη Liberation: «Δεν έχουν αντληθεί τα μαθήματα της Ιστορίας».
Ο Ερίκ Ντορ (IESEG) δηλώνει: «Αυτό το πρόγραμμα αναπαράγει τα ίδια λάθη με τα προηγούμενα (...) δείχνει δυστυχώς ότι η τρόικα δεν έμαθε τίποτα».

Ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν

Σ’ όλους αυτούς απαντάει ο Μαϊκλ Χάντσον, οικονομολόγος, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Μιζούρι, στη συνέντευξη που έδωσε στον Τ. Τσακίρογλου («Εφ.Συν.» 18-19.7.15) επισημαίνει: «Πρόθεση της Ευρώπης είναι να συντρίψει παντελώς την Ελλάδα!» και εξηγεί ότι o πραγματικός στόχος αυτής της «λαθεμένης», «ακατανόητης» ή «τιμωρητικής» διαγωγής των ταγών της Ευρώπης δεν είναι άλλος από τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου της Ελλάδας. «Μοιάζει σαν η Ελλάδα να παραδόθηκε έπειτα από μια στρατιωτική επέμβαση, η οποία έχει στόχο τα εδάφη σας, τα ασημικά σας, αλλά και το δημόσιο τομέα». Και, σε άλλο σημείο, προσθέτει: «Σας λένε «εάν δεν έχετε να πληρώσετε, δεν πειράζει. Να δώσετε την περιουσία σας«. Όμως, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο κανένα κυρίαρχο κράτος δεν μπορεί να στερηθεί την περιουσία του». Έχει απόλυτο δίκιο, δεν υπάρχει λάθος. Ξέρουν πάρα πολύ καλά τι κάνουν!
Το θέμα είναι εμείς τι κάνουμε. Ας το πάρουμε απόφαση: αυτό που θέλουν να πετύχουν με το χρέος στην Ελλάδα - και έπεται συνέχεια - είναι ό,τι δεν πέτυχαν στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με τα τανκς και τα αεροπλάνα: την υποδούλωση, και επομένως την εξαθλίωση μας, για να παραδώσουμε με τη θέληση μας τα ωραιότερα κομμάτια της κοινής μας περιουσίας: παραλίες, θάλασσες, αεροδρόμια, το μοναδικό Ελληνικό, ΟΤΕ, ΔΕΗ, δάση για αποψίλωση χάριν μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, τον τουρισμό και τις άλλες προσοδοφόρες οικονομικές δραστηριότητες δημόσιες και ιδιωτικές, την Παιδεία, την Υγεία κλπ. κλπ. Κι εμείς; Εμείς στο ρόλο του γκαρσονιού ή του ανειδίκευτου εργάτη. Και ευχαριστημένοι να ‘μαστε.

Γιατί δεν αξιοποιούνται νομικά εργαλεία;

Ελπίζω η επεξεργασία μιας σοβαρής στρατηγικής εξόδου από αυτόν τον ζοφερό εφιάλτη χωρίς ορατό τέλος να μην είναι έξω από τις αναζητήσεις της αριστερής μας κυβέρνησης.
Αλλά γιατί, πρώτον, δεν αξιοποιείται το πόρισμα της επιτροπής λογιστικού ελέγχου του χρέους (αλλιώς «Επιτροπή Αλήθειας») που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου; Έχει ήδη κάνει εξαιρετική δουλειά και δίνει πολύ ισχυρά νομικά επιχειρήματα στην ελληνική κυβέρνηση, για να διεκδικήσει μια μερική ή ολική διαγραφή του χρέους. Γιατί δεν το κάνει; Σε τρεις περιπτώσεις (Αργεντινή, Ισημερινός, Ισλανδία) έγινε και πέτυχε; Θεαματικά.
Και, δεύτερον, γιατί δεν διαλύεται το ΤΑΙΠΕΔ, αφού ο στόχος του, δηλαδή το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας ενός κυρίαρχου κράτους, είναι παράνομος σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο; Και γιατί δεν ακυρώνεται ό,τι έχει κάνει μέχρι σήμερα; Μήπως επειδή οι προηγούμενες κυβερνήσεις - στα μνημόνια που υπέγραψαν - είχαν παραιτηθεί από την εθνική κυριαρχία; Αυτή η παραίτηση όμως γίνεται αποδεκτή από το διεθνές δίκαιο; Είναι δυνατόν;
Και στις δύο περιπτώσεις χρειάζεται μια βαρβάτη νομική ομάδα, για να διεκδικήσει τα δικαιώματα του βασανισμένου λαού μας, της πατρίδας μας!Αντρέας Δάνος
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet